Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Schaeuble: "Εκτός πραγματικότητας" η συζήτηση περί νέου haircut στο ελληνικό χρέος - Πιθανή η επαναγορά ελληνικών ομολόγων, αλλά πρώτα αναμένουμε την έκθεση της τρόικα... - Roesler: Η Ελλάδα να δρομολογήσει τις μεταρρυθμίσεις

tags :
Schaeuble:
Απέκλεισε ένα νέο haircut για το ελληνικό χρέος ο Wolfgang Schaeuble, Γερμανός υπ. Οικονομικών, σύμφωνα με ραδιοφωνική συνέντευξή του, η οποία θα μεταδοθεί αύριο, Κυριακή.
"Οι ιδιώτες επενδυτές δεν θα αναγκαστούν σε νέες απομειώσεις για το ελληνικό χρέος που κατέχουν. Ωστόσο εξετάζεται ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων για την Ελλάδα", φέρεται να αναφέρει ο ίδιος, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξης στο Deutschlandfunk, τα οποία δημοσιεύει το πρακτορείο reuters.
"Η συζήτηση περί ενός νέου haircut είναι εκτός πραγματικότητας για την ευρωζώνη", δηλώνει ο Schaeuble, ενώ τονίζει ότι η πιθανότητα για νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα εξεταστεί μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της τρόικας.
Στο μεταξύ, ο ίδιος δηλώνει ότι υπολογίζει σε έναν ομοσπονδιακό προϋπολογισμό σχεδόν ισοσκελισμένο το 2013, σε άρθρο του στην κυριακάτικη εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag.
"Αυτή είναι μια επιτυχία", εκτιμά ο ίδιος, καθώς η Γερμανία είχε εγγράψει το 2009 στο Σύνταγμά της ένα "φρένο στο χρέος".
'Σε επίπεδο περιφερειακών κρατιδίων, τα ελλείμματα μειώνονται επίσης, ενώ οι δήμοι και τα δημόσια ταμεία Κοινωνικής Ασφάλισης έχουν ήδη δημιουργήσει πλεονάσματα", γράφει ο Schaeuble και σημειώνει, ότι το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα πέσει κάτω από το 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το τρέχον έτος.
"Για ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα δεν βλέπω αυτή τη στιγμή μια πολιτική πλειοψηφία" , δηλώνει την ίδια στιγμή ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Philipp Roesler στην εφημερίδα "Saarbruecker Zeitung".
"Η τωρινή συζήτηση αφορά βοήθεια για την Ελλάδα από το τρέχον πρόγραμμα", συμπληρώνει, χωρίς να αποκλείει πάντως -υπό προϋποθέσεις - μια χρονική επιμήκυνση. "Περαιτέρω βοήθεια ή μια χρονικά περιορισμένη αναβολή θα υπάρξει μόνο εάν η Ελλάδα θα έχει δρομολογήσει ορατές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες", πρόσθεσε.

Νωρίτερα...

Σε συνέντευξή του προς την κρατική τηλεόραση, στο πλαίσιο αφιερώματος με τίτλο «Μάχη για το ευρώ» που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Τρίτη (ZDFzeit), ο γερμανός υπ. Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι "θέλουμε να είναι η Ελλάδα σε θέση να παραμείνει στο ευρώ. Έχει να κάνει όμως ακόμη πολλά. Αυτό δεν έχει κριθεί ακόμη".
Παράλληλα υπογραμμίζει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της. "Αυτές οι αμφιβολίες θα πρέπει να αρθούν μελλοντικά", όπως τονίζει.
Κληθείς να σχολιάσει το κακό για την Α. Μerkel και την πολιτική της κλίμα στην Ελλάδα, ο κ. Schaeuble είναι κατηγορηματικός και ιδιαίτερα καυστικός: "Εάν πολιτικοί στην Ελλάδα προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους ότι για τα προβλήματά τους ευθύνεται κάποιος στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή στην Γερμανία, τότε πρόκειται για ανεύθυνους δημαγωγούς", όπως λέει, και συμπληρώνει: "Για την κατάσταση στην Ελλάδα δεν φταίει κανείς άλλος παρά η ίδια η Ελλάδα και οι έλληνες πολιτικοί".
Στην γραμμή πλεύσης του "όχι μεν αλλά" κινείται και ο υπουργός Οικονομίας F. Roesler. Όπως υποστηρίζει σε σημερινή του συνέντευξη, "προς το παρόν" δεν βλέπει πλειοψηφία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Συγχρόνως όμως, και για πρώτη φορά δημόσια, δεν αποκλείει επιμήκυνση της εφαρμογής του μνημονίου. Και τα δύο, δηλαδή επιπλέον βοήθεια και επιμήκυνση, θα δοθούν, κατά τον κ. Roesler, "μόνον αν η Ελλάδα καταβάλει εμφανώς προσπάθειες για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης