Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Απαντήσεις για το haircut στα ελληνικά ομόλογα περιμένουν οι αναλυτές - Πλούσια σε προθέσεις και φτωχά σε λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν τα συμπεράσματα της Συνόδου HSBC, RBS, Espírito Santo και RBC Capital

Απαντήσεις για το haircut στα ελληνικά ομόλογα περιμένουν οι αναλυτές - Πλούσια σε προθέσεις και φτωχά σε λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν τα συμπεράσματα  της Συνόδου HSBC, RBS, Espírito Santo και RBC Capital
(upd2)Επιφυλακτικοί φαίνεται ότι είναι οι αναλυτές στο άκουσμα των αποφάσεων της χθεσινής συνόδου κορυφής, αναφορικά με τους όρους του haircut που θα επιβληθεί στα ελληνικά ομόλογα.
Η HSBC αναφέρει ότι απουσιάζουν κρίσιμες λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για να δει κανείς τα πεδία εφαρμογής της συμφωνίας. Δεν ξέρουμε ακόμη αν είναι ένα βήμα εμπρός ή ένα βήμα πίσω, αναφέρει χαρακτηριστικά. Αναμένουμε από τους Ευρωπαίους να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως για τον ρόλο της ΕΚΤ, τις εγγυήσεις που θα παράσχει ο EFSF, οι πηγές των κεφαλαίων του μηχανισμού, και των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα προχωρήσει η ΕΕ.
Ανησυχώ για τη δομή που θα έχει ο EFSF, και ιδιαίτερα τις διακηρύξεις περί δημιουργίας ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), αναφέρει ο επικεφαλής αναλυτής της RBS, Jacques Cailloux. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί δύο προοπτικές: Να ασφαλίζει τους εκδότες ομολόγων που αντιμετωπίζουν προβλήματα (Ισπανία, Ιταλία) και να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, εκτός ευρωζώνης στην χρηματοδότηση του.
Σύμφωνα με τον Cailloux, οι αγορές ήδη έχουν προεξοφλήσει haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα. «Φοβάμαι όμως ότι ήδη η κρίση έχει μεταδοθεί στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και στην Ιρλανδία. Θα χρειαστούν επομένως και άλλα haircut, επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ομολόγων και μείωση των επιτοκίων», κατέληξε.
Πλούσια σε προθέσεις και φτωχά σε λεπτομέρειες ήταν τα συμπεράσματα από τη Σύνοδο Κορυφής που ανακοίνωσε τα ξημερώματα το haircut στα ελληνικά ομόλογα, δήλωσε σε σύντομο έκτακτο report η RBC Capital. Οι αγορές ακόμη περιμένουν τις λεπτομέρειες σε μείζονα ζητήματα: πως θα μοχλευθούν τα κεφάλαια του EFSF, υπό ποιους όρους θα συμμετάσχει ο ιδιωτικός τομέας στο ελληνικό πακέτο και αν θα συμμετάσχουν χώρες εκτός ευρωζώνης, όπως η Κίνα, ενώ αναπάντητα έμειναν τα ερωτήματα για τις επαναγορές ομολόγων.
Ευχάριστα χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της χθεσινής συνόδου ο επικεφαλής της βρετανικής μονάδας της Espírito Santo Investment Bank, αλλά δεν θεωρεί ότι όλα τελείωσαν εδώ. Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών είναι μείζον θέμα που θα πρέπει να δούμε πως θα λειτουργήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης