Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Προβληματισμός για τα επιχειρηματικά πλάνα των Κυπριακών τραπεζών – Η Κύπρου δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα – Ο Κρις Παύλου αναβαθμίζεται στην Λαϊκή; Τα σχέδια για εξαγορά της Ελληνικής προσκρούουν στην Εκκλησία

  Προβληματισμός  για τα επιχειρηματικά πλάνα των  Κυπριακών τραπεζών – Η Κύπρου δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα – Ο Κρις Παύλου αναβαθμίζεται στην Λαϊκή;  Τα σχέδια για εξαγορά της Ελληνικής προσκρούουν  στην Εκκλησία
Ένα ευρύτερο προβληματισμό για τα επιχειρηματικά πλάνα  των Κυπριακών τραπεζών διατυπώνουν αξιωματούχοι της Κυπριακής κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας.
Με βάση πληροφορίες ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός ότι το επιχειρηματικό μοντέλο ανάπτυξης που καλλιεργήθηκε και δομήθηκε τα τελευταία χρόνια από τις κυπριακές τράπεζες πρέπει να τροποποιηθεί και το ζητούμενο είναι ποιο θα είναι αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο.

Το μοντέλο συρρίκνωσης που εξετάστηκε από τις Κυπριακές τράπεζες θα αποδειχθεί άστοχη επιχειρηματικά και στρατηγικά ενέργεια και δεν είναι τυχαίο ότι οι διοικήσεις επανεξετάζουν αυτή την στρατηγική.
Η τράπεζα Κύπρου θα μειώσει μεν το δίκτυο καταστημάτων και θα περιορίσει τα κόστη αλλά τελικά δεν θα αποχωρήσει από την Ελλάδα με βάση τελευταίες αξιόπιστες πληροφορίες.
Η Λαϊκή ενώ έχει εξετάσει διάφορα σενάρια φαίνεται ότι δεν θα βιαστεί να λάβει αποφάσεις.
Και ενώ διατυπώνεται προβληματισμός για την βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των κυπριακών τραπεζών, ο ρώσος επιχειρηματίας Rybololvev εξετάζει σενάρια επανόδου ως στρατηγικό μέτοχος στην τράπεζα Κύπρου, υπάρχουν σχέδια από ορισμένους πολιτικοοικονομικούς κύκλους που θα ήθελαν την Ελληνική τράπεζα την 3η μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα να συγχωνεύεται με μια εκ των 2 μεγαλύτερων την Κύπρου εν προκειμένω.
Να σημειωθεί ότι η Κύπρου ελέγχει το 5,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής τράπεζας η οποία πρόσφατα ενίσχυσε τα κεφάλαια της διαθέτοντας πλέον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 14%.
Ωστόσο φαίνεται ότι εμπόδια σε αυτά τα σχέδια προβάλει η Ιερά μονή  Κύπρου το 13,72% της Ελληνικής.
Ακολουθούν ο επιχειρηματίας Π Πολυκάρπου με 5,46%, η Credit Suisse 5,91% και οι υπόλοιποι μέτοχοι 69%.
Η Ελληνική τράπεζα διαθέτοντας ένα μικρό σχετικά ισολογισμό αλλά καλή σχέση δανείων προς καταθέσεις και υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας – το core tier 1 θέλει περαιτέρω ενίσχυση – θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να ενισχυθούν οι 2 μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες της Κύπρου.
Ωστόσο τα σχέδια αυτά προσκρούουν στην άρνηση της Εκκλησίας της Κύπρου.
Στην Λαϊκή αναβαθμίζεται ο Κρις Παύλου εκ των βασικών στελεχών της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης