Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με σφραγίδα Eurogroup το νέο φορολογικό - Τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Πέμπτης ο Στουρνάρας - Πίεση από την Τρόικα για συντελεστή 45% στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ

Με σφραγίδα Eurogroup το νέο φορολογικό - Τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα παρουσιάσει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Πέμπτης ο  Στουρνάρας - Πίεση από την Τρόικα για συντελεστή 45% στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ
Μεθαύριο Παρασκευή θα τελειώσει το θρίλερ με την κατάθεση του νέου φορολογικού στην Βουλή, το οποίο θα πρέπει πρώτα να αποσπάσει την έγκριση του Eurogroup και μετά να έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Μέχρι τότε οι διατάξεις του νομοσχεδίου θα σβήνονται και θα γράφονται αφού στις παρατηρήσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) θα έρθουν να προστεθούν και οι ενστάσεις που ενδεχομένως να έχουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Το «μίνι» φορολογικό πρόκειται να παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας στο αυριανό και πλέον κρίσιμο για την εκταμίευση της δόσης Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.
Ουσιαστικά το νέο φορολογικό θα λειτουργήσει ως «εισιτήριο» για την δόση των 34,4 δις. ευρώ του Δεκεμβρίου, αφού η κυβέρνηση μπροστά στην αδήριτη ανάγκη εκταμίευσης αυτού του ποσού για την χώρα θα είναι συναινετική σε οποιαδήποτε παρατήρηση γίνει επί του περιεχομένου.
Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο είναι προαπαιτούμενο για την δόση και για το οποίο οι δανειστές έδωσαν εντολή να καθυστερήσει η κατάθεση του μετά τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν ως προς το εισπρακτικό του αποτέλεσμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία με τα κλιμάκια της Τρόικας που ζητούταν μετʼ επιτάσεως να αλλάξει επί το δυσμενέστερο ο ανώτερος συντελεστής φορολόγησης για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Οι πιστωτές επέμειναν για μία αναθεώρηση στο 45% από 40% που προβλέπει το υφιστάμενο σχέδιο. Η επικοινωνία με την Τρόικα θα συνεχιστεί και σήμερα με την κυβέρνηση να δίνει περισσότερες εξηγήσεις για τις τέσσερις περιπτώσεις φοροαπαλλαγών που διατηρούνται και αφορούν σε δαπάνες για ιατρικά έξοδα, δωρεές προς το Δημόσιο, ποσά της διατροφής που καταβάλλει ο ένας σύζυγος στον άλλον και τις πρόσθετες φοροαπαλλαγές γιʼ αυτούς που κατοικούν και εργάζονται σε παραμεθόριες περιοχές.
Με το νέο φορολογικό η κυβέρνηση αποβλέπει σε πρόσθετα έσοδα 2,5 δις. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από τις αλλαγές που θα γίνουν στην κλίμακα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Προβλέπει τρία μόλις κλιμάκια με το πρώτο να επιβάλλεται συντελεστής 21% για εισοδήματα ως 25.000 ευρώ και 36% από 25.001 έως 40.000 ευρώ.
Παράλληλα καταργείται το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και μαζί του το μέτρο της συλλογής των αποδείξεων από τους φορολογούμενους. Καθιερώνεται νέο σύστημα έκπτωσης φόρου 1.950 ευρώ η οποία περικόπτεται από εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ και εξαφανίζεται πλήρως από τις 43.000 ευρώ και πάνω.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπεται ξεχωριστή κλίμακα με συντελεστή 26% έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον, κατάργηση του αφορολογήτου χωρίς να ισχύει η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, καθώς και αύξηση του Τέλους Επιτηδεύματος από το 2013 στα 650 ευρώ (από 500 ευρώ).
Για τους νέους επαγγελματίες προβλέπεται χαμηλός συντελεστής 13% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι με "μπλοκάκι" θα αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί από το 2014.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης