Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα μέτρα θα ψηφιστούν αλλά θα ξεκινήσει νέος γύρος επικίνδυνης πολιτικής αστάθειας - Στουρνάρας: Θα καταβάλλονται προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των εταίρων - Σε αποσύνθεση το ΠΑΣΟΚ - Εμμένει στο παρών η ΔΗΜΑΡ

tags :
Τα μέτρα θα ψηφιστούν αλλά θα ξεκινήσει νέος γύρος επικίνδυνης πολιτικής αστάθειας - Στουρνάρας: Θα καταβάλλονται προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των εταίρων - Σε αποσύνθεση το ΠΑΣΟΚ - Εμμένει στο παρών η ΔΗΜΑΡ
(upd5)Αντιμέτωποι με την... ώρα της αλήθειας βρίσκονται οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι, καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση των νέων μέτρων, εξέλιξη η οποία καλλιεργεί το έδαφος για... ριζικές αλλαγές στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας.
"Mέχρι την τελευταία στιγμή θα καταβάλλονται προσπάθειες για να βελτιωθούν τα πράγματα και να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά.  Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης.
Στη συνάντηση εξετάστηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα, ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα στη Βουλή, αλλά και του προϋπολογισμού, η συζήτηση του οποίου ξεκινά αύριο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Στη συνάντηση, εκτός του υπουργού Οικονομικών, παρόντες ήταν και ο αναπληρωτής υπουργός Χ. Σταϊκούρας, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου και στενοί συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά.
Ο κυβερνητικός σχηματισμός θα βγει μετά βεβαιότητας λαβωμένος, παρά το γεγονός ότι το Μαξίμου εμφανίζεται αισιόδοξο ότι τα μέτρα και ο προϋπολογισμός θα ψηφιστούν. Η ψήφιση των μέτρων με τις λιγότερες δυνατές διαρροές ψήφων είναι το προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.
Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του, ενώ από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ εμμένει να δηλώσει "παρών" κατά την ψήφιση των νέων μέτρων.
Είναι πλέον διάχυτη η αίσθηση ότι η διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα καθώς και το δύσκολο πρόγραμμα που καλείται να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση, έχει μετατρέψει τη δημοσιονομική κρίση σε πολιτική και κοινωνική.
Nεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το ΠΑΣΟΚ περνά στην αντεπίθεση, με τον Βενιζέλο να θέτει προ των ευθυνών του τον Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ. "Ψήφισε τα μέτρα ή φύγε από την κυβέρνηση", φέρεται να διαμηνύει ο Βενιζέλος στον Κουβέλη. "Τη Δευτέρα θα σας πούμε ναι ή όχι", φέρεται να απαντά η ΔΗΜΑΡ.
Την ίδια ώρα, σε αναβρασμό βρίσκεται το Μαξίμου, όπου αναζητείται η πολιτική λύση στο αδιέξοδο. Χθες ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον  Κουβέλη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα υπάρξει και σήμερα νέα επικοινωνία Σαμαρά - Κουβέλη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εντός του σαββατοκύριακου.
Την Κυριακή, άλλωστε στις 13:00, θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Ο τρόπος με τον οποίο η χώρα οδηγήθηκε στις εκλογές τον Μάιο, από μία κυβέρνηση με ευρεία και ισχυρή πλειοψηφία, καθώς και το εύθραυστο του κυβερνητικού σχηματισμού που δημιουργήθηκε, μόνο αλώβητη δεν μπορεί να αφήσει την ελληνική πολιτική σκηνή.
Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί με νύχια και με δόντια να κρατήσει τους «αντάρτες» οι οποίοι βλέπουν την τύχη του ΠΑΣΟΚ και προσπαθούν να αντισταθούν στον πολιτικό τους θάνατο, μετά από το σκληρό πακέτο των 13,5 (;) δις. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημάδια όχι απλά διάλυσης, αλλά κατάρρευσης, με τον Βενιζέλο να παρουσιάζεται αδύναμος να συγκρατήσει την ολιγομελή κοινοβουλευτική ομάδα. Η ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να αποφύγει την τύχη του ΛΑΟΣ και να κρατήσει έστω και τον «χρωματισμένο» αριστερό χαρακτήρα της.
Η επόμενη μέρα μόνο εύκολη δεν μπορεί να είναι. Η ψήφιση των μέτρων δείχνει ότι θα είναι θετική για το πακέτο, αλλά οι πληγές που ήδη έχουν αρχίσει να ανοίγουν ίσως διαρραγούν. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην «πρόβα» που έγινε με την ψήφιση του νομοσχεδίου των αποκρατικοποιήσεων, όπου οι διαρροές ήταν πολλές. Το πρόσωπο των βουλευτών του συνασπισμού ήταν κάθε άλλο παρά αυτό της στήριξης.
Άνθρωποι από τα τρία επιτελεία αναγνωρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μεγάλες δυσκολίες βιωσιμότητας. Οι δεσμοί έχουν διαρραγεί και οι δίαυλοι επικοινωνίας έχουν ανακοπεί. Τις εξελίξεις πιθανόν να τις οδηγήσουν αφενός ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης και αφετέρου οι Βρυξέλλες.
Από τη μία μεριά, οι Βρυξέλλες, με τις οδηγίες φυσικά του Βερολίνου θα θέσουν νέες δοκιμασίες στην Ελλάδα εκταμιεύοντας σε… δόσεις τη δόση. Αυτό θα δημιουργήσει νέες αναταράξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος περιμένει τη ρευστότητα ως μάννα εξ’ ουρανού για να αρχίσει η οικονομία να δουλεύει και οι τράπεζες να βγουν από το τέλμα. Ωστόσο, η τμηματική καταβολή της δόσης αναμένεται να δημιουργήσει νέα ρήγματα, τα οποία ίσως να μην επιτευχθεί η γεφύρωση τους και η χώρα να μπει σε νέο γύρο πολιτικής αστάθειας.
Από την άλλη, οι απώλειες που θα έχει το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ αναμένεται να καθορίσουν και τη στάση των δύο αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση. Αν και Βενιζέλος και Κουβέλης ακολουθούν διαφορετική γραμμή στη διαχείριση της κοινοβουλευτικής τους ομάδας, το αποτέλεσμα φαίνεται ότι είναι το ίδιο. Σημάδια διάλυσης.
Τέλος, αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι υπάρχει και το σενάριο ο κ. Σαμαράς να αποφασίσει να ανανεώσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης του με νέες εκλογές και έναν νέο συνασπισμό με δυνάμεις από την ευρύτερη κεντροαριστερά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης