Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Διαφωνεί το ΔΝΤ για την αποδοτικότητα των μεταρρυθμίσεων - «Τριγμούς» στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλούν τα νέα μέτρα που μπήκαν σήμερα στο «μικροσκόπιο» των πολιτικών αρχηγών – Mόλις 2 δισ. χωρίζουν την Αθήνα από την επόμενη δόση

Διαφωνεί το ΔΝΤ για την αποδοτικότητα των μεταρρυθμίσεων - «Τριγμούς» στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκαλούν τα νέα μέτρα που μπήκαν σήμερα στο «μικροσκόπιο» των πολιτικών αρχηγών – Mόλις 2 δισ. χωρίζουν την Αθήνα από την επόμενη δόση
(upd2)Στο πιο κρίσιμο σημείο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας για την οριστικοποίηση του πακέτου λιτότητας των 11,9 δισ. ευρώ, το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρούς «τριγμούς» στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα το ΔΝΤ φαίνεται να αντιδρά για το μέρος του πακέτου που αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις, ενώ πληροφορίες θέλουν να υπήρξε έντονη διαφωνία με τον Υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, για την αποδοτικότητα των μέτρων. Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών.
Ο κ. Στουρνάρας βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 10 το πρωί κι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Ο υπουργός Οικονομικών θα παραστεί και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Χθες, το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στα ύψη μετά την οξύτατη κριτική που άσκησε το ΠΑΣΟΚ για το περιεχόμενο των νέων μέτρων αλλά και για την περιορισμένη ενημέρωση που έχουν από το οικονομικό επιτελείο ως προς αυτά που» μπαίνουν και βγαίνουν» από τη λίστα.
Άμεση ήταν η αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών. Ανώτερος παράγοντας του Υπουργείο δήλωσε ευθύς αμέσως ότι «δεν καταλαβαίνω τη γκρίνια και τις διαρροές. Τα μέτρα τούς έχουν δοθεί αναλυτικά ( στο ΠΑΣΟΚ). Τους προτείναμε να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και αρνήθηκαν. Η Τρόικα έχει δεχτεί μέτρα 8,5-9,5 δισ. και ενώ ο Στουρνάρας και το επιτελείο του παλεύουν για τα υπόλοιπα, δεν βλέπουμε χέρι βοηθείας παρά μόνο κριτική και γκρίνια».
Όλα αυτά συνέβησαν μόλις μία ημέρα πριν το πακέτο των νέων μέτρων μπει προς εξέταση στο «τραπέζι» των πολιτικών αρχηγών, που συνεδριάζουν σήμερα το μεσημέρι ( 13:00) στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Θα προηγηθεί συνεργασία του κ. Στουρνάρα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Από το σύνολο των περικοπών, ύψους 11,9 δισ. ευρώ, εκκρεμεί ακόμα η οριστικοποίηση μέτρων 2 δισ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει το πακέτο το αργότερο μέχρι την Κυριακή
Η μείωση της «τρύπας» από τα 4 στα 2 δισ. ευρώ οφείλεται στο γεγονός ότι η τρόικα αποδέχτηκε περικοπές δαπανών σε Υγεία, Άμυνα και ΟΤΑ τις οποίες πρότεινε το οικονομικό επιτελείο και οι οποίες σε προηγούμενες συναντήσεις δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους δανειστές.
Τίποτα όμως δεν αποκλείει το γεγονός τα 2 δις. ευρώ που λείπουν από το πακέτο να έρθουν μέσα από πιο επώδυνες παρεμβάσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
Στο τραπέζι των συζητήσεων παραμένει και το θέμα της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Για το ζήτημα αυτό, η τρόικα εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το κατά πόσο θα οδηγήσει σε δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ.
Έτσι, τεχνικά κλιμάκια της τριμερούς και ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ που κλήθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα καλούνται να προσδιορίσουν το ακριβές ποσό που θα εξοικονομηθεί.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κάλεσε τον επιστημονικό συνεργάτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Νίκο Ζόνζηλο να παρουσιάσει την ανάλυσή του για τη συνεισφορά των ιδιωτικών επενδύσεων στο ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με αυτή, μια μέτρια αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, που σήμερα έχουν βυθιστεί περίπου στο 9% του ΑΕΠ, θα οδηγούσε σε συνολική αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% ως το 2020, χωρίς να συνυπολογίζεται το όφελος από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
Οι ιδιωτικές επενδύσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο 21% του ΑΕΠ την περίοδο 2019-2020 και έτσι το δημόσιο χρέος θα μπορέσει να περιοριστεί στο 120% του ΑΕΠ χωρίς περαιτέρω δανειακή στήριξη από τους εταίρους της χώρας μας.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης