Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τι κόμισε ο Hollande στο Μέγαρο Μαξίμου; - Οι Γάλλοι ήδη έχουν στοχοποιήσει τους υδρογονάνθρακες, την ενέργεια και τις μεταφορές - Άνοιξε ο δρόμος για επιχειρηματική «εισβολή» ή απλά τέθηκαν οι όροι της συνεργασίας;

Τι κόμισε ο Hollande στο Μέγαρο Μαξίμου; - Οι Γάλλοι ήδη έχουν στοχοποιήσει τους υδρογονάνθρακες, την ενέργεια και τις μεταφορές - Άνοιξε ο δρόμος για επιχειρηματική «εισβολή» ή απλά τέθηκαν οι όροι της συνεργασίας;
Μπορεί η έλευση της A. Merkel τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα να είχε περιοριστεί στη λεκτική στήριξη της χώρας μας και στην επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της, ωστόσο η παρουσία του F. Hollande χτες στη χώρα μας είχε πολύ περισσότερες πτυχές, από όσες φανηκαν και όσες αναμένονταν.
Ο Σαμαράς μέχρι τώρα έχει καταφέρει να ανοίξει το παράθυρο της Ευρώπης και να φέρει τους δύο ισχυρότερους ηγέτες σήμερα της ηπείρου στην Αθήνα, και να εκμαιεύσει της άμεση ή την έμμεση στήριξη τους. Σύμφωνα με πηγές στο Μαξίμου, εκτός από το δεδηλωμένο πλέον ενδιαφέρον της Γαλλίας σε τομείς όπως η ενέργεια, οι μεταφορές και η εκμετάλλευση των υδάτων, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Hollande στο ενδεχόμενο ανακήρυξης της ελληνικής ΑΟΖ, τόνισε ότι είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων.
«Είναι ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη η ύπαρξη υδρογονανθράκων. Εδώ θα επικρατήσει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αν η Γαλλία μπορεί να συμβάλει στο να γίνει από κοινού διερεύνηση πλουτοπαραγωγικών πόρων θα το κάνει».
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορεσει να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη και μαζί με την Κύπρο να διαδραματίσει έναν ρόλο. Θα μπορέσουμε, όπως είπε, «να εφοδιάσουμε την Ευρώπη με ευρωπαϊκές πηγές».
Έτσι, εκτός από τους τρεις παραπάνω τομείς, η Ελλάδα εξασφάλισε και τη γαλλική συνεργασία στο θέμα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, τα οποία με τις πρώτες εκτιμήσεις υπόσχονται σημαντικά κέρδη.
Η επίσκεψη Hollande στην Αθήνα είχε πολλές επιπλέον πτυχές. Η κυριότερη και η εμφανής ήταν η στήριξη της Γαλλίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Η παρουσία του Γάλλου ηγέτη επιβεβαίωσε ότι η χώρα μας στηρίζεται και θα στηριχθεί για όσο τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Στη συνάντηση υπεγράφη και μία συμφωνία συνεργασίας για τον τουρισμό, η οποία αποκτά ιδιαίτερα σημειολογική σημασία, δεδομένης και της πληθώρας των αρνητικών δημοσιευμάτων στην Ευρώπη για την ασφάλεια των τουριστών στη χώρα μας. Καλώς ή κακώς τα άμεσα οφέλη και η ενίσχυση της ρευστότητας μπορεί να προέλθεί από την ενίσχυση της άφιξης των τουριστών, και μία συμφωνία ακόμη βελτιώνει το κλίμα και τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
Μία ακόμη πτυχή της επίσκεψης ήταν η συμφωνία μεταξύ των επιχειρηματιών Ελλάδας και Γαλλίας. Είναι πλέον σαφής η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις για την βιωσιμότητα τους εν μέσω δραματικής μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης, αφού αυτή περνά μέσα από τη βελτίωση του εξαγωγικού τους προσανατολισμού. Χτες, έγινε ένα πρώτο βήμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας ώστε να ανοίξουν οι δίαυλοι των συναλλαγών που παρέμεναν κλειστοί λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης. Αξίζει εδώ να αναφερθεί, ότι για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, το ελληνικό κράτος εμφανίζεται ως αρωγός και όχι ως οδηγός, στις επιχειρηματικές εξελίξεις, με τους αναλυτές να κρίνουν θετικά αυτήν την στροφή της πολιτικής ηγεσίας.
Εξίσου σημαντική ήταν η παρέμβαση του Γάλλου προέδρου για τη συμμετοχή των γαλλικών εταιριών στους διαγωνισμούς των αποκρατικοποιήσεων, σε μία εποχή μάλιστα που το ενδιαφέρον βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα λόγω των αρνητικών ακόμη προοπτικών. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο 2013 να προχωρήσει αποφασιστικά σε κινήσεις που θα αλλάξουν το κλίμα, ακόμη και αν το τίμημα που μπορεί να αποκομίσει είναι μικρό. Η παρουσία και το ενδιαφέρον, επομένως, των γαλλικών εταιριών στους διαγωνισμούς μπορεί να ανοίξει το δρόμο και σε άλλους επιχειρηματικούς κύκλους και να περιοριστούν οι υποαξίες που μπορεί να δημιουργηθούν.
Πάρα πολύ κρίσιμη ήταν και η δέσμευση του Γάλλου προέδρου για τη συμμετοχή του γαλλικού ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε επενδυτικό fund για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το άνοιγμα της «κάνουλας» του δανεισμού στις μικρές και δοκιμαζόμενες επιχειρήσεις θα είναι μία ανάσα σε μία περίοδο που ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία και η ΕΤΕπ εκταμιεύει με το σταγονόμετρο τα κεφάλαια.
Τέλος, η παροχή τεχνογνωσίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης ήταν ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ελληνικός Δημόσιος Τομέας νοσεί, συμβάλλοντας στη χρεοκοπία της χώρας μας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης