Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ρεκόρ εξόδου 8 εταιριών από το ΧΑ μόνο το 2010- Ποιοι λόγοι οδηγούν τις εταιρίες εκτός χρηματιστηρίου

tags :
Ρεκόρ εξόδου 8 εταιριών από το ΧΑ μόνο το 2010- Ποιοι λόγοι οδηγούν τις εταιρίες εκτός χρηματιστηρίου
Με τη χθεσινή οριστική διαγραφή της Μπενρουμπή από το ΧΑ όπως αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέρχονται σε 4 (Ιμάκο, Λυμπέρης, Rainbow, Mπενρουμπής) οι εταιρίες που έχουν διαγραφεί μέχρι τον Σεπτέμβριο από το χρηματιστηριακό ταμπλό.

Δεν έχουμε τελειώσει για φέτος με τις αποχωρήσεις καθώς θα έχουμε ρεκόρ στην ιστορία του ΧΑ αφού στην πόρτα της εξόδου μέχρι και τον Δεκέμβριο θα έχουν οδηγηθεί η ΑΒ Βασιλόπουλος (ήδη έχει συγκεντρωθεί το 100% από το μοναδικό μέτοχο της εταιρίας Delhaize), η Ιnformer (ο βασικός μέτοχος έχει συγκεντρώσει πάνω από το 90% για να την διαγράψει από το ΧΑ), η Αγροτική Ασφαλιστική (η μητρική ΑΤΕBank έχει επίσης συγκεντρώσει πάνω από 95%) και η Fashion Box με τον βασικό μέτοχο (Ομιλος Λαυρεντιάδη) να έχει συγκεντρώσει πάνω από το 95%.
Μόνο η  Alfa Wood που υπέβαλε δημόσια πρόταση για τη Shelman έχει δηλώσει ότι δεν θα βγάλει τις μετοχές της από το Χρηματιστήριο.
Το 2009 αποχώρησαν από το ΧΑ  τέσσερις εταιρίες (Πειραιώς Leasing, Ρόκας, Γρηγόρης και Multirama), το 2008 το ΧΑ διέγραψε έξι (Unisystems, Νεοχημική, Everest, Cosmote, Ελαΐς και Εθνική Ασφαλιστική), το 2007 έξι εταιρίες (Νotos, Alpha Leasing, Φοίνιξ-Metrolife, Hyatt, Δέλτα Παγωτού και Γερμανός) και το 2005 μία (Κωτσόβολος).  
Γιατί όμως εδώ και μία 4ετία κορυφώνεται η έξοδος εισηγμένων; Για τους εξής λόγους:
α)  Οι εισηγμένες καταβάλουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ετήσια συνδρομή. Το κόστος είναι συνάρτηση της κεφαλαιοποίησης και ξεκινά από τα 2.000 ευρώ τόσο για το ΧΑ όσο και για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,
β) καταβάλουν ετήσια συνδρομή για το πρόγραμμα που χρησιμοποιούν για την ενημέρωση του μετοχολογίου, η οποία ανέρχεται στο ποσό των 1.600 ευρώ περίπου. Το ποσό που πληρώνουν είναι ανάλογο με τον ημερήσιο όγκο των μετοχών της εταιρείας,
γ) οι εισηγμένες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν λογιστικές καταστάσεις ανά τρίμηνο, ενώ οι μη εισηγμένες δημοσιεύουν μόνο τον ετήσιο ισολογισμό. Οι δύο από τις τέσσερις λογιστικές καταστάσεις (εξαμηνιαία και ετήσια) είναι υποχρεωτικό να είναι ελεγμένες από ορκωτό ελεγκτή, τον οποίο πληρώνει η εταιρεία. Για τις εταιρείες της επιτήρησης υπάρχει υποχρέωση να ελέγχονται από ορκωτό όλες οι λογιστικές καταστάσεις. Το κόστος δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων στις εφημερίδες ξεκινά από τα 10 ευρώ ανά εκατοστό, ήτοι 2.000 ευρώ περίπου,
δ) απασχολούν επιπλέον εργαζομένους ειδικά για το ΧΑ καθώς  εκδίδουν και ειδικά δελτία όπως ετήσιες και ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις, μία υποχρέωση που δεν την έχουν οι μη εισηγμένες.

Ανέστης Ντόκας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης