Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Credit Suisse: Πολύ κοντά στην πτώχευση η Ελλάδα, αλλά μόλις στο 10% οι πιθανότητες εξόδου από την ευρωζώνη – Οι έξι λόγοι που θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη από την Τρόικα στο μέλλον

tags :
Credit Suisse: Πολύ κοντά στην πτώχευση η Ελλάδα, αλλά μόλις στο 10% οι πιθανότητες εξόδου από την ευρωζώνη – Οι έξι λόγοι που θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη από την Τρόικα στο μέλλον
(upd)Στο 10% τοποθετεί πλέον τις πιθανότητες η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη η Credit Suisse, στην τελευταία 56σέλιδη έκθεση της υπό τον τίτλο «Europe: lots of problems, but raise to benchmark» (Ευρώπη: πολλά προβλήματα, αλλά αύξηση του βασικού επιτοκίου), στην οποία και αναλύει τις συνέπειες της συμφωνίας της Κυριακής για την Ελλάδα.
Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα έχει υποσχεθεί πολλά, αλλά όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές, ίσως να αποτύχει και τώρα να εφαρμόσει πολλά από αυτά που έχει υποσχεθεί.
Η Credit Suisse εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην πτώχευση, με το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ακόμη και μετά την PSI, να παραμένει πάνω από το 160% μέχρι το 2014. Αν υποθέσουμε ότι η ανάπτυξη στην είναι μηδενική τα επόμενα πέντε χρόνια και ότι το επιτόκιο των ελληνικών ομολόγων μπορεί να μειωθεί στο 5% (μία αισιόδοξη υπόθεση), τότε η Ελλάδα θα πρέπει να σημειώσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως σχεδόν του 8%, έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος της τάξεως του 0,4% που είναι σήμερα, ώστε να καταφέρει τη σταθεροποίηση του δημοσίου χρέους. Μάλιστα, η Credit Suisse δηλώνει ότι θα εκπλαγεί αν επιβεβαιωθούν αυτά τα μεγέθη (!), ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί και τον στόχο των 46 δις. ευρώ για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. Εάν τα έσοδα είναι μόλις 10 δισ. ευρώ, όπως και αναμένεται, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 148% το 2020. Πράγματι, στην έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, ο λόγος θα φτάσει στο 160% μέχρι το 2020, και όχι στο 120,5% που προβλέπει η συμφωνία.
Η συμφωνία για το PSI ήταν αναμενόμενη. Παρόλες τις διαβεβαιώσεις υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι βραχυπρόθεσμα, καθώς η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από πέντε εθνικά κοινοβούλια, ενώ αναμένεται και η αντίδραση των αγορών για την αναδρομική έγκριση των CACs. Επιπλέον υπάρχει μια ελαφρά αρνητική στάση για το ύφος της συμμετοχής της ΕΚΤ, και για την προτεινόμενη δομή της συγχρηματοδότησης από τον μηχανισμό.
Η Credit Suisse συνεχίζει να θεωρεί ότι με την πάροδο του χρόνου θα υπάρξει αύξηση της επίσημης υποστήριξης (μέσω του ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ) για την Ελλάδα, για τους παρακάτω λόγους:
-Η ΕΚΤ διαθέτει ήδη 55 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων και repos ύψους 127 δις. ευρώ ελληνικών ομολόγων με ανεπαρκή ασφάλεια.
-Η ΕΕ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης θα μπορούσε να κοστίσει περισσότερο από ένα πακέτο διάσωσης. Εάν η Ελλάδα επρόκειτο να βγει από την ευρωζώνη, είναι πιθανό ότι πολλά από τα συστήματα συναλλαγών θα παγώσουν προσωρινά, ενώ μεγάλη θα είναι και η συρρίκνωση του ΑΕΠ των επιμέρους χωρών.
-Είναι επικίνδυνο να οδηγήσουν την Ελλάδα σε σημείο να χρεοκοπήσει και ταυτόχρονα να υπάρξει και ένα επαρκές τείχος προστασίας για την Ισπανία και την Ιταλία. Με την ενεργοποίηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης θα μπορούσαν να τεθούν οι βάσεις για την προστασία, ωστόσο το ποσό που χρειάζεται μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1,4 τρις. ευρώ.
-Τουλάχιστον στα χαρτιά, ορισμένα σημεία των υποχρεώσεων της Ελλάδας είναι εντυπωσιακά: 15% μείωση του κόστους εργασίας (22% για τους δημοσίους υπαλλήλους) και να απολυθούν 150 χιλ. δημόσιοι υπάλληλοι μέσα σε 3 χρόνια.
-Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια συμβιβασμού στο θέμα του δεσμευμένου λογαριασμού και του διορισμού επιτρόπων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού.
-Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι το 70% των Ελλήνων θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Είναι κρίσιμο να γίνει διάκριση μεταξύ της άτακτης χρεοκοπίας και της επιλεκτικής χρεοκοπίας, καθώς και να προσδιοριστεί ο ρόλος του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης