Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προτάσεις για βελτιώσεις του Μνημονίου κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ - Στουρνάρας: Αναγκαία τα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία - Bρούτσης: Κανένα σοβαρό επιχείρημα για καταψήφισή τους - ΔΗΜΑΡ: Παρών στα μέτρα, ναι στον προϋπολογισμό

tags :
Προτάσεις για βελτιώσεις του Μνημονίου κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ - Στουρνάρας: Αναγκαία τα μέτρα για να αποφευχθεί η χρεοκοπία - Bρούτσης: Κανένα σοβαρό επιχείρημα για καταψήφισή τους - ΔΗΜΑΡ: Παρών στα μέτρα, ναι στον προϋπολογισμό
(upd11)Στη Βουλή στρέφονται όλα τα βλέμματα, με αφορμή την κρίσιμη ψηφοφορία των νέων μέτρων τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Σήμερα, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να του καταθέσει προτάσεις για βελτιώσεις του Μνημονίου.
Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από τους κ.κ. Γ. Μανιάτη, Φ. Σαχινίδη, Γ. Κουτρουμάνη, Π. Κουκουλόπουλο και Χ. Πρωτόπαπα.


Όπως ήδη ανέφερε από την Τρίτη το bankingnews.gr,  το ΠΑΣΟΚ ζητά 5 αλλαγές:
- Μεταβατικότητα στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης
- Να παραμείνουν οι εξαιρέσεις για τους αναπήρους
- Να υπάρξουν βελτιώσεις για τις περικοπές στο εφάπαξ
- Η ρύθμιση για το ΕΚΑΣ να αφορά τους "νεους" συνταξιουχους
- Να υπάρξουν βελτιώσεις στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης
Το πολυνομοσχέδιο θα εφαρμοστεί άμεσα, διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μία ημέρα πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για το πακέτο των μέτρων.
Όπως τόνισε ο υπουργός, το ν/σ περιλαμβάνει μέτρα απαραίτητα για την εκταμίευση της δόσης  και την αποφυγή της  χρεοκοπίας.
Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, να εγκρίνουν την διαδικασία του κατεπείγοντος λέγοντας «το νομοσχέδιο περιέχει διατάξεις που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της δόσης. Με απλά λόγια η άμεση εκταμίευση δόσης είναι απαραίτητη για την αποφυγή άτακτης χρεοκοπίας. Όλα κινούνται σε ασφυκτικό πλαίσιο. Αυτό δεν σημαίνει παράκαμψη κοινοβουλευτικών διαδικασιών».
Η αναφορά του υπουργού προκάλεσε τη μήνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη: « Χρειάζεται μεγάλο θράσος για να κάνετε αυτή την κατάπτυστη δήλωση που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές που θεωρούσαμε ότι τις έχουμε ξεπεράσει. Αποτελεί το πραξικόπημα των πραξικοπημάτων. Κουρελιάζετε το Σύνταγμα. Κάνετε εκτροπή προκειμένου να επιβάλλετε μια  αδίστακτη χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα. Ποιος βουλευτής μπορεί να διαβάσει 800 σελίδες σε λίγες ώρες;» και πρόσθεσε « Επι 4 μήνες διαπραγματεύεστε αυτό το ν/σ τέρας και σφαγείο. Ποιον κοροϊδεύεται και εμπαίζετε. Θέλετε να αλλάξετε το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο της χώρας σε λίγες ώρες. Δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να το κάνετε. Διαβάστε την έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου που ακυρώνει ως αντισυνταγματικές τις συνταξιοδοτικές διατάξεις. Σε περιόδους δημοκρατίας ουδέποτε έχει επιχειρηθεί αυτό που επιχειρείτε σήμερα εσείς».
Όποιος δει ψύχραιμα το κομμάτι των εργασιακών σχέσεων θα διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αιτιάσεις για να σταθεί στα εργασιακά και να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σχολιάζοντας τη θέση της ΔΗΜΑΡ για ψήφο «παρών».
Είναι απλό. Αν δεν περάσει το νομοσχέδιο δεν θα μιλάμε την επόμενη ημέρα για εργασιακά θέματα διότι δεν θα υπάρχει δουλειά, διεμήνυσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι οι διατάξεις που περιελήφθησαν είναι «ουρά» από το προηγούμενο Μνημόνιο.
Ταυτόχρονα έσπευσε να υπογραμμίσει ότι με την επιμονή της κυβέρνησης απετράπησαν αλλαγές όπως το ζήτημα της κατοχύρωσης των τριετιών και της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό, ο υπουργός υποστήριξε ότι με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η παραμονή του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ μέχρι το 2016 και ότι στην ουσία θα αποτελέσει δίχτυ ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις. Για την ίδια περίοδο είναι βέβαιο ότι δεν θα θιγεί το 40ωρο.
Τέλος, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, ο υπουργός είπε ότι οι κοινωνικοί εταίροι, εφόσον υπάρχει δυνατότητα, μπορεί να συμφωνούν σε επιπλέον αυξήσεις. Με τον τρόπο που ήρθαν τα εργασιακά δεν αποτελούν ουσιαστικό επιχείρημα για να καταψηφιστεί το συνολικό πακέτο και η προσπάθεια της κυβέρνησης, επέμεινε ο κ. Βρούτσης.
Το πολυνομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σήμερα θα συζητηθεί σε μία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, προκειμένου να εισαχθεί στην Ολομέλεια την αμέσως επομένη ημέρα για εξέταση και ψήφιση, μαζί με το Μεσοπρόθεσμο.

Aντάρτικο στη ΔΗΜΑΡ;

Στην απόφασή του να καταψηφίσει το πακέτο μέτρων εμμένει -παρά τη χθεσινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ- ο Οδυσσέας Βουδούρης.
Την ίδια στάση φέρεται να κρατά ως την τελευταία στιγμή και ο Πάρις Μουτσινάς, πιθανώς και άλλοι βουλευτές.

Παρών στα μέτρα, ναι στον προϋπολογισμό... η επίσημη θέση της ΔΗΜΑΡ

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, "παρών" στην ψηφοφορία για τα μέτρα και "ναι" στον προϋπολογισμό θα πει η ΔΗΜΑΡ, μετά το πέρας της κοινής συνεδρίασης της Κεντρικής της Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.
Στην ομιλία του, ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης επανέλαβε ότι η θέση του κόμματός του είναι αμετακίνητη και συνδυάζεται με τη στάση εθνικής ευθύνης που είναι η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Μάλιστα, ο κ. Κουβέλης δεν δίστασε να αφήσει αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα.
"Αν η όλη συζήτηση είναι περί όνου σκιάς, γιατί δεν γίνεται αναστολή της εφαρμογής; Πολύ περισσότερο όταν η ίδια η Κομισιόν διατυπώνει επιφυλάξεις και αντιρρήσεις για τη συμβατότητα ορισμένων ρυθμίσεων με την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Σχολίασε, μάλιστα, ότι ναι μεν τα δημοσιονομικά μέτρα είναι βαριά, αλλά η στάση του κόμματός του στα εργασιακά δεν είναι το "αριστερό αντίβαρο" για αυτά.

Τέλος στο θρίλερ με τον Ρουπακιώτη


Tέλος φέρεται να έλαβε το θρίλερ με την υπογραφή ή μη των νέων μέτρων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη.
Με παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλης κάλεσε στο γραφείο του τον υπουργό Δικαιοσύνης, προκειμένου να τον μεταπείσει.
Η παρέμβαση του Κουβέλη φέρεται πως ήταν καθοριστική, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του Ρουπακιώτη, ο οποίος θα υπογράψει τελικά το πολυνομοσχέδιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου από το πρωί ήταν σε ετοιμότητα και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν έτοιμο ακόμα και να προχωρήσει στην καρατόμηση του κ. Ρουπακιώτη...

Tι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr:


Νέα είδηση - βόμβα προκαλεί νέους, ισχυρούς τριγμούς στα ήδη σαθρά θεμέλια της τρικομματικής κυβέρνησης, καθώς για την Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες της πρόσφατης ιστορίας της, με αιχμή την ψήφιση των νέων μέτρων.
Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στους κόλπους της κυβέρνησης και ειδικά στο Μέγαρο Μαξίμου η πληροφορία πως ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αρνείται να υπογράψει τα μέτρα.
Κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός εγείρει έντονες ενστάσεις ως προς την υπογραφή των μέτρων, προκαλώντας έναν ακόμη πονοκέφαλο για τον ήδη αποδυναμωμένο κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, προσωπικά, ο κ. Σαμαράς, θα επιχειρήσει να μεταπείσει τον κ. Ρουπακιώτη.
Το κυβερνητικό επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη αναταραχή με τον υπουργό Δικαιοσύνης ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, να μην φέρεται διατεθειμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω.
Το θέμα που έχει ανακύψει έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο όσο και στη Λ. Συγγρού.
Ωστόσο να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη αντίδραση από τη ΔΗΜΑΡ από την οποία προέρχεται ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Την ίδια ώρα, με εισήγηση Κουβέλη για «παρών» στα μέτρα και «ναι» στον προϋπολογισμό θα διεξαχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση τόσο της Κεντρικής Επιτροπής όσο και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Χθες το βράδυ ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε ξανά στη θέση της ΔΗΜΑΡ να μη στηρίξει τα μέτρα, στα οποία εκτός των δημοσιονομικών περιλαμβάνουν και τις αλλαγές στα εργασιακά, όμως επέμεινε με έμφαση ότι «δεν προτίθεται να προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση».
Και παρότι ακόμη και εντός της Αγίου Κωνσταντίνου στελέχη εκτιμούν ότι η στάση αυτή πολύ δύσκολα θα είναι «βιώσιμη» για τα επόμενα βήμα της κυβέρνησης, κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία του κόμματος θεωρούν πως το «παρών» σε συνδυασμό με το «ναι» στον προϋπολογισμό δεν δημιουργεί πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή.
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν χθες βράδυ ότι «το 80% του κόμματος που έχει στηρίξει απόλυτα τις επιλογές της ηγεσίας στις μέχρι σήμερα ψηφοφορίες είναι μπετόν και θα ακολουθήσει την εισήγηση του προέδρου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης