Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Βγενόπουλος (MIG): Εκ προ μελέτης σχέδιο να απαξιωθούν οι μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας από το κυπριακό κράτος και την Κεντρική Τράπεζα - Κατηγορεί τον Ορφανίδη ως εκβιαστή και ψεύτη - Ή φιλικό διακανονισμό ή να επιστρέψουν τα 824 εκατ.

tags :
Βγενόπουλος (MIG): Εκ προ μελέτης σχέδιο να απαξιωθούν οι μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας από το κυπριακό κράτος και την Κεντρική Τράπεζα - Κατηγορεί τον Ορφανίδη ως εκβιαστή και ψεύτη - Ή φιλικό διακανονισμό ή να επιστρέψουν τα 824 εκατ.
(upd3)Ευθύτατες βολές κατά τoυ Αθ. Ορφανίδη και του κυπριακού κατεστημένου εξαπέλυσε ο Αν. Βγενόπουλος κατηγορώντας τον πρωην κεντρικό τραπεζίτη ως εκβιαστή, ψεύτη και ασόβαρο, ενώ κατηγόρησε για άνιση μεταχείριση την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, την κυπριακή κυβέρνηση και το ευρύτερο πολιτικό σύστημα.
Οι μέτοχοι της σημερινής Λαϊκής τράπεζας ζητούν να έχουν τους ίδιους όρους μεταχείρισης με την τράπεζα Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Βγενόπουλος υποστήριξε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2011 άρχισε μια οργανωμένη εκστρατεία δυσφήμισης της τράπεζας, στην οποία όπως είπε σημαντικότατο ρόλο διαδραμάτισε και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Ο κ. Βγενόπουλος αφού σημείωσε πως το κυπριακό Δημόσιο δημιούργησε σε αρκετές περιπτώσεις προσκόμματα στις προσπάθειες του ομίλου να προχωρήσει σε επενδύσεις, υποστήριξε πως η τράπεζα απαξιώθηκε για  να διασφαλιστεί η κρατικοποίηση της.
Ζητάμε η Λαική Τράπεζα να έχει την ίδια μεταχείριση με την Τρ. Κύπρου. Παραδώσαμε μία τράπεζα κερδοφόρα και την κατέστησαν ζημιογόνο χωρίς κεφάλαια. Γι' αυτό και προσφεύγουμε με τη MIG στο Διεθνές διαιτητικό δικαστήριο ζητώντας αποζημίωση 824 εκατ. ευρώ για την επένδυση στη Λαϊκή. Η MIG ζητά η αυτούσια αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη ή αποζημίωση για τα 824 εκατ. ευρώ, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει την υπόθεση.
Ο Βγενόπουλος στράφηκε και κατά του προέδρου της Κύπρου Δ. Χριστόφια, κατηγορώντας τον ότι άλλα λέει στο εξωτερικό για τις ευθύνες τραπεζιτών και άλλα στο εσωτερικό. Την ίδια ώρα οι Κύπριοι πολιτικοί κατηγορούν τους τραπεζίτες στην Κύπρο αλλά το σύστημα της Κύπρου είχε πάει για ύπνο.
Ο κ. Ανδρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι σήμερα το πρωί, 23 Ιανουαρίου 2013, επιδόθηκε «ειδοποίηση διαφοράς» (Notice of Dispute) προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που συνιστά την επίσημη έναρξη της σχετικής διαδικασίας ζητώντας κατ’ αρχήν αποκατάσταση (restitutio in natura) προκειμένου να προστατεύσει την επένδυσή της ύψους 823.863.584 ευρώ, και αν αυτό δεν συμβεί θα προχωρήσει σε διεκδίκηση του συνολικού ποσού της επένδυσής της, αλλά και κάθε άλλης ζημιάς που απορρέει από την επένδυση αυτή, λόγω παραβάσεων από την Κυπριακή Δημοκρατία των υποχρεώσεών της βάσει της προαναφερθείσας σύμβασης.
Συγκεκριμένα η MIG ισχυρίζεται τεκμηριωμένα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραβίασε τις υποχρεώσεις που είχε:
1. Βάσει του άρθρου 2 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυσή της έπρεπε να τύχει στην Κύπρο «δικαίας μεταχειρίσεως και πλήρους προστασίας και ασφάλειας» και ότι δεν έπρεπε να «παρακωλύεται καθ’οιονδήποτε τρόπο με μέτρα αυθαίρετα  ή διακριτικής φύσεως».
2. Βάσει του άρθρου 3 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυσή της δεν έπρεπε να έχει «μεταχείριση λιγότερο ευνοϊκή από εκείνη που επιφύλαξε η Κύπρος στους ίδιους επενδυτές της ή στις ίδιες επενδύσεις της», και
3. Βάσει του άρθρου 4 της σύμβασης που προβλέπει ότι η επένδυση της MIG «δεν υπόκειται σε απαλλοτρίωση, εθνικοποίηση ή οποιοδήποτε άλλο μέτρο που ισοδυναμεί με απαλλοτρίωση ή εθνικοποίηση» παρά μόνον κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις που όμως δεν τηρήθηκαν.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Πρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος παρουσίασε πλήθος στοιχείων που τεκμηριώνουν τις παραβάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας που οδήγησαν στην κρατικοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και των ζημιών που έχουν επέλθει στην Τράπεζα και στους μετόχους της από τη στιγμή που αντικαταστάθηκε αυθαίρετα και παράνομα η εκλεγμένη από τους ιδιώτες μετόχους Διοίκησή της και τον έλεγχο της Τράπεζας ανέλαβε η Κυπριακή Κυβέρνηση, τα όργανά της και οι προστηθέντες της.
Από τα πιο σημαντικά στοιχεία που παρουσιάσθηκαν είναι ότι ενώ βάσει των Ευρωπαϊκών οδηγιών οι Ελληνικές Τράπεζες θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο των ιδιωτών μετόχων τους αν συνεισφέρουν το 10% των κεφαλαίων που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίησή τους, η παλαιά Διοίκηση της Λαϊκής Τράπεζας είχε ζητήσει εγγράφως να κρατηθεί ο έλεγχος από τους ιδιώτες μετόχους αν συνεισέφεραν το 51% των κεφαλαίων και το αίτημα αυτό απερρίφθη!  Αντίθετα ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι αν το Κυπριακό κράτος βάλει έστω και 1 ευρώ δικαιούται να διορίζει την πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου κάτι που φυσικά είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποθάρρυνση όλων των ιδιωτών επενδυτών και την σχεδόν καθολική κρατικοποίηση της Τράπεζας.
Την ίδια περίοδο, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου βεβαίωνε ότι η Τράπεζα Κύπρου χρειαζότανε λιγότερα κεφάλαια απ΄όσα πραγματικά χρειαζόταν ώστε να μην ζητήσει βοήθεια από το κράτος και όταν αυτό απεδείχθη ανακριβές ουδεμία επέμβαση έχει κάνει το κράτος στην Τράπεζα Κύπρου που διατηρεί πλήρως την ιδιωτική της Διοίκηση και χαρακτήρα και προσπαθεί να επιτύχει τους καλύτερους δυνατούς όρους στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίησή της υπέρ των συμφερόντων των μετόχων της!
«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία» τόνισε ο κ. Α. Βγενόπουλος «ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για αυτούσια αποκατάσταση (restitutio in natura) στα πλαίσια της διαδικασίας φιλικής επίλυσης της διαφοράς που προηγείται της εκδίκασης της υπόθεσης από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, τότε η MIG θα δικαιωθεί απόλυτα και θα αποζημιωθεί πλήρως για την επένδυσή της.  Όμως, αντί να προστεθεί ένα ακόμη μεγάλο βάρος στον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό θα προτιμούσαμε να μας δοθεί η ευκαιρία να προστατεύσουμε την επένδυσή μας και παράλληλα να μειώσουμε τις ζημιές της Λαϊκής Τράπεζας αλλά και τα κεφάλαια που αναζητεί σήμερα η Κύπρος από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης», κατέληξε ο κ. Βγενόπουλος.

Νωρίτερα το www.bankingnews.gr ανέφερε:

Σε κούτες, λόγω του τεράστιου όγκου τους, παρεδώθησαν σε 6 υπουργεία στην Κύπρο και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα στοιχεία με τα οποία ο όμιλος MIG και ο πρόεδρος του, κ. Ανδρέας Βγενόπουλος βασίζει τη διεκδίκηση των 823.863.584 ευρώ από την επένδυση του στη Λαϊκή Τράπεζα.
Σήμερα στις 13:30 ο πρόεδρος της MIG θα παραθέσει συνέντευξη τύπου όπου θα αναλύσει τα σχέδια και τις διεκδικήσεις του ομίλου αναφορικά με την αγωγή, ενώ θα απαντήσει και στα σημεία που στοιχειοθετούν το αίτημα του. Σημειώνεται εδώ ότι το ζήτημα που έχει προκύψει έχει αναχθεί σε μείζον πολιτικό, διασυνοριακό και εταιρικό θέμα
Η διαδικασία προβλέπει την προσπάθεια φιλικής επίλυσης της διαφοράς εντός χρονικού διαστήματος κατ' ανώτατον όριο 6 μηνών και σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας την εκδίκαση της διαφοράς από διεθνές διαιτητικό δικαστήριο (από το Διεθνές Κέντρο δια τον Διακανονισμόν των Διαφορών εξ Επενδύσεων που ιδρύθηκε από την Σύμβαση της 18ης Μαρτίου 1965 δια την ρύθμισιν των σχετιζομένων προς τας επενδύσεις διαφορών μεταξύ Κρατών και υπηκόων άλλων Κρατών), ενώ στη διαδικασία αυτή αναμένεται ότι θα προσφύγουν και άλλοι ιδιώτες επενδυτές στην ΛΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ οι οποίοι νομιμοποιούνται βάσει της Σύμβασης ή βάσει παρεμφερών διεθνών συμβάσεων και προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης