Τελευταία Νέα
Ελλάδα

J. Weidmann (διοικητής Bundesbank): Όχι στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – Μία διαγραφή από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα – Οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας

tags :
J. Weidmann (διοικητής Bundesbank): Όχι στην ελάφρυνση του  ελληνικού χρέους – Μία διαγραφή από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα – Οι πολιτικοί ηγέτες έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας
Αντίθετος σε μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τις πιστώτριες χώρες, εμφανίζεται σε συνέντευξη του στην εφημερίδα, Rheinische Post που δημοσιεύεται σήμερα ο διοικητής της Bundesbank J. Weidmann.
Ερωτώμενος αν σε δέκα χρόνια θα υπάρχει ακόμη το ευρώ και αν η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, ο κ. Weidmann εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένος για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, αλλά και για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να διατηρήσει την συνοχή της Ευρωζώνης.
« Μια διαγραφή του χρέους από μόνη της δεν θα λύσει τίποτα. Σε ποιον θα χρησιμεύσει η διαγραφή του χρέους των Αθηνών, εάν η χώρα σε 10 χρόνια είναι στο ίδιο σημείο που βρίσκεται σήμερα;», σημείωσε ο Weidmann. Όπως είπε σε κάθε περίπτωση, είναι αντίθετος ως εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να συμμετέχει η ευρωτράπεζα σε οποιαδήποτε τέτοια πράξη, διότι, «θα ήταν σαν να χρηματοδοτεί άμεσα την κατάσταση, κάτι που απαγορεύεται».
Σύμφωνα με τον Weidmann «αυτό δεν είναι μόνο ένα σημαντικό μήνυμα για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση».
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας αναφέρει επίσης ότι, «οι πολιτικοί ηγέτες έχουν σαφώς αποφασίσει να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας», αλλά αυτό έχει νόημα, αν η Ελλάδα μόνη της κάνει αρκετά για να λύσει τα προβλήματά της, επισημαίνοντας ότι οι μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες της Ελλάδας χωρίς την ουσιαστική βοήθεια που λαμβάνει θα ήταν πολύ μεγαλύτερες.
Ερωτώμενος αν σε δέκα χρόνια θα υπάρχει ακόμη το ευρώ και αν η Ελλάδα θα είναι ακόμη μέλος της Ευρωζώνης, ο κ. Weidmann εμφανίζεται απολύτως πεπεισμένος για τη βιωσιμότητα του κοινού νομίσματος, αλλά και για την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να διατηρήσει την συνοχή της Ευρωζώνης. «Αυτό όμως έχει συνέπειες.
Προκειμένου η νομισματική ένωση να παραμείνει ένωση σταθερότητας, πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού και να ασκείται μεγαλύτερος έλεγχος στα οικονομικά και τα δημοσιονομικά των κρατών-μελών. Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», τονίζει. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας υπήρξε ο μόνος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που τάχθηκε κατά του σχεδίου του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για απεριόριστη αγορά ομολόγων από τις υπερχρεωμένες χώρες.
Ερωτώμενος σχετικά, εξηγεί ότι βλέπει με αυξανόμενη ανησυχία ότι «το Ευρωσύστημα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής», κάτι για το οποίο, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει δημοκρατική νομιμοποίηση και τονίζει ότι «η ανεξαρτησία μιας κεντρικής τράπεζας είναι αποφασιστικής σημασίας προκειμένου να διατηρείται σταθερό το νόμισμα».
Απαντώντας δε σε ερώτηση, αν η Καγκελάριος Μέρκελ τον άφησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ακάλυπτο, ο κ. Weidmann αναφέρει ότι τα συμφέροντα και οι ευθύνες της κυβέρνησης και της κεντρικής τράπεζας δεν συμπίπτουν πάντα, ενώ διαψεύδει τις φήμες που τον ήθελαν να παραιτείται, επισημαίνοντας ότι και ο διάδοχός του θα βρισκόταν, πιθανότατα, στην ίδια θέση με τον ίδιο, ενώπιον των ίδιων αποφάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης