Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι Γερμανοί σχεδίαζαν την επόμενη μέρα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τα όσα περιέγραφε η Citigroup στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 - Όλα σχεδιάστηκαν εν κρυπτώ εις βάρος της Ελλάδος

tags :
Οι Γερμανοί σχεδίαζαν την επόμενη μέρα της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σύμφωνα με τα όσα περιέγραφε η Citigroup στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 - Όλα σχεδιάστηκαν εν κρυπτώ εις βάρος της Ελλάδος
Την ώρα που το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ θεωρείται ότι λαμβάνει όλο και περισσότερες πιθανότητες, οι Γερμανοί έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν πλέον την επόμενη μέρα εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα σε έκθεση της η Citigroup από τον Σεπτέμβριο του 2011 αποκαλύπτει ότι υπάρχει σχέδιο εξόδου της Ελλάδος από το ευρώ και το σχέδιο εκπονείται από την Γερμανία.
Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας, όπως αποκάλυψε το Der Spiegel, θα έχει τη βοήθεια της ΕΕ προς τη χώρα μας, ακόμη και αν βγει από την ευρωζώνη. Το ίδιο σενάριο άλλωστε είχε περιγράψει και η Citigroup από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν σκιαγράφησε το τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.
Αυτή η εξέλιξη μπορεί να μας δώσει κάποια στοιχεία για το τι θα επακολουθήσει της ελληνικής εξόδου. Παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί δείχνουν ότι είναι καλά προετοιμασμένοι, οι αναταραχές που θα επακολουθήσουν θα είναι τόσο μεγάλες, που μέσω της συνέχισης της βοήθειας η Γερμανία θα θέλει να προστατεύσει το σύστημα της και το ευρωπαϊκό σύστημα.
Πιο αναλυτικά, το Spiegel σημειώνει ότι το Ταμείο διάσωσης (EFSF) θα σταματήσει να χορηγεί μόνο εκείνα τα χρήματα, τα οποία πηγαίνουν κατευθείαν στον ελληνικό προϋπολογισμό. Αντιθέτως, αναφέρει ότι τα δισεκατομμύρια με τα οποία εξυπηρετείται το χρέος των κρατικών ομολόγων θα συνεχίσουν να χορηγούνται στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί δυνατόν να αποτραπούν απώλειες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι οποίες τελικά θα είχαν αντίκτυπο στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Στο άρθρο τονίζεται ακόμη ότι αν η Ελλάδα εξακολουθήσει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα δικαιούται να λαμβάνει βοήθεια από τις Βρυξέλλες, όπως και τα υπόλοιπα κράτη με δικό τους νόμισμα, όταν αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση. Τότε, διευκρινίζεται, αυτή η βοήθεια δεν θα χρηματοδοτείται από τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Βασισμένο σε πληροφορίες από τις Βρυξέλλες το Spiegel περιγράφει και τις άμεσες επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα σε περίπτωση εξόδου: υποτίμηση του εθνικού νομίσματος έως και 80% και συρρίκνωση του ΑΕΠ πάνω από 10%.
Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με την 19σέλιδη έκθεση της Citigroup, με ημερομηνία 13 Σεπτεμβρίου 2011, υπό τον τίτλο "A Greek exit from the Euro Area: A Disaster for Greece, a Crisis for the World" (ελληνική έξοδος από το ευρώ: Καταστροφή για την Ελλάδα, κρίση για τον υπόλοιπο κόσμο), οι αναλυτές επισήμαιναν τους κινδύνους που αυξάνουν τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Αν και μια «άτακτη» έξοδος -που δεν είναι το βασικό της σενάριο- θα μπορούσε να συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι οι Έλληνες πολιτικοί, κάτω από την τεράστια πίεση ενός εξοργισμένου εκλογικού σώματος, θα αθετήσουν τα επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, με αποτέλεσμα η τρόικα να αποσύρει τη στήριξή της και τη χρηματοδότηση και η ΕΚΤ να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα ή να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Θεωρητικά, η έξοδος από το ευρώ μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, ακόμα και πολύ σύντομα, αν για παράδειγμα δεν υπάρξει η εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ από την τρόικα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Σε αυτό το σκηνικό, θα είχαμε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες και αδυναμία από τη χώρα να διαχειριστεί τις δανειακές της υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία. Εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ μη εθελοντικά, αυτό το γεγονός θα αποτελέσει και τον κύριο παράγοντα συστημικής χρηματοπιστωτικής καταστροφής και δεν θα έχει μεγάλη σημασία αν θα παραμείνει ή θα αποχωρήσει η Ελλάδα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρεται.
Οι επιπτώσεις από την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα ήταν καταρχήν πολύ δαπανηρές. Το νέο νόμισμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατέρρεε 40% - 50%. Με τις υπάρχουσες υποχρεώσεις αποτιμώμενες σε ευρώ, αυτό θα προκαλούσε μαζικές αναλήψεις από τις τράπεζες και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, βαθιά ύφεση και υπερπληθωρισμό.
Ο chief economist της Citigroup κ. Buiter εκτιμά ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν η καταστροφή της χώρας και μια κρίση για τον κόσμο, ενώ, πέραν της οικονομικής κατάρρευσης και της βαθύτερης ύφεσης που η χώρα ήδη βιώνει, θα είχαμε ουσιαστικά συνθήκες κραχ.
Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα υπήρχαν σημαντικές διαγραφές στις ονομαστικές αξίες των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο ιδιωτικός τομέας, της τάξεως του 65% - 80%, ποσοστό το οποίο όμως θα μπορούσε να φτάσει και το 90% - 100% καθώς η οικονομία θα επιβραδύνεται περισσότερο.
Αυτό είναι ήδη ορατό στην καμπύλη των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Η μεγάλη επίδραση θα ήταν η μετάδοση της κρίσης στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που για την ώρα δεν αποτιμούν ένα τέτοιο σενάριο, ενώ και η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο θα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και αποστροφή των επενδυτών για τα χρεόγραφά τους.
Ωστόσο, η χρεοκοπία από μια χώρα της ζώνης του ευρώ θα κλιμάκωνε τον κίνδυνο για τεράστιες απώλειες στους τραπεζικούς κλάδους των κρατών με έκθεση στα ομόλογα των περιφερειακών χωρών, με σημαντικές διαγραφές και αρνητικές αξιολογήσεις.
Το πόσο άσχημη θα είναι η κατάσταση δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αλλά μείωση της αξιολόγησης της Γαλλίας, για παράδειγμα, θα έθετε σε κίνδυνο την αξιολόγηση του EFSF, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητά του. Με τον τραπεζικό κλάδο να μην έχει ρευστότητα, η οικονομική ανάπτυξη στις χώρες της Ευρώπης θα δεχόταν επιπρόσθετη πίεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης