Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης καθόρισαν οι πολιτικοί αρχηγοί - Εκτός ατζέντας ο ανασχηματισμός - Βενιζέλος - Κουβέλης: Στόχος η ανάπτυξη - Στουρνάρας: Προσεχώς οι ανακοινώσεις για την επαναγορά ομολόγων

Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης καθόρισαν οι πολιτικοί αρχηγοί - Εκτός ατζέντας ο ανασχηματισμός - Βενιζέλος - Κουβέλης: Στόχος η ανάπτυξη - Στουρνάρας: Προσεχώς οι ανακοινώσεις για την επαναγορά ομολόγων
(upd2)Τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης κατόπιν των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Eurogroup εξέτασαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι δύο αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, κκ.Βενιζέλος και Κουβέλης.
Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα για τα αποτελέσματα του Eurogroup. Σιγή ιχθύος για ενδεχόμενη συμμετοχή των τραπεζών στην επαναγορά ομολόγων.
Στόχος πλέον η ανάπτυξη και το να πέσει χρήμα στην αγορά,  σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη και τον κ. Βενιζέλο.


Όπως άλλωστε τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι πολιτικοί αρχηγοί στα μηνύματα τους μετά τη γνωστοποίηση των αποφάσεων του Eurogroup είχαν υποστηρίξει ότι πλέον εναπόκειται στην Ελλάδα να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα του Eurogrpoup και εξήλθε του Μεγάρου Μαξίμου περίπου στις 11 το πρωί. Ο υπουργός Οικονομικών ερωτώμενος σχετικά με την επαναγορά ομολόγων, αρκέστηκε να δηλώσει πως οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, χαρακτήρισε δύσκολο το εγχείρημα, ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επιτυχία του. Ο υπουργός ερωτήθηκε αν θα συμμετάσχουν στη διαδικασία οι τράπεζες, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει.
Εξαιρετικά θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο κ. Φώτης Κουβέλης τις οι αποφάσεις του Eurogroup για τη χώρα, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή διαδικασία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση πρέπει να προσηλωθεί σε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας. Δικαιώνεται η επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς να λάβει μέρος στην κυβέρνηση και να στηρίξει την προσπάθεια για ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν ασχολήθηκε ούτε κατ΄ ελάχιστο με τα ενδεχόμενο ανασχηματισμού.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι στόχος είναι να πέσει χρήμα στην αγορά και να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες και όχι οι τραπεζίτες.
«Τώρα πρέπει να πείσουμε τους Έλληνες ότι υπάρχει προοπτική», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ σημείωσε ότι άλλαξε το κλίμα για τη χώρα.
Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη νέα αφετηρία προς όφελος της οικονομίας τώρα το κλίμα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr. στόχος της κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη συμφωνία, για να αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα επιχειρήσει να απαντήσει και στην κριτική περί της στρατηγικής του. Η κυβέρνηση προτάσσει το επιχείρημα ότι η εκταμίευση της πρώτης δόσης θα αποτελέσει την αφετηρία για να αλλάξει το κλίμα στην ελληνική οικονομία και δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αύξηση της ρευστότητας. Το τρίπτυχο της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα φαίνεται ότι θα είναι: «διαρθρωτικές αλλαγές - επενδύσεις - αποκρατικοποιήσεις» και σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τα μέλη της κυβέρνησης να προχωρήσουν στην άμεση υλοποίηση των δεσμεύσεων.
Στη σύσκεψη των τριών αρχηγών εκτιμάται ότι θα συζητηθεί για πρώτη φορά επί της ουσίας και το θέμα του ανασχηματισμού, ζήτημα ιδιαίτερα κρίσιμο δεδομένου ότι οι νέοι υπουργοί θα πρέπει να κινηθούν άμεσα για να μην χαθεί χρόνος στην πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Στην αντζέντα έχουν τεθεί ο επανακαθορισμός του ρόλου των κυβερνητικών εταίρων με τον κ. Σαμαρά και η δημιουργία ενός νέου σχήματος, με μεγαλύτερη την συμμετοχή των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη.
Οσον αφορά την σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σίγουροι για παραμονή τους είναι οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Δημόσιας Τάκης Νίκος Δένδιας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο συμμετοχής εξωκοινοβουλευτικών προσώπων, όπως του Τάσου Γιαννίτση, του Ν.Μπίστη και του Δ.Χατζησωκράτη. Στα νέα πρόσωπα που ακούγονται περιλαμβάνονται τα ονόματα του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Φίλιππου Σαχινίδη, του Μάκη Βορίδη και του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της υπόθεσης των ερευνών για πετρέλαιο και αέριο σε Ιόνιο και Κρήτη. Σχετικά με τον υπουργό Δικαιοσύνης, παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να ρίξει τους τόνους σχετικά με τις διαφωνίες του, ο κ. Κουβέλης φέρεται να έχει πειστεί- ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί η παραμονή του στην κυβέρνηση. Ο χρόνος ανακοίνωσης του ανασχηματισμού εξαρτάται από τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την καταβολή της δόσης, σε κάθε πάντως περίπτωση τοποθετείται στις αρχές Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι για τη 13:00 είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:17)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης