Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Μέσω Citigroup η μετοχική υπερκινητικότητα στην τράπεζα Κύπρου – Ξένος θεσμικός χτίζει επενδυτική θέση πουλάει κυπριακή εταιρία;

tags :
  Μέσω Citigroup η μετοχική υπερκινητικότητα στην τράπεζα Κύπρου – Ξένος θεσμικός χτίζει επενδυτική θέση πουλάει κυπριακή εταιρία;
Μετοχική υπερκινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην Τράπεζα Κύπρου καθώς διακινούνται σημαντικά τεμάχια κατά βάση μέσω της Citigroup όπως ειδκά σήμερα ενώ  τις προηγούμενες ημέρες και μέσω της Cheuvreux και  Barclays Capital.  

Ενδεικτικά σήμερα διακινήθηκαν δύο  πακέτα των 2,465 εκατ. μτχ το καθένα ή συνολικά 4,95 εκατ μετοχών  στις τιμές του 1,25 και 1,26 ευρώ αντίστοιχα. Η αξία του πρώτου πακέτου ήταν στα 3,08 εκατ. ευρώ και του δεύτερου 3,1 εκατ. ευρώ. Και τα δύο πακέτα αντιστοιχούν στο 0,54% του μετοχικού κεφαλαίου της τραπέζης.
Μέσω  Citigroup σήμερα ωστόσο έχουν διακινηθεί 6 εκατ μετοχές της Κύπρου περιλαμβανομένων και των πακέτων.
Αξίζει να αναφερθεί ότι τις τελευταίες μέρες η Citigroup έχει επιδείξει ιδιαίτερη κινητικότητα προβαίνοντας σε συνεχείς κινήσεις στην Κύπρου.
Με βάση ενδείξεις καθώς η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί πρόκειται για ξένο θεσμικό επενδυτή ο οποίος τοποθετείται αγοράζοντας μετοχές από κυπριακό θεσμικό χαρτοφυλάκιο.
Με βάση φήμες πρόκειται για ρώσο επιχειρηματία πέραν από την Odella που κατέχει το 9,99% της Κύπρου.
Πρόσφατα είχε τονιστεί ότι η αποτίμηση της τράπεζας Κύπρου στο 1,15 δις ευρώ είναι υψηλότερη σημαντικά κατ αναλογία της νέας υπό συγχώνευσης τράπεζας  AlphaEurobank  που διαθέτει  1,5 δις ευρώ αποτίμηση  και πολύ μεγαλύτερο ενεργητικό περίπου 2,5 φορές που αποδίδεται;
Που αποδίδεται επίσης το γεγονός ότι η Κύπρου και η Marfin που έχουν έδρα την Κύπρο να διαθέτουν παραπλήσιο ενεργητικό αλλά η χρηματιστηριακή τους αξία να αποκλίνει 50%;
Πίσω από κάθε χρηματιστηριακή αποτίμηση κρύβονται ορισμένα γεγονότα.
Πρωτίστως πρέπει να αναφερθεί ότι εσχάτως παρατηρείται μια κινητικότητα στην μετοχή της Κύπρου από ξένους και ειδικά την Citigroup.
Όμως αυτό που χρήζει ανάλυσης είναι πως η χρηματιστηριακή αξία της Κύπρου βρίσκεται στο 1,15 δις ευρώ με ενεργητικό 41 -42 δις ευρώ όταν η AlphaEurobank με 145 δις ενεργητικό εμφανίζουν χρηματιστηριακή αξία 1,5 δισ;
Είναι προφανές ότι η AlphaEurobank έχουν απορροφήσει και υποστεί το οικονομικό αδιέξοδο της ελληνική οικονομίας αλλά και πάλι η αποτίμηση της Κύπρου διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Η διατήρηση της αποτίμησης της Κύπρου σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά πάντα με τις άλλες τράπεζες θα μπορούσε να αποδοθεί σε πλείστους λόγους όπως π.χ. στην κερδοφορία που εμφανίζει η τράπεζα, στην μικρότερη έκθεση στην Ελλάδα κ.ο.κ.
Όμως οι λόγοι αυτοί αποτελούν μάλλον την πεπατημένη προσέγγιση για να δικαιολογήσουν την σημερινή αποτίμηση της Κύπρου.
Ένας εκ των βασικών λόγων που η αποτίμηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα αναλογικά με τις άλλες τράπεζες είναι η μετοχική δομή της τράπεζας.
Οι Κύπριοι μικρομέτοχοι από την μια πλευρά με μεγάλο ποσοστό και από την άλλη ξένοι επενδυτές όπως o Ρώσος Rybolovlev, η Εκκλησία της Κύπρου και άλλοι οι οποίοι έχουν στηρίξει την μετοχή.
Σημειώνεται ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας Κύπρου είναι η εταιρεία Odella Resources η οποία ελέγχεται από το Ρώσο επιχειρηματία  Dmitry Rybolovlev με ποσοστό 9,99% ή 89 εκατ  μετοχές.
Η Εκκλησία της Κύπρου κατέχει το 2,5% περίπου ή 22,5 εκατ μετοχές.
Ο Θεόδωρος Αριστοδήμου πρόεδρος  της τράπεζας με 1,6%, η εταιρεία Elafonisi Ship Trading με 1,5% της οικογένειας Τσάκου  η Blackrock Global Funds με 1% η USS 0,8%, η UBS με 0,5%, η Investering foreningen Danske Invest με 0,6% το Ταμείο Προνοίας 0,4% % και η Clearstream Banking με  0,3%.
Οι ξένοι επενδυτές κατέχουν μαζί με Odella το 30-31% ή 20,2% χωρίς τον Ρώσο επιχειρηματία ενώ η τράπεζα αριθμεί 84588 μετόχους εκ των οποίων οι περίπου 84 χιλ είναι μικρομέτοχοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης