Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 10,2 δισ. η αξία των ακινήτων του Δημοσίου - Η τουριστική βιομηχανία νούμερο 1 στόχος για το ΤΑΙΠΕΔ - Πωλούνται «πακέτο» όλα τα Ξενία - Δημιουργούνται «χαρτοφυλάκια» ακινήτων με εγκαταστάσεις για γκολφ που θα πουληθούν σε VIP επενδυτές...

Στα 10,2 δισ. η αξία των ακινήτων του Δημοσίου - Η τουριστική βιομηχανία νούμερο 1 στόχος για το ΤΑΙΠΕΔ - Πωλούνται «πακέτο» όλα τα Ξενία - Δημιουργούνται «χαρτοφυλάκια» ακινήτων με εγκαταστάσεις για γκολφ που θα πουληθούν σε VIP επενδυτές...
Δέκα μαγευτικές τοποθεσίες από ένα «χαρτοφυλάκιο» 3.152 ακινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, αναζητεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για την κατασκευή ισάριθμων γηπέδων γκολφ. Τα γήπεδα αυτά θα χωριστούν σε δύο «πακέτα» και θα διατεθούν σε ιδιώτες επενδυτές.
Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου που έχει συμφωνήσει η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με την Τρόικα.
Από ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 10,2 δισ. ευρώ η κυβέρνηση αναζητεί έσοδα μόλις 2,91 δισ. ευρώ έως το 2016, που θα συμβάλλουν στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας (ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ στην τετραετία 2012 – 2016).
Τα υπόλοιπα 8,19 δισ. ευρώ θα έρθουν στα κρατικά ταμεία από πωλήσεις πλειοψηφικών ποσοστών που διατηρεί το Δημόσιο σε στρατηγικές ΔΕΚΟ.
Η εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας με σημείο αναφοράς τον Τουρισμό συνιστά πρωταρχικό στόχο για την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Με βάση τα στοιχεία που παραθέτει το Ταμείο η Ελλάδα δέχεται κάθε χρόνο περίπου 12 εκ. τουρίστες ενώ ο μέσος όρος κατά κεφαλή δαπάνης ανέρχεται στα 500 δολάρια.
Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των ακινήτων του δημοσίου έχουν δυνατότητες για τουριστική αξιοποίηση δίνει στο ΤΑΙΠΕΔ το έναυσμα για εντατικοποίηση της αξιοποίησης των ακινήτων αυτών.
Σε πρώτη φάση προβλέπεται η σύνδεση όλων των ΞΕΝΙΑ του ΕΟΤ σε μία συστάδα ξενοδοχείων και η παραχώρησή τους, ως σύνολο, σε κάποιον επενδυτή με στόχο την δημιουργία ξενοδοχειακών μονάδων πολυτελείας (επτά αστέρων).
Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσει η ομαδοποίηση 2 - 3 κέντρων ευζωίας ( π.χ. θερμές πηγές, ιαματικά λουτρά) με σκοπό να πουληθούν ως «πακέτο» σε ιδιώτες επενδυτές.
Σε κεντρική θέση στο πρόγραμμα αξιοποίησης βρίσκεται και τα 10 ακίνητα του δημοσίου τα οποία θα επιλεγούν για την κατασκευή γηπέδων γκόλφ για να μπορέσουν να πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές, λάτρεις του είδους…
Στο σχέδιο αξιοποίησης των δημοσίων ακινήτων τονίζεται ακόμη ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο με το οποίο θα ρυθμίζονται θέματα που έχουν να κάνουν με την εκμετάλλευση των τουριστικών ακινήτων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης