Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Προτεραιότητα η δημιουργία ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου

Δένδιας: Προτεραιότητα η δημιουργία ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου
«Η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε αυτό και ήδη εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου»
Σχετικά Άρθρα
Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας, συμμετείχε σήμερα 28/5 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στο περιθώριο του Συμβουλίου, είχε συνομιλίες με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell και τον γενικό γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Jens Stoltenberg.
Παράλληλα, συμμετείχε στη Σύνοδο Εργασίας για τη στήριξη της ΕΕ προς την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Ευρωπαίων υπουργών, παρουσία του Stoltenberg και του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας.
Ο Νίκος Δένδιας έλαβε μέρος στο γεύμα εργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου οι υπουργοί Άμυνας των Κρατών - Μελών αντάλλαξαν απόψεις σχετικώς με την Αμυντική Ετοιμότητα (Defence Readiness) της ΕΕ για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας και απειλών αποσταθεροποίησης.
Προσερχόμενος στο Συμβούλιο, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε την ανάγκη της κοινής άμυνας. «Πρώτα η κοινή αγορά, μετά το κοινό νόμισμα, τώρα η κοινή άμυνα. Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτό το πολύ μεγάλο βήμα πρέπει να υπηρετηθούν δύο παράμετροι.
Καταρχήν, ένας ενιαίος ευρωπαϊκός αμυντικός βραχίονας. Σ' αυτό το πλαίσιο θέλω να υπογραμμίσω την εξαιρετική πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού Μητσοτάκη και του Πολωνού πρωθυπουργού Tusk για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αντιαεροπορικού θόλου. Η Ελλάδα έχει να προσφέρει σε αυτό και ήδη εμείς προχωράμε στη δημιουργία του δικού μας αντι-drone και αντιαεροπορικού θόλου» τόνισε. Το δεύτερο, όπως συμπλήρωσε «είναι ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο ανάπτυξης της παραγωγής μας, προϊόντων άμυνας και τεχνολογίας άμυνας. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει αφού την προηγούμενη μόλις εβδομάδα ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων η δημιουργία του ενιαίου, καινούριου ΕΛΚΑΚ, του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας».
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με την Ολλανδή ομόλογό του, με την οποία συζήτησαν σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών αμυντικών σχέσεων. Επίσης, είχε συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας της Βουλγαρίας, της Αρμενίας, τον υφυπουργό Άμυνας του Κουβέιτ και με τον Διοικητή της Επιχείρησης ASPIDES της Ε.Ε. υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη ΠΝ.
Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε συνάντηση με τον ομόλογό του της Μοζαμβίκης με τον οποίο εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και Μοζαμβίκης.
Όπως επισήμανε ο Νίκος Δένδιας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Ελλάδα έχει ενεργό και ουσιαστική παρουσία στη Μοζαμβίκη, κάτι το οποίο διαπίστωσε στη διάρκεια της επισκέψεως που πραγματοποίησε πέρυσι στην χώρα. Υπενθύμισε επίσης ότι αξιωματικοί των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων υπηρετούν στην Αποστολή της ΕΕ ΕUTM εκπαιδεύοντας στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Μοζαμβίκης.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συναντήθηκε ακόμη με την ομόλογό του από το Πράσινο Ακρωτήριο.
Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, με έμφαση στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης, ειδικότερα της ναυτικής, όπως είχε συζητήσει ο κ. Δένδιας και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας κατά την επίσκεψή του στις 18 Απριλίου στην Αθήνα.
Τέλος, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον ομόλογό του από τη Ρουάντα.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για την ενίσχυση των φιλικών διμερών σχέσεων στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, ενώ είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης