Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης - Αδυναμία να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία - Έντονες διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ

Προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου για την έλλειψη στρατηγικής της κυβέρνησης - Αδυναμία να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία - Έντονες διεργασίες σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Σε τεντωμένο σκοινί πορεύεται η κυβέρνηση, τη στιγμή που τα μηνύματα από την πραγματική οικονομία κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνουν την κυβερνητική αισιοδοξία και ενώ η κοινωνία, η οποία έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όρια της αντοχής της, βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην απελπισία.
Αν και ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι το 2013 θα είναι μια πραγματικά δύσκολη χρονιά, δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει, χωρίς παρεκκλίσεις, στην εφαρμογή και στην υλοποίηση του οικονομικού του προγράμματος. Αλλά για να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική δέσμευση απαιτείται η «συμφωνία» ή έστω η ανοχή της κοινωνίας, η οποία όμως έχει μείνει από «ανάσες».
Το αποδεικνύουν τα πρόσφατα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες. Στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ δείχνουν ότι τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες, σχεδόν το 40% του πληθυσμού, ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ενώ έκθεση του ΚΕΠΕ (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) εκτιμά ότι η ύφεση της οικονομίας θα ανέλθει στο 4,1% το 2013 και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο «εκρηκτικό» 30%.
Την ίδια στιγμή, το «μέτωπο» που άνοιξε με τις δηλώσεις του κ.Μέργου σχετικά με τον κατώτατο μισθό αλλά και η παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου Olli Rehn ότι το θέμα θα επανεξεταστεί τον Ιανουάριο του 2014, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, αν μη τι άλλο περνά ένα ακόμα μήνυμα σύγχυσης και συνεπώς απογοήτευσης προς την κοινωνία, η οποία διαπιστώνει πως τα χειρότερα δεν έχουν περάσει ακόμα αλλά έπεται συνέχεια.
Το αρνητικό αυτό κλίμα που παγιώνεται στην κοινωνία φαίνεται πως δεν είναι σε θέση να το αντιστρέψει η κυβέρνηση, η οποία όπως αποδείχθηκε τόσο με την υπόθεση του κ.Μέργου όσο και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπ.Εργασίας, Γ.Βρούτση για τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, παρουσιάζει έντονα προβλήματα συνεννόησης και συντονισμού. Εάν σε αυτό προστεθεί και η κατηγορηματική άρνηση του κ.Rehn να επανεξετάσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας λόγω του «λάθους» του ΔΝΤ, τότε είναι προφανές πως υπάρχει σοβαρό έλλειμμα κυβερνητικής πολιτικής και χάραξης στρατηγικής.
Έλλειμμα που δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς τα κοινωνικά «μέτωπα» παραμένουν πολλά και αδυσώπητα, από τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την πανεργατική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου  έως το σχεδιασμό για την αποχώρηση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και τα συνεχή «μπιλιετάκια» της εφορίας.
Και αν οι κυβερνητικοί εταίροι διαβεβαιώνουν για τη στήριξη του κυβερνητικού έργου, το ΠΑΣΟΚ αναζητά την πολιτική του ταυτότητα ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου του (με φωνές να ζητούν ακόμα και την αποχώρηση του από την κυβέρνηση) ενώ η Δημοκρατική Αριστερά, όπου επικρατεί πιο έντονος ο προβληματισμός για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, επεξεργάζεται το «άνοιγμα» του κ.Βενιζέλου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής Κεντροαριστεράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης