Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ι. Visco (διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Ιταλίας): Η Ιταλία δεν χρειάζεται προς το παρόν να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης – Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα – Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο

tags :
Ι. Visco (διοικητής Κεντρικής Τράπεζας Ιταλίας): Η Ιταλία δεν χρειάζεται προς το παρόν να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης – Πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στη χώρα – Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο
Το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο, ενώ η Ιταλία προς το παρόν δεν έχει ανάγκη να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης επισημαίνει ο διοικητής της τραπέζης της Ιταλίας Ignazio Visco, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα στην La Repubblica,. Τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης Monti είναι στο σωστό δρόμο, αλλά τώρα πρέπει να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις Δυστυχώς, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει τελειώσει και παντού σε όλο τον κόσμο οι οικονομίες επιδεινώνονται, αναφέρει.
Σχετικά με τις αποφάσεις της ΕΚΤ ο κ. Visco επισημαίνει ότι ποτέ δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικές «Έχω την εντύπωση ότι υπήρξε κάποια παρεξήγηση, με τα όσα ακούστηκαν την περασμένη Πέμπτη από τον M. Draghi Η ΕΚΤ όχι μόνο δεν έκανε βήμα προς τα πίσω, αλλά έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των μηχανισμών της νομισματικής πολιτικής, και ως εκ τούτου για τη σταθερότητα του ενιαίου νομίσματος. Ας επιμείνουμε σε γεγονότα και επίσημα έγγραφα. Στην ομιλία του την περασμένη Πέμπτη, υπάρχουν μερικά βασικά στοιχεία, τα οποία υπογράμμισε. Πρώτον υπήρξε μια ομόφωνη αναγνώριση του γεγονότος ότι ένα σημαντικό μέρος της διαφοράς μεταξύ των επιτοκίων ορισμένων κυρίαρχων κρατών, το λεγόμενο spread, αντανακλά κυρίως τους φόβους για διάλυση της ευρωζώνης. Επίσης παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ανισορροπίες που επηρεάζουν αρνητικά το ευρώ, κθέμα στο οποίο η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να παρέμβει. "
Σε ερώτηση αν όλα ήταν καλά τότε γιατί οι αγορές αντέδρασαν τόσο άσχημα; Αυτό που συμβαίνει σύμφωνα με τον διοικητή της τράπεζας της Ιταλίας είναι ότι οι χρηματοπιστωτικοί φορείς ζητούν δύο πράγματα: Θέλουν να καταλάβουν με ποιο τρόπο η ΕΚΤ θα παρέμβει για παροχή ρευστότητας στο σύστημα και τον ιδιωτικό τομέα, και επίσης το ρυθμό με τον οποίο τα εργαλεία θα τεθούν σε λειτουργία Η απάντηση για το πρώτο ερώτημα ήρθε τώρα, πρέπει να έρθει και για το δεύτερο.
Ελπίζω σε μια στενή σχέση της ΕΕ και της ΕΚΤ το Σεπτέμβριο.
Σε ερώτηση γιατί δεν μειώθηκαν τα επιτόκια της ΕΚΤ τα οποία παραμένουν στο 0,75% ο κ. Visco απάντησε ότι στην πραγματικότητα υπήρχε μια ισχυρή προσδοκία για μείωση των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ακόμα σε ένα στάδιο όπου η προοπτική της ύφεσης και ενίσχυσαν την πτώση της παραγωγής, όχι μόνο στη ζώνη του ευρώ αλλά και σε άλλες προηγμένες χώρες και τις αναδυόμενες οικονομίες. Σε αυτό το σενάριο της συνεχιζόμενης επιβράδυνσης στους επόμενους μήνες μπορούμε να περιμένουμε μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική. "
Τέλος αναφερόμενος στο θέμα προσφυγής της Ιταλίας στον μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι "Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι το χρειάζεσαι. Στο μέλλον, θα εξαρτηθεί από πολλές μεταβλητές. Αν οι αγορές πειστούν ότι στην Ιταλία δεν αποκλίνουμε από τους στόχους μας για τα δημοσιονομικά ή να καταργήσουμε πράγματα που εμποδίζουν τη χώρα να αναπτυχθεί, τότε το Ταμείο δεν θα βοηθήσει. Πραγματικά αυτό εξαρτάται από εμάς. «Η Η χώρα μας έχει κάνει σημαντικά βήματα, από την άποψη της ανάκαμψης της διεθνούς αξιοπιστίας. Θα έλεγα ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί να μην την χάσουμε. Το  έχω ήδη ξαναπεί, αλλά θέλω να επαναλάβω : η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει πάψει να υπάρχει».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης