Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τρόποι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Dallara - Το θέμα πλέον εξετάζει η τρόικα, διαμηνύει ο γενικός διευθυντής του IIF - Βλέπει κινητικότητα στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων

tags :
Τρόποι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Στουρνάρα - Dallara - Το θέμα πλέον εξετάζει η τρόικα, διαμηνύει ο γενικός διευθυντής του IIF - Βλέπει κινητικότητα στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων
(upd4)Τρόποι ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και του γενικού διευθυντή του IIF, Ch. Dallara, που βρίσκεται από χθες στην Αθήνα.
"Συζητήσαμε με τον Στουρνάρα τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά δεν είναι αυτός ο λόγος που ήρθα στην Ελλάδα. Οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος έχουν πλέον περάσει σε άλλο επίπεδο, σε εκείνο της τρόικα", δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Dallara.
Παράλληλα, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό ότι υπάρχει κινητικότητα στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις και επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων.
«Σταδιακά επιστρέφουμε στην ορθή τροχιά» δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), C. Dallara.

Yπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα o Dallara του IIF - Πρέπει να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών


Αυτό που πέτυχε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο με το PSI δεν έχει προηγούμενο, τόνισε νωρίτερα ο επικεφαλής του IIF Charles Dallara, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.
Ο κ. Dallara τάχθηκε υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του επίσημου τομέα, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να αλλάξει στην Ελλάδα η προσέγγιση στη δυναμική αύξησης του χρέους, να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού και ναα επωμιστεί και ο επίσημος τομέας μέρος του κόστους μείωσης του χρέους.
«Η άποψη μου παραμένει η ίδια. Λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη είναι απαραίτητη», τόνισε ο αξιωματούχος του IIF, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά πως είναι ειρωνεία να μιλάει σήμερα την ώρα που Έλληνες και Ευρωπαίοι είναι στους δρόμους.
Η Ελλάδα έχει κάνει μία άνευ προηγουμένου αναδιάρθρωση, τόνισε ο κ. Dallara, ενώ σημείωσε ότι Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες ευκαιρίες παρά την κρίση. Παράλληλα χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ψήφιση των μέτρων.
Μπορεί να υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, τόνισε ο αξιωματούχος, ενώ χαρακτήρισε αξιοθαύμαστες τις θυσίες του ελληνικού λαού.
«Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητα της. Δεν υπάρχει λόγος να θεωρεί κάποιος ότι δεν μπορεί να το κάνει αυτό», υπογράμμισε.
Αναφορικά με την κυβέρνηση συνασπισμού, τόνισε ότι ξεπέρασε τις προσδοκίες πολλών, ενώ σημείωσε πως παρά την κριτική οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου είχαν σημειώσει πρόοδο.
Απευθυνόμενος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το κάλεσε να  αλλάξει στάση το προς την Ελλάδα, στηρίζοντάς την περισσότερο, ώστε  να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Το ΔΝΤ πρέπει να αντιληφθεί την πολιτική φύση της ευρωζώνης και να γίνει πιο ευρωπαϊκό, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ειδικότερα για τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Dallara χαρακτήρισε εξαιρετικές τις επιδόσεις τους πριν την κρίση, σημειώνοντας ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Οι ελληνικές τράπεζες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ελληνική οικονομία. Ενώ είναι αναγκαία η σταθεροποίηση των ισολογισμών και η κεφαλαιακή τους θωράκιση.
Οι έξι κινήσεις που χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα είναι οι παρακάτω σύμφωνα με τον επικεφαλής του IIF:
Δημοσιονομική προσαρμογή, στρατηγική ανάπτυξης, βελτίωση φοροεισπρακτικού μηχανισμού, απελευθέρωση αγοράς εργασίας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αποκρατικοποιήσεις .
Αν γίνουν αυτά θα εξαφανιστεί το φάντασμα της αστάθειας από την Ελλάδα .
Όσον αφορά τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ο κ. Dallara τις χαρακτήρισε θετικές όσον αφορά την ενεργοποίηση του ESM και του προγράμματος αγοράς ομολόγων (OMT) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα σημείωσε ότι οι  παρεμβάσεις για την τραπεζική ένωση  είναι καίριες.
Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Ζανιάς, πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή του  C. Dallara και του IIF στο ελληνικό ζήτημα.
« Περιμένουμε τη δόση ώστε σταδιακά η χώρα να βγει από το αδιέξοδο και την κρίση», σημείωσε ο κ. Ζανιάς.

(Πρώτη ενημέρωση: 12:32)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης