Τελευταία Νέα
Ελλάδα

«Καταιγίδα» ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου - Στόχος η είσπραξη ποσού ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Απειλές για κατάσχεση του μισθού ή της σύνταξης για όσους δεν προσέλθουν

«Καταιγίδα» ειδοποιητηρίων σε 2,5 εκατ. οφειλέτες του Δημοσίου - Στόχος η είσπραξη ποσού ύψους 3,5 δισ. ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη - Απειλές για κατάσχεση του μισθού ή της σύνταξης για όσους δεν προσέλθουν
«Πλημμυρίδα» ειδοποιητηρίων με τα οποία θα καλούνται 2,5 εκατ. φορολογούμενοι να ρυθμίσουν άμεσα τα χρέη τους ειδάλλως απειλούνται με κατάσχεση του μισθού ή της σύνταξης, προωθεί η Εφορία για την είσπραξη 3,5 δις. ευρώ από αυτές τις οφειλές.
Οι εφοριακοί θα πρέπει να ενημερώνουν ταχυδρομικά και τηλεφωνικά τους οφειλέτες, τους συνυπόχρεους (σύζυγοι παιδιά συγγενείς κλπ) ακόμα και τους... κληρονόμους τους ότι, εάν δεν ρυθμιστεί το ληξιπρόθεσμο χρέος, τότε θα προχωρήσουν τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Δηλαδή κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί ακίνητων, δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών. κατασχέσεις μισθών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι μέχρι τις 10 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν αποσταλεί ειδοποιητήρια σε 2,5 εκατ. φορολογούμενους,
Σε αυτά θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος κωδικός πληρωμής μέσω τράπεζας.
Παράλληλα οι Εφορίες θα πρέπει να ειδοποιούν τηλεφωνικά τους οφειλέτες για τα χρέη και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης που παραμονεύουν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εάν οι οφειλέτες επιλέξουν να μην ρυθμίσουν τα χρέη τους τότε οι Εφορίες θα πρέπει να προχωρήσουν στα εξής μέτρα:
*Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω.
* Πλειστηριασμούς σπιτιών και οικοπέδων που έχουν ήδη κατασχεθεί
* Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ
* Οι εφορίες θα πρέπει πρώτα να δεσμεύουν ποσά που τυχόν εισπράττουν οι μικρο-οφειλέτες και μετά να προχωρούν, εάν χρειάζεται, σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.
Στα ποσά που μπορούν να κατάσχονται περιλαμβάνονται μισθοί, συντάξεις, επιδοτήσεις, ενοίκια και πάσης φύσεως άλλα εισοδήματα και έσοδα που δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης του Δημοσίου από τρίτους.
Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ο νόμος προβλέπει την κατάσχεσή τους μέχρι ποσοστού 25% επί του συνολικού μηνιαίου ποσού και μόνο εφόσον το ύψος του ποσού είναι μεγαλύτερο των 1.000 ευρώ.
Ένα ακραίο σενάριο που τέθηκε στην χθεσινή συνάντηση αλλά απέρριψε με τη μία η κυβέρνηση αλλά δεν έχει προχωρήσει προβλέπει την μείωση του ακατάσχετου ποσού στα 600 ευρώ.
Για μισθωτές ακινήτων, προβλέπονται κατασχέσεις ενοικίων και απόδοσή τους από τον ενοικιαστή απευθείας στο δημόσιο.
Για ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες που δεν πληρώνουν στο δημόσιο, θα δοθούν εντολές για κατασχέσεις αμοιβών από τους πελάτες τους, πριν ακόμα τις πάρει ο οφειλέτης στα χέρια του.
Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (πχ γονείς προς παιδιά), εάν υποκρύπτεται δόλος
Στόχος του επιτελείου είναι να εισπραχθούν 3,5 δις ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα προηγούμενων ετών μέσα στο 2013.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης