Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προσδοκίες ότι θα κλειδώσει στο σημερινό Eurogroup η έγκριση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, αλλά και το σχέδιο-ημίμετρα της βιωσιμότητας του χρέους - Η Γερμανία αρνείται οποιοδήποτε haircut στο χρέος... παρά τις αναφορές του Spiegel

tags :
Προσδοκίες ότι θα κλειδώσει στο σημερινό Eurogroup η έγκριση της δόσης των 44 δισ. ευρώ, αλλά και το σχέδιο-ημίμετρα της βιωσιμότητας του χρέους - Η Γερμανία αρνείται οποιοδήποτε haircut στο χρέος... παρά τις αναφορές του Spiegel
Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup παραμένουν στραμμένα όλα τα βλέμματα, με την κόντρα Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να εντείνεται στο προσκήνιο. Τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης συνοδεύουν προσδοκίες για "πράσινο φως" στην εκταμίευση της δόσης των 44 δισεκ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή αναζητούνται συμβιβασμοί γύρω από τα ημίμετρα που περιλαμβάνει το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους…
Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup του Σαββάτου συμφωνήθηκε να υπάρξει επαναγορά χρέους, κάνοντας χρήση περίπου 10 δισεκ. ευρώ τα οποία θα δανεισθεί η Ελλάδα από τον EFSF. Ταυτόχρονα θα μειωθούν τα επιτόκια στα δάνεια από Euribor, ενώ η ΕΚΤ θα επιστρέψει τα κέρδη που θα έχει από τα ελληνικά ομόλογα και εκτιμώνται σε 8-10 δισεκ. ευρώ στην Ελλάδα.
Αυτή η προσυμφωνία θα είναι και η διαπραγματευτική βάση με την οποία οι Υπ. Οικονομικών της νομισματικής ένωσης θα προσέλθουν στο τραπέζι...
Αισιόδοξος πως το  κρίσιμο Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα δήλωσε χθες το βράδυ ο Υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Pierre Moscovici. "Δεν γνωρίζω, εάν αύριο θα υπάρξει η συμφωνία, γνωρίζω ωστόσο ότι αυτό είναι εφικτό, καθώς και ότι το επιθυμώ", συμπλήρωσε... Πιο αναλυτικά, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση, ο Γάλλος αξιωματούχος χαρακτήρισε "πιθανό" το ενδεχόμενο συμφωνίας. "Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να έχουν αύριο μία κοινή θέση. Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μία λύση", τόνισε ο Moscovici, ενώ αναφερόμενος στις λύσεις που βρίσκονται υπό εξεταση σημείωσε πως θα αξιοποιηθούν, ώστε η ελληνική δημοσιονομική προσαρμογή να επεκταθεί έως το 2017 και το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Από το γερμανικό μέτωπο εντούτοις δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία... Μάλιστα, την αντίθεσή του στην επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα επανέλαβε με συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP), Rainer Bruederle. "Το χρονοδιάγραμμα δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ευέλικτο", τόνισε ο ίδιος, εμμένοντας στις γνωστές θέσεις του και υπογραμμίζοντας την προτεραιότητα για πρόοδο στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας. "Διαφορετικά δεν θα λάβει άλλη στήριξη", σημειώνει ο Bruederle. "H άποψη περί ενός τρίτου πακέτου για την Ελλάδα δεν πλειοψηφεί στο γερμανικό κοινοβούλιο", ανέφερε.
Παράλληλα, την αντίθεσή του απέναντι στα σενάρια περί νέας διαγραφής του ελληνικού χρέους εξέφρασε ο Joerg Asmussen, μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο μέτρων με σκοπό την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και όχι νέο haircut", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Bild, υπογράμμισε την ανάγκη για σημαντική μείωση των επιτοκίων και επαναγορά χρέους από την Ελλάδα. "Το haircurt δεν αποτελεί μέρος των μέτρων αυτών", σημείωσε ο Asmussen, δηλώνοντας αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup.
Παρά τα γερμανικά "ΌΧΙ" νέο haircut της τάξεως του 50% φαίνεται πως επεξεργάζονται Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με  δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες. Στο νέο σχέδιο διάσωσης για την Ελλάδα, οι χώρες-πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Spiegel. Το νέο "κούρεμα" θεωρείται αναπόφευκτο, παρά το γεγονός ότι η Γερμανία θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση….
Την όλη αβεβαιότητα εντείνει και η αμφιβολία γύρω από τη στάση που θα κρατήσει η Christine Lagarde. Το ΔΝΤ καλείται να αποδεχτεί την πρόταση της Ε.Ε. για μείωσή του στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και όχι στο 120%, όπως ήταν ο αρχικός στόχος.
Φαίνεται πως το παιχνίδια θα παιχτεί μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ, με μπαλάκι –όπως συνηθίζεται- την Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ποιος θα βγει χαμένος…
Mίνα Κωστοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης