Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο απόφασης της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ - Ετοιμάζει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς - Κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για δικομματισμό... καρικατούρα

tags :
Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε το κείμενο απόφασης της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ - Ετοιμάζει πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς - Κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για δικομματισμό... καρικατούρα
Η Δημοκρατική Αριστερά διεκδικεί η συμμετοχή της στην κυβέρνηση να έχει αντίκρισμα στις εφαρμοζόμενες πολιτικές και να εκφράζεται με συγκεκριμένα αποτελέσματα προς όφελος της κοινωνίας, ενώ επιδιώκει να ταυτιστεί με τις πραγματικά μεγάλες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και να καταστεί η επισπεύδουσα δύναμή τους, όπως προκύπτει από την απόφαση της Κντρικής Επιτροπής του κόμματος.
"Συχνά το τελευταίο καιρό η πολιτική αντιπαράθεση εκπίπτει σε μια σύγκρουση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που δεν αφορά την ουσία της πολιτικής και επιχειρεί να ξαναδημιουργήσει το στερεότυπο του δικομματισμού, που όμως πλέον προβάλλει ως καρικατούρα. Η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στον αντίποδα αυτών των λογικών", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση, ενώ τονίζεται πως "η τεχνητή ένταση και η επίδειξη "πυγμής" δεν είναι η συνταγή για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων των εργαζομένων. Ο διάλογος μαζί τους, με στόχο να βρίσκονται κάθε φορά συγκεκριμένες λύσεις, είναι αναγκαίος δρόμος.[...] Η αναγνώριση του «λάθους» από το ΔΝΤ και άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις, διευκολύνει τη χάραξη μιας πολιτικής που αφενός θα διεκδικεί μια αναθεώρηση των λανθασμένων επιλογών, που τροφοδότησαν και τροφοδοτούν μια ανεξέλεγκτη ύφεση, χωρίς, αφετέρου, να οδηγείται σε μια επιπόλαιη και ανεύθυνη αποκήρυξη των δεσμεύσεων της χώρας στο πλαίσιο της δανειακής συμφωνίας. Η στρατηγική και η τακτική της ΔΗΜΑΡ διαμορφώνει όρους μιας ρεαλιστικής τροποποίησης με τη διεκδίκηση περισσότερων αναπτυξιακών πόρων, διαγραφή μέρους του χρέους προς τον επίσημο τομέα (ΕΚΤ, κεντρικές τράπεζες), μείωση των υφεσιακών μέτρων, προγράμματα κοινωνικής στήριξης. Αυτές αποτελούν κρίσιμες παραμέτρους στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας", αναφέρεται στο κείμενο-απόφαση.
Η Δημοκρατική Αριστεράμ προειδοποιεί την κυβέρνηση για την ιθαγένεια, επισημαίνοντας πως "οι όποιες αλλαγές στο νόμο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε. Απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν το δικαίωμα, θα μας βρουν αντίθετους. Αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά τυπικά κριτήρια (χρόνια διαμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης) και τα υποτάσσουν σε αδιευκρίνιστες όσο και υποκειμενικές αξιολογήσεις. Ιδιαίτερα, θα πρέπει να αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας".
Σχετικά με την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς προαναγγέλλονται πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου. Όπως τονίζεται, "η ΔΗΜΑΡ στοχεύει στην ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Η ανασυγκρότηση αυτού του χώρου δεν αφορά κινήσεις κορυφής, αλλά ένα αστερισμό κινήσεων και προσώπων, που θα συσπειρωθούν με βάση τη φυσιογνωμία και το περιεχόμενο του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Η ΔΗΜΑΡ θα συναντηθεί με όλο αυτό τον κόσμο. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για τη συγκρότηση μιας συμμαχίας ευρύτερων δυνάμεων της δημοκρατικής αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας και δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που αρνούνται καθεστηκυίες πολιτικές και πρακτικές οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια που μας οδήγησαν στην κρίση".
Στην διαδικασία πάντως δεν τέθηκε θέμα για την αποπομπή από τη ΔΗΜΑΡ του Οδυσσέα Βουδούρη και του Πάρη Μουτσινά.
Το κείμενο της Πολιτικής Απόφασης εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (16 λευκά και κανένα κατά). Στο τέλος των εργασιών κατατέθηκε κείμενο συμβολής-προβληματισμού από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής («Αριστερό Δίκτυο»), το οποίο δεν ετέθη σε ψηφοφορία. Επίσης. εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία (11λευκά) το πρόγραμμα δράσης του επόμενου εξαμήνου, που εισηγήθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε., Σπύρος Λυκούδης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης