Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 3,5 δισ. ευρώ βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης - Τρόικας για τα νέα μέτρα – Οι δανειστές θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις μόνο όταν το οικονομικό επιτελείο έχει «κάτι νέο να τους πει…»! – Αναπόφευκτο το «κούρεμα» στις οφειλές των ιδιωτών

Στα 3,5 δισ. ευρώ βαθαίνει το ρήγμα κυβέρνησης - Τρόικας για τα νέα μέτρα – Οι δανειστές θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις μόνο όταν το οικονομικό επιτελείο έχει «κάτι νέο να τους πει…»! – Αναπόφευκτο το «κούρεμα» στις οφειλές των ιδιωτών
Στην αναζήτηση νέων ισοδύναμων μέτρων ύψους 2 δις. ευρώ που θα αντικαταστήσουν τις περικοπές των δαπανών στο σκέλος των Υπουργείων βρίσκεται η κυβέρνηση. Ωστόσο άλλες πηγές σημειώνουν ότι το «κενό» στα μέτρα διατηρείται στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ.
Το έργο είναι γνωστό από το παρελθόν και από την στιγμή που έχει ξαναπαιχτεί όλοι εμείς οι φορολογούμενοι μπορούμε εκ των προτέρων να μαντέψουμε ότι οι δανειστές δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν υπάρξουν μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Οι νέες σκληρές απαιτήσεις της Τρόικας έχουν δημιουργήσει ένα πολικό κλίμα στην σχέση του Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.
Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών επρόκειτο κανονικά να συναντηθεί με τον Πολ Τόμσεν από τον ΔΝΤ, τον Ματίας Μόρς από την Κομισιόν και τον Κλάους Μαζούχ από την ΕκΤ.
Όμως το ραντεβού μέχρι και αργά χθες το βράδυ δεν είχε καταχωρηθεί στην επίσημη ατζέντα.
Πηγές που βρίσκονται κοντά στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους ξένους υποστήριζαν ότι οι πιστωτές θα προσέλθουν στο τραπέζι των συζητήσεων μόνο όταν η κυβέρνηση έχει «κάτι καινούργιο να τους πει».
Όταν δηλαδή το οικονομικό επιτελείο καταφέρει να βρει τα μέτρα εκείνα που βρίσκονται κοντά στις νέες απαιτήσεις των αξιωματούχων της Τρόικας. Τότε μόνο θα οριστικοποιηθεί το ραντεβού με τον Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του.
Παράγοντες του υπουργείου τονίζουν ότι η Τρόικα απορρίπτει μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ, που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους. Άλλες πηγές ωστόσο σημειώνουν ότι το «κενό» στα μέτρα παραμένει στα 3 με 3,5 δισ. ευρώ.
Για το λόγο αυτό στη συνάντηση της Δευτέρας ο κ. Στουρνάρας πρότεινε στην Τρόικα να κάνει σήμερα απευθείας διαπραγμάτευση με τους Υπουργούς για τα μέτρα που απορρίπτει και οι οποίοι εμπλέκονται με τις περικοπές του πακέτου των 13,6 δις. ευρώ.
Χθες, το κλιμάκιο των επικεφαλής των δανειστών επισκέφθηκε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ενώ σε χρόνο σχεδόν παράλληλο υπήρξε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να επισπευστεί η διαδικασία των καταργήσεων-συγχωνεύσεων, ώστε να δοθεί σαφές μήνυμα στην τρόικα, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συρρικνώσει τον δημόσιο τομέα. Ωστόσο επί τάπητος βρέθηκαν και οι μνημονιακές απαιτήσεις της τρόικας για τις 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ήδη εκτιμούν πως η πορεία των διαπραγματεύσεων και τα εμπόδια που θέτει η τρόικα καθιστούν δύσκολη την λήψη μίας συγκεκριμένης απόφασης για την Ελλάδα στο Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.
Εντωμεταξύ, μία «ανάσα» από τα 8 δις. ευρώ βρίσκονται τα χρέη που χρωστά το δημόσιο στους ιδιώτες. Από 6,9 δις. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο του 2012 η κυβέρνηση έφθασε να χρωστά 7,9 δις. ευρώ τον Αύγουστο κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα μπορέσουν να εξοφληθούν σε δύο δόσεις, 3,5 δις. ευρώ φέτος και 3,5 δις. ευρώ το 2013, χωρίς να υπάρξει «κούρεμα» αυτών των οφειλών τουλάχιστον κατά 1 δις. ευρώ όπως έχει ήδη αποκαλύψει το “bankingnews”.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης