Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις οι Γερμανοί - Ομάδα οικονομολόγων προτείνει παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και νέας δραχμής στην Ελλάδα, με υποτίμηση του εθνικού νομίσματος

tags :
Συνεχίζουν τις παρεμβάσεις οι Γερμανοί - Ομάδα οικονομολόγων προτείνει παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και νέας δραχμής στην Ελλάδα, με υποτίμηση του εθνικού νομίσματος
Απτόητοι οι Γερμανοί, συνεχίζουν να παρεμβαίνουν στα του ελληνικού οίκου, με τον γερμανικό Τύπο να ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση που θέλει να περάσει το Βερολίνο. Ομάδα Γερμανών οικονομολόγων προτείνει την παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και νέας δραχμής στην Ελλάδα.
΄Οπως γράφει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, οι Γερμανοί προτείνουν την καταβολή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, με κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί, επιχειρηματολογούν, υποστηρίζοντας πως έτσι θα αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στη νέα δραχμή, ενόσω θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα.
Να σημειωθεί πως την πρόταση συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, γερμανικοί καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ (Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ) και Μπερντ Λούκε (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, η Die Welt δημοσίευε άρθρο όπου επίσης προωθούσε την κυκλοφορία παράλληλων νομισμάτων. ΄Οπως μετέδιδε το www.bankingnews.gr:
Την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή, παραμονή στο ευρώ αλλά με την καθιέρωση ενός παράλληλου νομίσματος και παραίτηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από όλο το χρέος το οποίο και θα διαγραφεί, είναι τα τρία πιθανά σενάρια, σύμφωνα με την γερμανική Die Welt για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι εκπρόσωποι της Τρόικα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), την Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχουν ταξιδέψει στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για να συντάξουν την τελική έκθεση. Η Ελλάδα όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στα τέλη του καλοκαιριού θα μείνει χωρίς χρήματα. Η Αθήνα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει όχι μόνο τα ομόλογα, αλλά και να πληρώσει τους 150.000 δημοσίους υπαλλήλους. Ως εκ τούτου τρία είναι τα πιθανά σενάρια: Το πρώτο σενάριο προβλέπει ότι η Αθήνα φεύγει από το ευρώ και επιστρέφει στην δραχμή.
Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο  η χώρα διατηρεί επισήμως το ευρώ, αλλά θα εισάγει ένα παράλληλο νόμισμα με το οποίο η κυβέρνηση θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις δαπάνες της.
Τέλος σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, η ΕΚΤ παραιτείται από όλο το χρέος το οποίο και διαγράφεται. Σύμφωνα με το δημοσίευμα με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ή με την καθιέρωση ενός παράλληλου νομίσματος θα μπορούσε η Ελλάδα να προσελκύσει εταιρικούς πελάτες με μειωμένο κόστος μέσω της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας της. Για την Citigroup η επιστροφή στην δραχμή θεωρείται βέβαιη. "Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή κατά  90% τους επόμενους δώδεκα έως 18 μήνες», δήλωσε ο οικονομολόγος της Citibank Michael Saunders.
Ως πιθανή ημερομηνία για την έξοδο από το ευρώ θεωρείται η Ιανουαρίου 2013. Ακόμα και ο Stuart Thomson από το Ignis Asset Managers στο Λονδίνο, θεωρεί την έξοδο της Ελλάδας αναπόφευκτη «Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ έχει ασχοληθεί με την Ελλάδα πολύ πιο γενναιόδωρα από ό, τι σε άλλες χώρες, η Αθήνα δεν έχει συμμορφωθεί με τις συμφωνίες. Είναι μόνο θέμα χρόνου να τραβήξει την πρίζα»" Ωστόσο, δεν έχουν πειστεί όλοι ότι η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να αποχωρήσει από το ευρώ: Οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν προβλέπουν έξοδο χώρας από τη νομισματική ένωση. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί του Βερολίνου συντάσσονται με την άποψη του οικονομικού  εμπειρογνώμονα Markus Γ. Kerber του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου, ο οποίος υποστηρίζει την καθιέρωση του παράλληλου νομίσματος: η Ελλάδα θα παραμείνει επίσημα στη ζώνη του ευρώ, αλλά θα έχει για τις εσωτερικές συναλλαγές της, τη δραχμή.
Για τους Έλληνες, η καθιέρωση παράλληλου νομίσματος έχει σημαντικά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα: Καταρχήν θα μείωνε την αγοραστική τους δύναμη στην παγκόσμια αγορά. Επίσης το πρόβλημα του παλαιού χρέους δεν θα μπορούσε να επιλυθεί. Η πιο λογική και πιο οικονομικά αποδοτική λύση θα αποτελούσε εγγύηση της εξόφλησης της ΕΚΤ για όλα τα κρατικά ομόλογα όλων των χωρών της ΕΕ," δήλωσε ο με έδρα το Μόναχο διαχειριστής χαρτοφυλακίου Eckart Lange Goltz, ιδρυτής της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ΣΔΙΤ.
Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και απαλλάσσει από τις καταβολές τόκων και αποσβέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης