Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σταϊκούρας (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Στα 23 δισ. ευρώ η αύξηση του ελληνικού χρέους την περίοδο 2013-2016 - Επιβεβαιώνεται η ορθή προσέγγιση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης - Το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται...

tags :
Σταϊκούρας (αναπλ. ΥΠΟΙΚ): Στα 23 δισ. ευρώ η αύξηση του ελληνικού χρέους  την περίοδο 2013-2016 - Επιβεβαιώνεται η ορθή προσέγγιση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης - Το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται...
Η συνολική αύξηση του ελληνικού χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, όση δηλαδή ήταν περίπου η αύξηση του χρέους κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές. Ο ίδιος καυτηρίασε τις υπερβολές -όπως τις χαρακτήρισε- που ακούγονται για το χρέος.
"Για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει. Τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές. Όταν μάλιστα βαθαίνει η ύφεση όπως έχουμε τα τελευταία χρόνια, τότε ο δείκτης του δημοσίου χρέους ως προς το ΑΕΠ αυξάνει ανάλογα. Ειδικά όταν διευρύνεται η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στις προτάσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Με βάση όμως το Μεσοπρόθεσμο και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους που έγινε αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος. Ή διαφορετικά η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η αύξηση κατ' έτος στο παρελθόν", υποστήριξε ο κ. Σταϊκούρας.
"Επιβεβαιώνεται, συνεπώς η ορθή προσέγγιση της Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες. Για να σταματήσει η αύξηση του δημοσίου χρέους θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον πρωτογενή πλεονάσματα, να επιτύχουμε ανακοπή της ύφεσης και επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάκαμψης και να προχωρήσει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας", ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, ενώ για τα ταμειακά διαθέσιμα σημείωσε ότι, γίνεται ορθολογική διαχείριση των όποιων διαθεσίμων έχουμε.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012, τόνισε: "Το στοίχημα μέρα με τη μέρα κερδίζεται, όχι με επικοινωνιακούς τακτικισμούς, αλλά με ταπεινότητα, σκληρή δουλειά και μεθοδικότητα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης