Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Royal Bank of Scotland και UBS: Η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση της ωρίμανσης και μείωση του κουπονιού και όχι haircut

tags :
Royal Bank of Scotland και UBS: Η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση της ωρίμανσης και μείωση του κουπονιού και όχι haircut
Στην άποψη ότι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων είναι η καλύτερη επιλογή, έχουν αρχίσει να συγκλίνουν οι απόψεις των αναλυτών πλέον, ξεχωρίζοντας την από τις άλλες δύο που περιλαμβάνουν τη μείωση της ονομαστικής αξίας και τη μείωση του επιτοκίου.
Ενδεικτικό της προοπτικής που δίνει η απομείωσης της ονομαστικής αξίας των ομολόγων είναι ότι το haircut του 21% που αποφασίστηκε στις 21 Ιουλίου για τα ελληνικά ομόλογα προσέδωσε όφελος στο χρέος μόλις 6% του ΑΕΠ για την Ελλάδα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 172% του ΑΕΠ ή και περισσότερο, ένα haircut της τάξεως του 50% σε ιδιώτες πιστωτές, που διακρατούν μόλις το μισό του συνολικού χρέους, θα ωφελήσει τη χώρα μόλις κατά 22% στο χρέος της, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της UBS.
Σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, υπό αυτά τα δεδομένα η λύση τύπου μείωση του κουπονιού και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων φαίνεται ότι είναι η περισσότερο συμφέρουσα για όλους. Για παράδειγμα η αύξηση της ωρίμανσης στα 40 χρόνια με ταυτόχρονη μείωση του κουπονιού στα ομόλογα περίπου στο 1,48%, θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα μείωσης της ονομαστικής αξίας κατά 50%.
Παράλληλα, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με την RBS, οι ελληνικές και οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα είχαν μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές, καθώς το χρέος θα είχε τεθεί σε μία πιο βιώσιμη τροχιά, ενώ δεν θα είχε πληγεί η καταθετική τους βάση από ένα επιθετικό haircut.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης