Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Να δοθεί διετή παράταση στην Ελλάδα ζητά η τρόικα σύμφωνα με το Spiegel – Αναζητείται τρόπος για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 30 δις ευρώ – Αντίθετο το Βερολίνο με ένα τρίτο πακέτο στήριξης

tags :
 Να δοθεί διετή παράταση στην Ελλάδα ζητά η τρόικα σύμφωνα με το Spiegel – Αναζητείται τρόπος για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού των 30 δις ευρώ – Αντίθετο το Βερολίνο με ένα τρίτο πακέτο στήριξης
Να δοθούν δύο χρόνια επιπλέον για την επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος ζήτησε, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης η τρόικα. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το περιοδικό η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας, το οποίο εκτιμάται στα 30 δις ευρώ θα μπορούσε να καλυφθεί είτε με κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας -κυρίως η ΕΚΤ- είτε με ένα τρίτο πακέτο, ενδεχόμενο όμως με το οποίο αντιτίθεται το Βερολίνο.
Το περιοδικό αναφέρει επίσης πως εντός της τρόικας υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα δημιουργείτο, το οποίο εκτιμάται στην περιοχή των 30 δισ. ευρώ, θα μπορούσε κατά το περιοδικό να καλυφθεί είτε με κούρεμα του ελληνικού χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας -κυρίως η ΕΚΤ- είτε με ένα τρίτο πακέτο. Το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου θεωρείται επιλογή πολιτικά αδύνατη για το Βερολίνο -αξιωματούχοι των περισσότερων κομμάτων έχουν αναφέρει κατά καιρούς πως κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να περάσει από τη γερμανική Βουλή.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagard υποστηρίζει ανοικτά, όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες δηλώσεις στο Τόκιο, τη διετή επιμήκυνση -την στιγμή που ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble υπογράμμισε, από το ίδιο πάνελ με την Λαγκάρντ την Παρσκευή, πως το Βερολίνο περιμένει την έκθεση της τρόικας.
Να σημειωθεί ότι όπως ανέφερε χτες το Reuters ευρωπαίοι εξιωματούχοι εξετάζουν τρόπους για την μείωση του ελληνικού ελλείμματος το οποίο θα ξεπεράσει κατά πολλού τον αρχικό στόχο που είχε τεθεί για 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020. Στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους τον Μάρτιο είχε εκτιμηθεί  ότι τα ελληνικά έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2020 θα ανέλθουν στα 45 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 12 δις ευρώ θα προέλθουν στην διετία 2012-2014.
Σύμφωνα με το Reuters στην περίπτωση της Ελλάδας, η ευρωζώνη θα μπορούσε να προωθήσει χαμηλότερο επιτόκιο των δανείων για το πρώτο πρόγραμμα, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 150 μονάδες βάσης, ή να επιμηκύνει τις προθεσμίες λήξης του δανείου. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχους, υπάρχει πολύ μικρή διάθεση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για την αναδιάρθρωση των δανείων του επίσημου τομέα στην Ελλάδα.
Για να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ευρωζώνη και το ΔΝΤ συζητούν να δώσουν στην Αθήνα επιπλέον δύο χρόνια για να φθάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης