Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Εγκληματική χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ. ο Τσίπρας - Διαβεβαιώνει για την προοπτική του ο Βενιζέλος - Μπαράζ επαφών των εργαζομένων για το μοντέλο του 4ου πυλώνα με εμπλοκή της Attica Bank - Απορρίπτει το σχέδιο η DGCom

tags :
Εγκληματική χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ. ο Τσίπρας - Διαβεβαιώνει για την προοπτική του ο  Βενιζέλος - Μπαράζ επαφών των εργαζομένων για το μοντέλο του 4ου πυλώνα με εμπλοκή της Attica Bank - Απορρίπτει το σχέδιο η DGCom
(upd3)Μπαράζ επαφών με τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων έχει το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για την προοπτική του Τ.Τ. και των εργαζομένων του.
Εγκληματική χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση ο  πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
Σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Πάνο Καμμένο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες -  σε συνεννόηση με την κυβέρνηση - και  έχει διαμορφώσει το πλαίσιο που διασφαλίζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την προοπτική του Τ.Τ. και των εργαζομένων του. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και ο Χρήστος Πρωτόπαππας.
Τσίπρας: Εγκληματική η ιδιωτικοποίηση του Τ.Τ.
«Εγκληματική και ακατανόητη» χαρακτήρισε την πολιτική της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρας κατά τη σημερινή συνάντησή του με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ταμιευτήριο, προς το οποίο εξέφρασε την πλήρη συμπαράστασή του στις κινητοποιήσεις τους.
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για την επιλογή της να ιδιωτικοποιήσει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, γιατί αν συμβεί τελικά αυτό, όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα που δεν θα έχει Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι όλο αυτό το διάστημα με τις αποφάσεις της επέλεξε την ανακεφαλαιοποίηση των ιδιωτικών τραπεζών και την τιμωρία των δημοσίων τραπεζών.
Η πολιτική αυτή είναι ακατανόητη, τόνισε ο κ.Τσίπρας, γιατί το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει τα διπλάσια από ότι αν προχωρούσε στην ανακεφαλαιοποίηση του Ταμιευτηρίου και παράλληλα, θα είχε και ένα εργαλείο ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών να εξηγήσουν με διαφάνεια τις επιλογές και τη σκοπιμότητά τους, σχετικά με την πολιτική που ακολουθούν, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου των τραπεζών από το ελληνικό δημόσιο και την όποια ελληνική κυβέρνηση.
Από την πλευρά του, ο Αντώνης Δηλεχάτσιος, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση ξεπουλά δημόσια περιουσία και επισήμανε ότι το ΤΤ δεν ήταν ποτέ βάρος στον προϋπολογισμό.
Ο κ. Δηλεχάτσιος δήλωσε, τέλος, ότι οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.
Η βασική πρόταση των εργαζομένων
Η βασική πρόταση του συλλόγου εργαζομένων του ΤΤ είναι να υιοθετηθεί το σχέδιο της δημιουργίας 4ου πυλώνα μέσω της συγχώνευσης του ΤΤ με την Attica Bank. Ωστόσο όπως έχει επισημάνει το www.bankingnews.gr, η DGCom, η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, και μετά από αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος, απορρίπτει την εν λόγω πρόταση με το εξής αιτιολογικό:
1. Η Attica Bank δεν διαθέτει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια. Να σημειωθεί δε ότι το ΤΤ θα χρειαστεί 3,7 δισ. κεφάλαια ή εφόσον σπάσει, κάτι που θεωρείται δεδομένο, θα χρειαστεί 500-550 εκατ. ευρώ κεφάλαια και 3,8 δισ. funding gap
2. Η DGCom η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού θεωρεί ότι η Attica Bank έχει πολύ μικρό μέγεθος για να αγοράσει το ΤΤ που είναι υπερδιπλάσιο σε ενεργητικό και παθητικό.
Γ' αυτούς τους λόγους θεωρείται πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προχωρήσει η προτεινόμενη λύση.
Πολιτικά μπορεί να προωθείται η λύση αλλά η DGCom την έχει απορρίψει.
ΚΚΕ: «Όχι» σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Αναγκαία η διασφάλιση των 3.000 θέσεων εργασίας
Την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ στα προωθούμενα σχέδια ιδιωτικοποίησης και συγχώνευσης του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εξέφρασε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα.
Κατά την διάρκεια της συνάντησής της με τον σύλλογο εργαζομένων του Τ.Τ., η Α. Παπαρήγα κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία θέση εργασίας και να μην αλλάξει το υπάρχων εργασιακό καθεστώς για τους 3.000 υπαλλήλους του Τ.Τ.
«Η επίθεση είναι ενιαία, ισοπεδωτική, αλλά έχει αξία ο κάθε χώρος και όλοι μαζί να αντιπαλεύουμε και να σηκώσουμε ανάστημα, για να μην χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο η θέση των εργαζομένων, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εργαζόμενοι δεν υφίστανται τις συνέπειες, μόνο από τον χώρο του ΤΤ, αλλά υφίστανται και τις γενικότερες συνέπειες της βάρβαρης πολιτικής που ακολουθείται χρόνια τώρα και κορυφώθηκε μετά το ξέσπασμα της κρίσης και το μνημόνιο» διαμήνυσε η γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Εκ μέρους των εργαζομένων, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Α. Δεληχάτσιος τόνισε πως «σήμερα, δυστυχώς, υλοποιείται αυτό που τόσα χρόνια φοβόμασταν και λέγαμε: Το ΤΤ, που πριν λίγο χρονικό διάστημα, ήταν η "πολύφερνη νύφη" και όλα ήταν μια χαρά, ξαφνικά έγινε από τη μια "μη βιώσιμο" και από την άλλη ξεπουλιέται με τον χειρότερο τρόπο».
«Οι τράπεζες σχεδιάζουν να "σπάσουν" το ΤΤ σε "καλό" και "κακό" και αυτό σημαίνει ότι 72.000 μικρομέτοχοι χάνουν τις μετοχές τους- η αξία της μετοχής γίνεται μηδέν- και 3.350 εργαζόμενοι απολύονται και με ερωτηματικό αν θα επαναπροσληφθούν, ενώ τα εργασιακά τους δικαιώματα καταργούνται από την ημέρα που θα "σπάσει" η τράπεζα» επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων στο Τ.Τ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης