Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Πώληση πάνω από 28% της Finansbank θα πλήξει καίρια την οικονομική θέση της Εθνικής τράπεζας – Μόνο αν καλύψει το 10% της αμκ το Qatar ή άλλος επενδυτής θα έχει οικονομικό νόημα η πώληση ποσοστού στην Τουρκική θυγατρική….

 Πώληση πάνω από 28% της Finansbank θα πλήξει καίρια την οικονομική θέση της Εθνικής τράπεζας – Μόνο αν καλύψει το 10% της αμκ το Qatar ή άλλος επενδυτής θα έχει οικονομικό νόημα η πώληση ποσοστού στην Τουρκική θυγατρική….
Οι μεγαλύτερες τράπεζες από το Κατάρ η Qatar National Bank και η Qatar Commercial Bank διερευνούν την Τουρκική τραπεζική αγορά ώστε να εξαγοράσουν τουρκικές τράπεζες.
Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί η Finansbank θυγατρική της Εθνικής τράπεζας – πληροφορία που δεν έχει επιβεβαιωθεί - και η Alternatif Bank που παλαιότερα είχε και ελληνικό ενδιαφέρον.

Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας απέφυγε να σχολιάσει τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον διεθνή τύπο που ανέφεραν ότι η Qatar National Bank θέλει να εξαγοράσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην  θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, την τουρκική τράπεζα Finansbank.
Η Εθνική τράπεζα έχει εξετάσει πλειστάκις φορές την πώληση του 20% με 30% της Finansbank τα τελευταία 3 χρόνια.
Η κεφαλαιαοποίηση της Finansbank βρίσκεται στα 3,95 δις ευρώ υπερδιπλάσια από την κεφαλαιοποίηση της μητρικής Εθνικής τράπεζας.
Η Εθνική ελέγχει άμεσα το 77,23% της Finansbank και μέσω θυγατρικών της NBGI Holding 7,90% και NBG Finance 9,68%.
Επίσης ο επενδυτικός βραχίονας της world bank το ΙFC κατέχει το 5% της Finansbank.
Συνολικά η Εθνική κατέχει το 94,81% της Finansbank.
Πουλώντας έως το 28% της θυγατρικής στην Τουρκία η Εθνική θα παραμείνει με το 67% την καταστατική πλειοψηφία.
Το 28% σε τρέχουσες τιμές αποτιμάται στα 1,1 δις ευρώ.
Με αρνητική καθαρή θέση -2,8 δις ευρώ το 1,1 δις ευρώ όφελος από την Finansbank θα μείωνε τα αρνητικά κεφάλαια στα -1,7 δις ευρώ.
Αφαιρώντας και το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο 1,3 δις ευρώ η Εθνική θα μείωνε δραστικά την αρνητική της καθαρή θέση.
Ωστόσο δεν φαίνεται να είναι αυτός ο σωστός δρόμος.
Η πώληση μεγαλύτερου ποσοστού στην Finansbank θα ήταν στρατηγικό λάθος καθώς η θυγατρική στην Τουρκία στο 9μήνο πέτυχε 400 εκατ κέρδη όσα θα πετύχει η Εθνική Ελλάδος σε 3 ή 4  χρόνια.
Αν πωληθεί το πιο κερδοφόρο τμήμα της Εθνικής δηλαδή η Finansbank η επίδραση στα μελλοντικά κέρδη θα είναι καταλυτική.
Η Finansbank είναι η μόνη σοβαρή δραστηριότητα της Εθνικής εντός και εκτός Ελλάδος.
Όμως στην γενική εξίσωση που λέγεται Εθνική πρέπει να συμπεριληφθεί και η Eurobank καθώς βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης.
Και οι 2 τράπεζες μαζί αυξάνουν την αρνητική καθαρή θέση του νέου σχήματος σε τέτοια κλίμακα που ούτε η πώληση του 28% είναι επαρκείς.
Η μόνη λογική προσέγγιση θα ήταν το Qatar αν πραγματικά ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην αμκ της Εθνικής και να καλύψει το 10% της ελάχιστης συμμετοχής.
Μια τέτοια κίνηση θα είχε επιχειρηματικό νόημα και για την απόφαση της αυτή να έπαιρνε ως αντιστάθμισμα κινδύνου ένα στρατηγικό ποσοστό έως 28% στην Finansbank.
Δηλαδή συμμετέχει με 10% στην αμκ που συνολικά είναι 10,9 δις ευρώ άρα 1,1 δις ευρώ το 10% και έναντι αυτής της κίνησης αποκτά το 28% της Finansbank.
Οποιαδήποτε άλλη μονομερής κίνηση δεν θα έχει ουσιαστική επίδραση στην ήδη δυσμενή θέση της Εθνικής τράπεζας λόγω της αρνητικής καθαρή θέσης.

Τι θα ήταν η Εθνική χωρίς την Finansbank;  -  Η αξία της Finansbank είναι 3 φορές  μεγαλύτερη της Εθνικής Ελλάδος  

Πριν 6 χρόνια το 2006 το σημερινό ΠΑΣΟΚ έβαλε κατά της κυβέρνησης της ΝΔ και της τότε διοίκησης υπό τον Αράπογλου – Πελχιβανίδη για το ιστορικό τους λάθος «να πετάξουν τα χρήματα των ελλήνων σε μια εχθρική χώρα» ενώ κατέκριναν για το υψηλό τίμημα που δόθηκε.
Αναφερόμαστε στην εξαγορά το 2006 της Finansbank από την Εθνική. Την σημαντικότερη στρατηγική κίνηση που πραγματοποίησε ο όμιλος της Εθνικής.
Τότε αναφέραμε ότι η Εθνική αν χρειαζόταν θα έπρεπε να πληρώσει και παραπάνω για να εξαγοράσει την Finansbank.
Δεν ήταν μόνο η οικονομική διπλωματία αλλά το deal ήταν και έμοιαζε πολύ καλό λόγω των προοπτικών της Finansbank.
Το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε λανθασμένη επιλογή την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική.
Μετά από 6 χρόνια η απογραφή είναι συγκλονιστική.
Ας ξεχάσουμε τα προ προβλέψεων κέρδη και ας πάμε κατευθείαν στον πυρήνα της λειτουργίας μιας τράπεζας που είναι τα έσοδα.
Τα έσοδα της Finansbank στα 1,22 δις ευρώ ήταν περισσότερα στο 9μηνο του 2012 από τα έσοδα της μητρικής Ελλάδος στα 840 εκατ ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή είναι τουλάχιστον ιστορική.
Μπορεί να ειπωθεί ότι είχε αυξημένες ζημίες από trading η Εθνική Ελλάδος στα 650 εκατ αλλά αν υιοθετήσουμε τις ζημίες του trading στο 9μηνο του 2011 πάλι η Finansbank θα ήταν σε καλύτερη θέση.
Τι θέλουμε να πούμε;
Η Εθνική χωρίς της Finansbank δεν έχει αξία… ενώ η Finansbank αξίζει πολλά και χωρίς την Εθνική τράπεζα.
Άρα ποιο είναι το πρακτικό συμπέρασμα;
Η διοίκηση της Εθνικής πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού την Finansbank καθώς αποτελεί την μόνη κερδοφόρο δραστηριότητα του ομίλου.
Η προηγούμενη διοίκηση Ταμβακάκη θεωρούσε καίριας σημασίας την Finansbank αλλά μελετούσε το ενδεχόμενο να μειώσει το επενδυτικό ρίσκο στην Τουρκία.
Δεν μπορεί η Εθνική να έχει τόσο μεγάλη έκθεση στην Τουρκία.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ οι προοπτικές στο banking στην Τουρκία θα συνεχίσουν να είναι καλές και σίγουρα πολύ καλύτερες από της Ελλάδος.
Αν η νέα διοίκηση της Εθνικής αποφασίσει να πωλήσει μέρος της Finansbank να αποτιμήσει, να αξιολογήσει ότι η θυγατρική στην Τουρκία έχει 3πλάσια αξία από την Εθνική Ελλάδος όχι μόνο με όρους χρηματιστηριακούς 3,9 δις κεφαλαιοποίηση η Finansbank σε σχέση με τα 1,3 δις ευρώ η Εθνική αλλά και πρακτικά καθώς είναι σταθερά κερδοφόρος.
Σημειώνεται ότι από το 2007 έως το 9μηνο του 2012 η Finansbank συνεισέφερε στην Εθνική 2,57 δις ευρώ ενώ στο ίδιο διάστημα η Εθνική Ελλάδος εμφάνισε ζημίες 13,278 δις ευρώ.

Πορεία εξέλιξης αποτελεσμάτων Εθνικής Ελλάδος και Finansbanκ από το 2007 έως το 9μηνο του 2012

Ποσά σε εκατ ευρώ

Χρονολογία

Εθνική Ελλάδος

Finansbank Τουρκίας

9μηνο 2012

-2.799

400

2011

-12.700

365

2010

-137

462

2009

398

425

2008

999

470

2007

961

447

Σύνολο

-13.278

2.570

Επίσημα δημοσιευμένα στοιχεία ομίλου Εθνικής

www.bankingnews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης