Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Έκτακτο ΔΣ αύριο στην ΑΤΕ Bank - Πιθανές οι διοικητικές αλλαγές - Η Αγροτική τράπεζα δεν είναι και τόσο αγροτική – Μόλις 3,18 δισ ή 17% τα δάνεια στους αγρότες - Η λύση good και bad είναι καλή για την τράπεζα κακή για τους μετόχο

tags :
   Έκτακτο ΔΣ αύριο στην ΑΤΕ Bank - Πιθανές οι διοικητικές αλλαγές -  Η Αγροτική τράπεζα δεν είναι και τόσο αγροτική – Μόλις 3,18 δισ ή 17% τα δάνεια  στους αγρότες - Η λύση good και bad είναι καλή για την τράπεζα κακή για τους μετόχο
(upd4)Έκτακτο διοικητικό συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί αύριο στην ΑΤΕ bank.
Υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις ότι ο Θ Πανταλάκης θα υποβάλλει την παραίτηση του αλλά αυτό δεν μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα καθώς ανακύπτει και θέμα του ποιος θα υπογράψει τον ισολογισμό.

Εν τω μεταξύ θα πρέπει να τονιστεί ότι κυρίως σε  πολιτικό επίπεδο δυστυχώς για να τονώσουν την ένδεια επιχειρημάτων τους αναφέρουν ότι αν πωληθεί η ΑΤΕ θα πληγεί ο αγροτικός τομέας.
Πρόκειται για μια επικίνδυνη πλάνη.
Η ΑΤΕ έχει χορηγήσει προ προβλέψεων 20,133 δις ευρώ δάνεια ή 17,9 δις μετά προβλέψεων με βάση επίσημα στοιχεία ή νεότερα ανεπίσημα στοιχεία 15,4 δισ δάνεια μετά προβλέψεων. Τα νεότερα στοιχεία αφορούν το α΄ 6μηνο του 2012 που δεν έχει δημοσιευθεί.
Οι καταθέσεις στα 14,3 δις ευρώ έχουν υποχωρήσει.
Πόσα είναι τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα;
Τα δάνεια προς τον αγροτικό τομέα είναι 2,196 δις ευρώ δηλαδή το 10% των συνολικών χορηγήσεων αλλά αν ληφθούν και τα δάνεια π.χ. στεγαστικά σε αγρότες φθάνουν τα 3,18 δις ευρώ.
Ο μύθος ότι η Αγροτική τράπεζα είναι αγροτική έχει καταπέσει.
Η πολιτικοποίηση της ΑΤΕ και όσοι την επιχειρούν δεν θα βοηθήσει στην επίλυση ενός μακροχρόνιου προβλήματος.
Η ΑΤΕ χρειάζεται να γυρίσει σελίδα, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και δημιουργώντας προοπτικές για το μέλλον.
Η τωρινή σαθρή κατάσταση όπου το κράτος ως βασικός μέτοχος δεν έχει ούτε 1 ευρώ να επενδύσει και περιμένει από το ΤΧΣ ή λύση από ιδιώτες αποδεικνύουν ότι η ΑΤΕ πλησιάζει στο σημείο μηδέν.
Η λύση της good και bad bank ΑΤΕ είναι μια καλή λύση που όλοι,  διοίκηση και εργαζόμενοι θα πρέπει να επικροτούν.
H πολιτική παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει άμεσα την σύγκλιση των οικονομικών υποθέσεων της Βουλής για το ζήτημα της ΑΤΕ Bank δεν βοηθάει την προσπάθεια εξυγίανσης.
Είναι προφανές ότι τόσο η διοίκηση Πανταλάκη που αποσκίρτησε από το ΠΑΣΟΚ και πλέον διάκειται φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ όπως και ο ΣΕΑΤΕ που από ΠΑΣΟΚ έχει μετατραπεί σε ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσουν να φέρουν το ζήτημα της ΑΤΕ στην πολιτική αρένα.
Προφανώς κάθε τακτική είναι θεμιτή, όμως η ουσία βρίσκεται κάπου αλλού.
Η ΑΤΕ με 9307 εργαζομένους εκ των οποίων οι 5100 στον χρηματοοικονομικό τομέα πρέπει να διασφαλιστούν και η παραμονή του υφιστάμενης κατάστασης δεν βοηθάει την εξυγίανση της τράπεζας.
Η ΤτΕ προωθεί την λύση της διάσπασης της ΑΤΕ σε good και bad bank σε ήπια μορφή δηλαδή θα αποσχιστούν όλες οι μη χρηματοοικονομικές θυγατρικές και ορισμένα προβληματικά δάνεια.
Η λύση αυτή θα έπρεπε να βρίσκει 100% σύμφωνους εργαζομένους και διοίκηση καθώς αποτελεί μια καθαρή λύση εξυγίανσης.
Η πώληση είναι προφανώς ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί αλλά η διάσπαση σε good και bad bank πρέπει να γίνει για να μπορέσει να έχει μέλλον η νέα τράπεζα.

Τι θα συμβεί με την μετοχή;

Απλά η αξία των μετοχών θα μηδενιστεί και θα επαναληφθεί το φαινόμενο Proton bank όπου χάθηκαν οι μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης