Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι προβλέπει η πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ - Αύριο η νέα συνάντηση Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων

Στην αύξηση του τέλους επιτηδεύματος προσανατολίζεται η κυβέρνηση - Τι προβλέπει η πρόταση που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ - Αύριο η νέα συνάντηση Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων
(upd2)Την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών για το νέο φορολογικό. Στο στόχαστρο μπαίνουν επομένως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι.
Κατά τις πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τα εξής:
- Την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος (σήμερα ανέρχεται στα 500 ευρώ ετησίως).
- Η αύξηση των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους στο βαθμό όμως που θα βρεθούν ισοδύναμα μέτρα αύξησης των εσόδων για να χρηματοδοτηθεί το μέτρα.
- Βελτιώσεις στην κλίμακα με τους τρεις συντελεστές και συγκεκριμένα, τονίζεται ότι προκρίνεται η κλίμακα όπου το 45% επιβάλλεται σε εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ.
Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους εκπροσώπους των κομμάτων θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη στις 19:00, ενώ νωρίτερα, στις 17:00, θα συναντηθεί με τους τραπεζίτες για το  θέμα της επαναγοράς των ομολόγων.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:

Οκτώ διαφορετικά σενάρια για το αφορολόγητο των παιδιών μελετά η κυβέρνηση - Αποσύρεται η κλίμακα - βόμβα για τα μεσαία εισοδήματα και έρχεται η παλιά - Προβλέπει φορολογικό συντελεστή 45% για το κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 48.000 ευρώ


Μια οκτάδα σεναρίων για τις ελαφρύνσεις των παιδιών, που κοστολογούνται από 50 εκατ. έως 300 εκατ. ευρώ, άφησαν χθες οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Οικονομικών στον πρωθυπουργό.
Τα σενάρια θα εξετασθούν στη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, πριν τη λήψη της τελικής απόφασης, καθώς επείγει η κατάθεση στη Βουλή του φορολογικού νομοσχεδίου μέχρι τη Δευτέρα και πριν το επόμενο Eurogroup στις 13 Δεκεμβρίου, για να μπορέσει η κυβέρνηση να πάρει την δόση των 34,4 δις. ευρώ.
Τα σενάρια που αφορούν στις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οικογένειες με παιδιά ξεκινούν από τη διατήρηση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου των παιδιών που ισχύει σήμερα μέχρι και τη χορήγηση ειδικού βοηθήματος ακόμα και από το πρώτο παιδί. Το ισχύον αφορολόγητο των παιδιών ξεκινάει από τα 2.000 ευρώ για ένα παιδί και καταλήγει σε 10.000 ευρώ για μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Ο τελικός στόχος των όποιων ρυθμίσεων αποφασιστούν είναι να προκύπτει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα των 2,5 δισ. ευρώ. Η τρικομματική κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά το σενάριο που θα κοπάσει τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σχέδιο φορολόγησης με συντελεστή 45% από τα μεσαία εισοδήματα των 26.000 ευρώ και πάνω.
Έπρεπε να υπάρξει κοινωνική κατακραυγή για να αλλάξει πρόσωπο η κυβέρνηση και να καταλάβει ότι η νέα κλίμακα που απέστειλε με e-mail το Σάββατο το απόγευμα ο Γιάννης Στουρνάρας στην Τρόικα «κλάδευε» τα μεσαία εισοδήματα και έκανε συνέταιρο την Εφορία για όσους αποκτούν εισοδήματα από 26.000 ευρώ.
Μετά το σάλο, το σχέδιο της κλίμακας αποσύρθηκε αμέσως με εντολή Αντώνη Σαμαρά ο οποίος ζήτησε εναλλακτικές προτάσεις από τους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών.
Χθες, ο Πρωθυπουργός συζητούσε επί ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου το νέο φορολογικό με τον καθʼ ύλην αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη, υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και με τον με τον σύμβουλο του γραφείο του Χρύσανθο Λαζαρίδη.
Η κλίμακα η οποία θα αποτελέσει τη βάση σε αυτές τις συζητήσεις θα είναι αυτή που γνωρίζει ήδη η τρόικα και η οποία προβλέπει συντελεστή 45% στο κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 48.000 ευρώ και έχει ως βασικό συστατικό την έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ.
Η έκπτωση αυτή είναι σταθερή για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, μειώνεται για μεγαλύτερα εισοδήματα και εξαλείφεται στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση επιχείρησε να αλλάξει την δομή αυτή της κλίμακας εξαιτίας του γεγονότος ότι η έκπτωση φόρου δεν διαχέονταν ορθά, καθώς προέκυπτε μεγαλύτερο όφελος για τα υψηλότερα εισοδήματα. Το υπουργείο Οικονομικών «διόρθωσε» τις τεχνικές δυσμορφίες με τον πιο πρόχειρο τρόπο, όπως μέχρι τώρα έχει αντιμετωπίσει όλη τη φορολογική μεταρρύθμιση.
Η νέα κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους που θα τεθεί σήμερα στο τραπέζι προβλέπει συντελεστή 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος, 36% για το κλιμάκιο του ετησίου εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 48.000 ευρώ και 45% για το κλιμάκιο πάνω από τις 48.000 ευρώ.
Επίσης, καταργούνται οι εκπτώσεις δαπανών από το φόρο εισοδήματος, για όλους τους φορολογούμενους πλην μισθωτών και συνταξιούχων για τους οποίους θα εξακολουθούν να ισχύουν μόνο οι εκπτώσεις για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, δωρεές, χορηγίες και διατροφή.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης