Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Α. Τσίπρας: Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας μετά την μεταπολίτευση - Εκλογές την Ανοιξη - Στρατηγικές συμμαχίες με δυνάμεις που θα συγκρουστούν με το μνημονιακό μπλοκ

tags :
Α. Τσίπρας: Έρχεται ο πιο δύσκολος χειμώνας μετά την μεταπολίτευση - Εκλογές την Ανοιξη - Στρατηγικές συμμαχίες με δυνάμεις που θα συγκρουστούν με το μνημονιακό μπλοκ
Το δυσκολότερο χειμώνα μετά την μεταπολίτευση αλλά και εκλογές την Άνοιξη διαβλέπει ο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας. Σε συνέντευξη του στις 6 μέρες τονίζει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης των όρων δανεισμού της χώρας, ενώ προβλέπει στρατηγικές συμμαχίες με του Ανεξάρτητες Ελληνες αλλά και με άλλες δυνάμεις που θα αποχωρήσουν και θα συγκρουστούν ιδεολογικά με τα κόμματα που σήμερα συγκροτούν το μνημονιακό μπλόκ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «το πιο ουσιαστικό στο οποίο θα πρέπει να εστιάσουμε είναι ότι, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, βρισκόμαστε μπροστά σε μια διεθνή σύγκρουση μεταξύ της Γερμανίας, που έχει σήμερα τα ηνία της Ευρώπης, και του ΔΝΤ. Είναι πλέον ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Αυτό δεν μπορεί να το παρακάμψει το ΔΝΤ για μια σειρά από λόγους. Από τους βασικότερους είναι ότι οι χώρες που το χρηματοδοτούν, όπως η Βραζιλία ή η Ινδία, δεν είναι ευρωπαϊκές και δεν έχουν λόγο να μπλέξουν σε ευρωπαϊκές σκοπιμότητες.. Η κ. Μέρκελ έχει μια στρατηγική, να φτιάξει τη γερμανική Ευρώπη. Δεν την ενδιαφέρει αν το χρέος είναι βιώσιμο, ούτως ή άλλως θα κάνει τον ευρωπαϊκό Νότο γερμανική αποικία χρέους, με γερμανική κυριαρχία, όσον αφορά την παραγωγή, τις επενδύσεις. Αυτό δεν αφορά τους Βραζιλιάνους ή τους Ινδούς και τους Αμερικανούς. Σ’ αυτήν ακριβώς τη διαμάχη η κυβέρνηση κάθεται αμήχανη και παρακολουθεί με το χέρι απλωμένο. Δεν παίρνει θέση, δεν προτείνει καν, δεν διεκδικεί λύση. Αρκείται σε ό,τι της δώσουν. «Ότι προαιρείστε, καλόν είναι» λέει παντού. Ε, αυτό δεν είναι μια σοβαρή στρατηγική».
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα όλη τη προεκλογική περίοδο μας, κατηγορούσαν τα μνημονιακά κόμματα για ανευθυνότητα, επειδή εσκεμμένα παρερμήνευαν την ακύρωση του μνημονίου με τη μονομερή αθέτηση της δανειακής συμφωνίας. Τώρα όμως που αυτή αθετείται μονομερώς από τη πλευρά των δανειστών, κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
Σε ερώτηση αν χωρίς τις δόσεις,  θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει. Ωστόσο το πρόβλημα είναι ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους, με τους όρους που γίνεται σήμερα, δεν θα ’χει αποτέλεσμα. Θα είναι σα να ρίχνουμε νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Οσον αφορά το Η εκτίμησή μου είναι λοιπόν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να αντέξει πολύ. Δεν πιστεύω ότι θα μπορούν να συνεχίζουν για πολύ με αυτά τα παραμυθάκια και τους εκβιασμούς. Νομίζω ότι θα πάμε σε ένα χειμώνα ο οποίος θα είναι ο σκληρότερος χειμώνας που έχει συναντήσει η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά, αλλά την άνοιξη θα έχουμε και άνοιξη στις πολιτικές εξελίξεις. Όσο για τις υποσχέσεις που δίνουμε, θα έλεγα ότι πράγματι έχουμε δώσει υποσχέσεις σε κοινωνικές ομάδες. Για παράδειγμα έχουμε δώσει υποσχέσεις στους εφοπλιστές ότι θα τους φορολογήσουμε. Έχουμε δώσει υπόσχεση στους μεγαλοκαναλάρχες ότι θα διεκδικήσουμε να μην είναι πια πειρατικά τα κανάλια και να πληρώσουν τις συχνότητές τους. Έχουμε δώσει υπόσχεση σε αυτούς που έχουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία ότι θα τους φορολογήσουμε. Έχουμε δώσει τέτοιες υποσχέσεις, είναι αλήθεια αυτό, και θα κριθούμε από το αν θα τηρήσουμε αυτές τις υποσχέσεις. Τέλος όπως αναφέρει ο ίδιος ο χειμώνας αυτός θα είναι ο χειρότερος της μεταπολίτευσης, ενώ η «άνοιξη» θα έρθει την Άνοιξη με εκλογές….


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης