Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρήτρα απόκλισης για τα μέτρα θα προβλέπει το πακέτο λιτότητας - Έφυγε η τρόικα, το πακέτο όμως παραμένει ανοιχτό - Σε μια εβδομάδα επιστρέφουν οι επικεφαλής - Tρόικα: Παραγωγικές οι διαπραγματεύσεις - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας

tags :
Ρήτρα απόκλισης για τα μέτρα θα προβλέπει το πακέτο λιτότητας - Έφυγε η τρόικα, το πακέτο όμως παραμένει ανοιχτό - Σε μια εβδομάδα επιστρέφουν οι επικεφαλής - Tρόικα: Παραγωγικές οι διαπραγματεύσεις - Στόχος η επίτευξη συμφωνίας
(upd3)Ρήτρα για τα επισφαλή δημοσιονομικά μέτρα διαπραγματεύεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας με την τρόικα.
Για κάθε αστοχία στο πρωτογενές έλλειμμα, θα λαμβάνονται ισόποσα μέτρα από τον σκληρό πυρήνα (όπως είναι οι μισθοί και οι συντάξεις).
Τα ανωτέρω διεμήνυσαν οι εκπρόσωποι των δανειστών στον κ. Στουρνάρα κατά τη διάρκεια της 3ωρης συνάντησης που είχαν για την οριστικοποίηση του νέου πακέτου λιτότητας.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές ζητούν τα μέτρα αυτά να καθοριστούν από τώρα, έτσι ώστε να μην διαταραχθεί ο στόχος επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2013.
Ουσιαστικά πρόκειται για μέτρα - "μαξιλάρι" τα οποία θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου στη Βουλή.
Λίγες μέρες νωρίτερα, θα παρουσιάσει τη λίστα με αυτά τα μέτρα ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη συνεδρίαση του Εuro Working Group.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr νωρίτερα:


Παράταση για μια ακόμη εβδομάδα παίρνει το θρίλερ της οριστικοποίησης των μέτρων του νέου πακέτου λιτότητας.
Αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στη συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών δήλωσαν πως η λίστα με τα νέα μέτρα παραμένει ανοιχτή και θα οριστικοποιηθεί σε μια εβδομάδα, οπότε και θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ αναχωρούν αύριο από την Αθήνα, ενώ κατά την απουσία τους θα ενημερώνονται από τα τεχνικά κλιμάκια για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης, όσον αφορά στο κλείσιμο του πακέτου λιτότητος.
Το οικονομικό επιτελείο δεσμεύθηκε στην τρόικα πως μέσα στις επόμενες μέρες θα προσπαθήσει να καλύψει και τις τελευταίες ενστάσεις που έχει η τρόικα για ορισμένα από τα μέτρα του πακέτου, είτε αυτά προέρχονται από την πλευρά της περικοπής των δαπανών, είτε από την πλευρά των αύξησης των εσόδων.
Να σημειωθεί πως η αξία των νέων μέτρων φτάνει συνολικά τα 13,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 11,6 δισ. θα προέλθουν από περικοπές που θα γίνουν σε μισθούς, συντάξεις και λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών (αναμόρφωση φορολογικού συστήματος).
Σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν κατορθώσει να εξειδικεύσει τα μέτρα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τότε οι ξένοι αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις για ακόμη πιο επώδυνες παρεμβάσεις, κυρίως στον τομέα των μισθών και των συντάξεων.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της τρόικας για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Η αποστολή των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ στην Αθήνα θα διακόψει προσωρινά τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για την αναθεώρηση του προγράμματος. Αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα σε περίπου μία εβδομάδα. Στο διάστημα αυτό, ειδικοί θα παραμείνουν στην Αθήνα να βοηθήσουν τις αρχές στο τεχνικό σκέλος, ενώ οι επαφές θα συνεχιστούν με την ελληνική κυβέρνηση από απόσταση. Η αποστολή είχε παραγωγικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση από τις αρχές Σεπτεμβρίου και σημείωσε καλή πρόοδο την περίοδο αυτή. Η αποστολή θα αναμένει τη συνέχιση αυτών των συζητήσεων στην Αθήνα, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πάνω σε μια σειρά οικονομικών πολιτικών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη βάση για μια επιτυχή αξιολόγηση του προγράμματος.

M. Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης