Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Παρέμβαση της Κομισιόν πριν από το κρίσιμο Eurogroup - Απαραίτητη η συμφωνία για χρέος και χρηματοδότηση πριν από την απόφαση για εκταμίευση της δόσης – Κρίσιμο τεστ η ψήφιση του προϋπολογισμού – Schaeuble: Πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση

Παρέμβαση της Κομισιόν πριν από το κρίσιμο Eurogroup - Απαραίτητη η συμφωνία για χρέος και  χρηματοδότηση πριν από την απόφαση για εκταμίευση της δόσης – Κρίσιμο τεστ η ψήφιση του προϋπολογισμού – Schaeuble: Πολύ νωρίς για να ληφθεί απόφαση
Η συμφωνία για το χρέος και τη χρηματοδότηση είναι απαραίτητη πριν από την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις., ευρώ, διαμηνύει η Κομισιόν, ενώ χαρακτηρίζει την ψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, ως άλλο ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Σαμαράς.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσόρισε τη χθεσινή υπερψήφιση των μέτρων. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο η υπερψήφιση του προϋπολογισμού την Κυριακή, καθώς και η συμφωνία για τις βιωσιμότητα του χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες είναι απαραίτητη πριν από την απόφαση για εκταμίευση της δόσης».
Οι αξιωματούχοι της Τρόικας, εργάζονται σε ένα καλό και εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η Κομισιόν.
Λίγες ημέρες πριν από τη διεξαγωγή της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, όλα δείχνουν ότι η οριστική απόφαση για το ελληνικό ζήτημα δεν είναι δυνατό να ληφθεί στις 12 Νοεμβρίου.
Άλλωστε, μόλις λίγες ώρες μετά την ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, ανέφερε ότι ακόμη δεν μπορεί κανείς να δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει του κινδύνου.
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να ληφθεί απόφαση για τη δόση της Ελλάδας, ενώ έχει ταχθεί κατά ενός haircut στο ελληνικό χρέος που κατέχει ο επίσημος τομέας της Ευρώπης, εκφράζοντας την αντίθεση του για την πρόταση αυτή που θα μείωνε το λόγο του ελληνικού χρέους σε σημαντικό βαθμό. Θεωρεί μάλιστα, ότι η πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, αν και οδυνηρή, είναι η μονόδρομος για τη μείωση του χρέους.
Να σημειωθεί ότι χθες,  o Επίτροποw Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Olli Rehn, δήλωσε ότι η λήψη απόφασης για το ελληνικό ζήτημα κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου είναι πιθανή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τρόικα θα είναι σε θέση να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης στις 12 Νοεμβρίου, ενώ αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες.
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, ο κ Rehn υπογράμμισε ότι χρειάζεται συμφωνία για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, και τη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνοντας πως το χρέος καθίσταται μη βιώσιμο χωρίς τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Να σημειωθεί ότι στις 13- 14 Νοεμβρίου θα βρεθεί στην Αθήνα ο Charles Dallara του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF).
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr, ένα νέο επεισόδιο στο ελληνικό σίριαλ θα γραφτεί στις 12 Νοεμβρίου, ημέρα συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την Ελλάδα, με τη στήλη «Μακροσκόπιο» του Reuters να εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει οριστική απόφαση.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν θέσει ως διορία τα τέλη Νοεμβρίου ώστε να καταλήξουν τι μέλλει γενέσθαι με το ελληνικό χρέος. Μάλιστα, μόλις λίγες ώρες μετά την ψήφιση του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου από την ελληνική Βουλή, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, ανέφερε ότι ακόμη δεν μπορεί κανείς να δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει ξεφύγει του κινδύνου.
Στη χθεσινή οριακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται η στήλη «Μακροσκόπιο» του Reuters, ενώ σημειώνει ότι ο προϋπολογισμός θα περάσει κατά την ψηφοφορία της Κυριακής.
Το ελληνικό show συνεχίζεται εκτιμά η στήλη, με την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, να δείχνει πιο αποφασισμένη να επιλύσει την κρίση χρέους, σε σχέση με τους προκατόχους της, γεγονός το οποίο αντιμετωπίζουν θετικά οι διεθνείς πιστωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης