Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στήνεται κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα ενόψει επαναγοράς – Αξίζει ως επενδυτική ευκαιρία ή θα αποδειχθεί παγίδα; Οι τράπεζες από ποια επίπεδα τιμών και πάνω κερδίζουν; H 10ετία από 16,10% στο 9% με 11%;

   Στήνεται κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα ενόψει επαναγοράς – Αξίζει ως επενδυτική ευκαιρία ή θα αποδειχθεί παγίδα; Οι τράπεζες από ποια επίπεδα τιμών και πάνω κερδίζουν; H 10ετία από 16,10% στο 9% με 11%;
Τα hedge funds και με την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στήνουν ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι στην αγορά ομολόγων με αφορμή η αιτία την επαναγορά χρέους.
Η επαναγορά χρέους από την Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελεί βασικό σενάριο.
Όμως το ζητούμενο είναι αν φθάνουν τα 10 δις ευρώ που φαίνεται ότι θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογα που έχει εκδώσει.
Με βάση τραπεζικές πηγές ήδη ξένα χαρτοφυλάκια που έχουν πάρει θέσει ποντάρουν ορίζοντας και τιμές στόχους για τα ελληνικά ομόλογα.
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήνεται ξεκινάει από την βάση ότι ο μέσος όρος των 20 νέων ελληνικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά τίτλων βρίσκεται στις 28 μονάδες βάσης από 17 μονάδες βάσης προ λίγων μηνών.
Στην 10ετία π.χ. λήξης 2023 οι τιμές κινούνται μεταξύ 34,50 με 35,80 μονάδες βάσης που αυτό σημαίνει απόδοση 16,10%.
Δύο είναι τα βασικά στοιχεία που ενδιαφέρουν.
Πουλάνε οι επενδυτές στα τρέχοντα επίπεδα και σε ποιες τιμές θα πραγματοποιηθούν οι επαναγορές;
Προφανώς οι επαναγορές δεν θα πραγματοποιούνται σε σταθερές τιμές αλλά με βάση τους σχεδιασμούς του ΟΔΔΗΧ όποτε κρίνει δηλαδή ότι πρέπει να επαναγοράζει.
Όμως ένα fund που αγόρασε π.χ. με μέση τιμή 20 μονάδες βάσης στα 20 νέα ομόλογα και τώρα βρίσκονται στις 27,5 μ.β. έχει λόγο να πουλήσει.
Όμως η συντριπτικότατη πλειοψηφία των ομολόγων έχουν τιμή κτήσης 100 μονάδες βάσης.
Το ερώτημα είναι σε ποιες τιμές και σε ποιες αποδόσεις θα μπορούσαν να φθάσουν τα ελληνικά ομόλογα;
Η 10ετία σήμερα λήξης 2023 εμφανίζει τιμή 34,50 με 35,80 μονάδες βάσης ή απόδοση 16,10%. Τα 30 χρόνια εμφανίζουν τιμές 25,5 με 27 μονάδες βάσης ή απόδοση 13,27%.
Τα 20 νέα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν μέση τιμή 28 μονάδες βάσης.
Τραπεζικά στελέχη από RBS, Barclays και Credit Suisse που ερωτήθησαν από το www.bankingnews.gr μέχρι που θα μπορούσαν να υποχωρήσουν οι αποδόσεις μας τόνισαν το εξής.
«Στην 10ετία π.χ. αν οι τιμές φθάσουν στις 50 μονάδες βάσης αυτό σημαίνει απόδοση 11,40%. Στις 60 μονάδες βάσης σημαίνει απόδοση 9,10% και στις 70 μονάδες βάσης σημαίνει απόδοση 7,20%. Με δεδομένες τις αποδόσεις στην Πορτογαλία και Ιρλανδία ίσως η λογική απόδοση στην 10ετία για την Ελλάδα είναι μεταξύ 50 και 60 μονάδων βάσης μετά την επαναγορά»
To ερώτημα που εγείρεται είναι αξίζει να κερδοσκοπίσει κανείς στα ελληνικά ομόλογα;
Από την μια φαίνεται ότι υπάρχει προοπτική κέρδους αλλά από την άλλη η αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους λειτουργεί ανασταλτικά.
Οι επενδυτές ας αποτιμήσουν τα επίπεδα ρίσκου που θέλουν να αναλάβουν και ας αξιολογήσουν τα δεδομένα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης