Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τέσσερις συν ένας αναλυτές ποντάρουν όχι μόνο σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και στις θετικές εξελίξεις που θα επακολουθήσουν... Τι δηλώνουν Goldman, Natixis, Citi και Brown Brothers Harriman

Τέσσερις συν ένας αναλυτές ποντάρουν όχι μόνο σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά και στις θετικές εξελίξεις που θα επακολουθήσουν... Τι δηλώνουν Goldman, Natixis, Citi και Brown Brothers Harriman
Τις θετικές επιπτώσεις - σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα - τυχόν εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, επιχειρούν να αναλύσουν ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλύτεροι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, αποτιμώντας το αβέβαιο και άκρως επικίνδυνο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαϊου, το οποίο κρατά ολοζώντανο τον κίνδυνο ακυβερνησίας και χρεοκοπίας της χώρας.
Οι αναλυτές πλέον δεν στέκονται στο αν η Ελλάδα θα αποχωρήσει ή όχι από το ευρώ - αυτό το κρίνουν δεδομένο - αλλά προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, βλέποντας και θετικές επιπτώσεις μετά την εξέλιξη αυτή...
Αν η Ελλάδα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, μπορεί βραχυπρόθεσμα να πληγεί το ενιαίο νόμισμα, αλλά μακροπρόθεσμα θα καταστεί ισχυρότερο, συναινεί μεγάλη μερίδα εξ αυτών.
"Στο μέλλον, μέλη της Ευρωζώνης θα είναι μόνο όσες χώρες μπορούν να αντέξουν την αυστηρότητα που απαιτεί ο δρόμος του ευρώ", σχολιάζει ο Jim O’Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management.
"Mακροπρόθεσμα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είναι bullish για όλους", δηλώνει από την πλευρά του ο Mitch Goldberg, πρόεδρος της ClientFirst Strategy. Kατά τον ίδιο μάλιστα, η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα στη μετάβασή της από το ευρώ στο εθνικό της νόμισμα. "Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσεις μια αλυσίδα, είναι να ξεφορτωθείς τον πιο αδύναμο κρίκο της", προσθέτει.
"To αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαϊου στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει βιώσιμη κυβέρνηση συνεργασίας, η οποία θα αναλάβει να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται", εκτιμά ο Guillaume Menuet, οικονομολόγος της Citi, o οποίος έχει αυξήσει στο 75% - από 50% προηγουμένως - τις πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Κατά τον Menuet, εάν η τρόικα σταματήσει την καταβολή των δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα, οι ελληνικές τράπεζες θα χάσουν κάθε χρηματοδότηση και επόμενο βήμα... θα είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ.
"Eάν η Ελλάδα πράγματι εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν ράλι του ευρώ", παραδέχεται με τη σειρά του ο Marc Chandler, της Brown Brothers Harriman.
"Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει πραγματικά να ανησυχούν οι αγορές", δηλώνει ο Jean-Francois Robin, της Natixis, ο οποίος απευθύνει έκκληση προς τους επενδυτές να πάψουν να ασχολούνται με τη Γαλλία - μετά τη νίκη του Francois Hollande στις προεδρικές εκλογές - και να στρέψουν όλη τους την προσοχή στην Ελλάδα...
"Αναρωτιόμαστε εάν η Ελλάδα τελικά θα αποχωρήσει ή όχι από το ευρώ", τονίζει ο Robin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης