Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Soros: "Βλέπει" αδύναμη ανάπτυξη και πολιτική ένταση στην ΕΕ - Έντονη κριτική στη Merkel - Λανθασμένη η χορήγηση υψηλότοκων δανείων στην Ελλάδα

tags :
Soros:
(upd2) Αδύναμη ανάπτυξη και παρατεταμένη πολιτική ένταση που θα μπορούσε να συντρίψει την Ευρώπη, προβλέπει ο George Soros, ακόμα και αν η Ελλάδα πει «ναι» σήμερα στα νέα μέτρα λιτότητας.
«Αυτή την στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι υπερχρεωμένες χώρες αντιμετωπίζουν μια χαμένη δεκαετία», ανέφερε ο Soros, μιλώντας στο CNN. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι το κρίσιμο διάστημα, ενδεχομένως, να ξεπεράσει και τα 10 έτη, εξηγώντας, ότι «η Ιαπωνία που βίωσε κάτι παρόμοιο με την φούσκα των ακινήτων και την τραπεζική κρίση, έχει 25 χρόνια χωρίς ανάπτυξη».
Ο μεγαλοεπενδυτής υπογράμμισε, ως τον «πραγματικό κίνδυνο» της παρούσας κατάστασης, τις εντάσεις που θα προκληθούν από μία παρατεταμένη κατάσταση και που, σύμφωνα με τον ίδιο, «θα καταστρέψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα, με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο μεγαλοεπενδυτής χαρακτηρίζει λανθασμένη την απόφαση της Ευρώπης να χορηγήσει υψηλότοκα δάνεια στην Ελλάδα στην αρχή της κρίσης.
Όπως εξηγεί, «τα υψηλότοκα δάνεια εμποδίζουν σήμερα την Ελλάδα να ανακάμψει και προβλέπει ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ιταλία, εάν οδηγηθεί στο ίδιο ‘στενό κοστούμι’».
Μία ελληνική χρεοκοπία θα κατέστρεφε όλη την Ευρώπη, υπογράμμισε ο Soros, ασκώντας κριτική στην Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι οδηγεί την Ευρώπη προς τη λάθος κατεύθυνση. «Διαφορετικά, επαναλαμβάνουμε το λάθος που οδήγησε τις ΗΠΑ στην ύφεση του 1929. Η Ανγκελα Μέρκελ απλώς δεν το καταλαβαίνει», είπε χαρακτηριστικά.

(Πρώτη ενημέρωση 12-02-2012, 10:35)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης