Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας των μέτρων από τη Βουλή - Συνεχίζεται η συζήτηση μετά τις σκηνές γελοιότητας στην Ολομέλεια - Έντονες αντιδράσεις για την τήρηση του Κανονισμού από το Προεδρείο

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας των μέτρων από τη Βουλή - Συνεχίζεται η συζήτηση μετά τις σκηνές γελοιότητας στην Ολομέλεια - Έντονες αντιδράσεις για την τήρηση του Κανονισμού από το Προεδρείο
(upd4)Με 147 ψήφους έναντι 70 ψήφων απορρίφθηκε κατά τη διάρκεια της ονομαστικής ψηφοφορίας η ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκε στη Βουλή τόσο επί της διαδικασίας της συζήτησης όσο και επί του περιεχομένου του πολυνομοσχεδίου, το οποίο εν πολλοίς θα κρίνει και το οικονομικό μέλλον της χώρας.
Συγκεκριμένα, ύστερα από την κατάθεση των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., ακολούθησε, ως είθισται, η διά εγέρσεως ψηφοφορία των παρόντων και παρουσών βουλευτών. Όταν το προεδρείο της Βουλής ανακοίνωσε ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. απορρίφθηκε, διατυπώθηκαν έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αν και υπήρξε πλειοψηφία επί των παρουσών και παρόντων βουλευτών υπέρ των ενστάσεων αντισυνταγματικότητας, ο πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να διακόψει τη συνεδρίαση προκειμένου να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης ανέφερε ότι αφού αμφισβητήθηκε το αποτέλεσμα, ζητήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία.
Κατόπιν – και με την πολιτική συζήτηση στον αέρα επί των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου – η αντιπολίτευση κατηγόρησε το προεδρείο της Βουλής, ότι αν και βάσει του Κανονισμού της Βουλής, η ονομαστική ψηφοφορία έπρεπε να γίνει εντός 10 λεπτών, αυτή έγινε ύστερα από μιάμιση και πλέον ώρα προκειμένου να συγκεντρωθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και να απορρίψουν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Σε αυτό το σημείο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αφού τόνισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία καταρρέει, υποστήριξε ότι «όλα όσα ζούμε σε αυτό το Κοινοβούλιο αποτελούν καταρράκωση του θεσμού της Δημοκρατίας και του Συντάγματος της χώρας».
Για κοινοβουλευτικούς τακτικισμούς και τερτίπια έκανε λόγο ο κ.Μεϊμαράκης ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αφού υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του Προέδρου της Βουλής, ανέφερε ότι η δεδηλωμένη διαπιστώνεται είτε με ψηφοφορία είτε με ανέγερση των βουλευτών, τονίζοντας ότι όποιος επιθυμεί να θέσει ζητήματα αντισυνταγματικότητας, να το κάνει στα δικαστήρια
Σημειώνεται πως αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την έντονη αντίδραση τους στην 10ωρη διαδικασία που ορίστηκε για τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει εκτροπή του πολιτεύματος δεδομένου ότι πολλοί δεν έχουν προλάβει να διαβάσουν και τις 798 σελίδες του πολυνομοσχεδίου και ότι με το κατεπείγον της διαδικασίας παραβιάζεται σειρά διατάξεων του Συντάγματος που μεταξύ άλλων αφορά στο απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου του βουλευτή.
Θέμα συνταγματικότητας τέθηκε και για το περιεχόμενο διατάξεων του νόμου, όπως για τα συνταξιοδοτικά, τα οποία σύμφωνα με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και όπως ορίζει το Σύνταγμα, πηγαίνουν στη Βουλή με ειδικό νόμο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του Συντάγματος που αναφέρονται στην προστασία της αξίας του ανθρώπου και στην ισότητα όλων των Ελλήνων ενώπιον του νόμου.
Κατά τη συζήτηση που είχε προηγηθεί η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο «παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «περιφρονεί το Ελεγκτικό Συνέδριο που σας λέει ότι είναι παράνομες οι διατάξεις για τα συνταξιοδοτικά». Στην κα.Κωνσταντοπούλου απάντησε ο βουλευτής της Ν.Δ., Κ.Τασούλας υπογραμμίζοντας πως «αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δεν αρχίσει μετά μια πορεία ανάκαμψης της χώρας, θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει την χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή», ενώ όσον αφορά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε ότι αυτή είναι γνωμοδοτική και ότι «ομιλεί όντως ότι για 2-3 περιπτώσεις για τις οποίες ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα συμβατότητας».
Όσον αφορά τη διαδικασία, και όπως προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής, η συνεδρίαση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 10 ώρες. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι η συζήτηση θα άρχιζε στις 10 το πρωί και θα ολοκληρωνόταν γύρω στις 20.30 το βράδυ προκειμένου να αρχίσει η ψηφοφορία και να γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα πριν από τα μεσάνυχτα. Ωστόσο, με την καθυστέρηση λόγω της ψηφοφορίας περί αντισυνταγματικότητας των μέτρων, ο σχεδιασμός, όπως ήταν και αναμενόμενο, έχει ανατραπεί σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης