Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 8 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων για τη διετία 2013 -2014 - Έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη φορολογία αναζητά η κυβέρνηση για το 2013 - Πρόσθετα βάρη 2 δισ. φέρνει η επιμήκυνση

Στα 8 δισ. ευρώ θα ανέλθουν οι περικοπές μισθών, συντάξεων και επιδομάτων για τη διετία 2013 -2014 - Έσοδα 2 δισ. ευρώ από τη φορολογία αναζητά η κυβέρνηση για το 2013 - Πρόσθετα βάρη 2 δισ. φέρνει η επιμήκυνση
Στους «συνήθη ύποπτους», μισθωτούς και συνταξιούχους, πέφτει το μεγαλύτερο βάρος από τα μέτρα της επόμενης διετίας. Οι δύο αυτές κατηγορίες φορολογουμένων θα πρέπει να καλύψουν τα 7,8 δισ. από τα μέτρα των 13,6 δισ. ευρώ που προβλέπονται συνολικά για την διετία 2013 - 2014.
Από το ποσό αυτό, 4,9 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το «μαχαίρι» στις συντάξεις, 1,7 δισ. ευρώ από τις μειώσεις μισθών και 1,2 δισ. ευρώ από τις μειώσεις και τον εξορθολογισμό επιδομάτων.
Εφόσον η Τρόικα ανάψει το «πράσινο φως» για την επιμήκυνση κατά 2 έτη και δη έως το 2016 του προγράμματος προσαρμογής, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα που για την ώρα υπολογίζονται σε 2 δισ. ευρώ. Δηλαδή μιλάμε για ένα πακέτο μέτρων ύψους 15,6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 – 2016.
Η συζήτηση για την επιμήκυνση και το χρηματοδοτικό κενό που θα προκύψει από αυτή, καθώς και η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, θα ξεκινήσει αφού κλείσει το υφιστάμενο πακέτο των μέτρων. Η ελληνική πλευρά υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό στα 12 - 13 δισ. ευρώ.
Στην χθεσινή συνάντηση που είχε το οικονομικό επιτελείο με την Τρόικα υπήρχε σύγκλιση απόψεων τόσο ως προς τα μέτρα της φορολογικής μεταρρύθμισης όσο και ως προς το ζήτημα των οφειλών ύψους 550 εκατ. από την πλευρά των τραπεζών.
Ειδικά για το θέμα αυτό που προέκυψε ξαφνικά και για το οποίο η τρόικα έριξε την ιδέα το ποσό αυτό να καλυφθεί από νέα φορολογικά μέτρα, προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις- ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να δώσουν το ποσό αυτό και θα εγγραφεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2012.
Σε ότι αφορά στο φορολογικό πακέτο αυτό φαίνεται να κλείνει στα 2 δισ. σαν καθαρή επίπτωση το 2013. Αυτό που μένει διευκρινιστεί είναι από πού θα έρθουν αυτά τα λεφτά. Από νέους φόρους στην περιουσία ή από το εισόδημα;
Όπως έγινε χθες γνωστό τα μέτρα λιτότητας του 2013 δύσκολα θα "πέσουν" κάτω από τα 9 δισ. ευρώ. Έτσι το πακέτο θα αυξηθεί σχεδόν κατά 1,1 δισ. (κυρίως από επιπλέον περικοπές δαπανών) σε σχέση με το στόχο των 7,8 δισ. που προβλέφθηκε στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.
Το θετικό είναι ότι, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, αποφεύγεται οριστικά η περικοπή των επιδομάτων στους αναπήρους, απ’ την οποία είχε προϋπολογιστεί δημοσιονομικό όφελος 300 εκατ. ευρώ.
Συμφωνία έχει επέλθει και για τη «ρήτρα αιρεσιμότητας», η οποία θα επιτρέπει σε περίπτωση επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος να υπάρξει ελάφρυνση στο πακέτο μέτρων του 2014, ή αντίθετα, εάν οι στόχοι δεν επιτευχθούν να υπάρξει άμεση υιοθέτηση ισόποσων περικοπών.
Οι συσκέψεις με την Τρόικα θα συνεχιστούν και σήμερα το απόγευμα, αφού στόχος είναι το πακέτο των μέτρων να έχει κλείσει στα περισσότερα του σημεία έως τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης