Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Trichet: Προειδοποιεί την Ελλάδα και αφήνει αιχμές κατά της Γερμανίας - Πιθανή επέκταση και το 2012 των έκτακτων μέτρων για τις τράπεζες

Trichet: Προειδοποιεί την Ελλάδα και αφήνει αιχμές κατά της Γερμανίας - Πιθανή επέκταση και το 2012 των έκτακτων μέτρων για τις τράπεζες
(upd4) Αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, σοβαρές αιχμές κατά της Γερμανίας και έντονες ανησυχίες για την αύξηση των κινδύνων στην Ευρωζώνη διατύπωσε στην καθιερωμένη ομιλία του ο επικεφαλής της ΕΚΤ, J.C. Τrichet. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, ο τραπεζίτης ζήτησε με αυστηρό ύφος από τη χώρα μας να κάνει αυτό που πρέπει, τονίζοντας πως ΕΕ και ΔΝΤ έκαναν ότι ήταν να κάνουν για την ελληνική οικονομία και τώρα είναι σειρά της Ελλάδας... Το μήνυμα του Trichet ήταν σαφές: "Η ελληνική κυβέρνηση πήρε ένα γερό μήνυμα από όλους.... Πρέπει να παραμείνει αυστηρά πιστή στο πρόγραμμά της. Θα είναι λάθος να σταματήσει τις μεταρρυθμίσεις".
Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Trichet έχασε την ψυχραιμία του, όταν ρωτήθηκε για το αν η ΕΚΤ μετατρέπεται σε bad bank. Το μήνυμά του προς τη Γερμανία ήταν σαφές "Έχουμε σταθερότητα τιμών. Έχουμε Δημοκρατία. Γιατί στη Γερμανία μιλάτε για επιστροφή στο μάρκο; Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εγγυηθούμε τη σταθερότητα των τιμών. Πρέπει να το καταλάβει αυτό η Γερμανία", τόνισε σε αυστηρό ύφος ο τραπεζίτης, προσθέτοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ κάνει πράγματα που δεν είναι στη δικαιοδοσία της, προκειμένου να στηρίξει τη σταθερότητα της Ευρωζώνης....
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εξόδου χώρας από το ευρώ, υπό το βάρος των συνεχιζόμενων αρνητικών σεναρίων για την Ελλάδα απάντησε χαρακτηριστικά: Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να παραμείνουν πιστές στους κανόνες...
Όπως ανακοίνωσε, διατηρούνται σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες, ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους. Παράλληλα δεν απέκλεισε και πιθανή επέκταση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας και μετά το τέλος του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο σημείωσε ότι δεν πρέπει να δραματοποιείται η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρέχοντας ταυτόχρονα "ψήφο" εμπιστοσύνης στα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν τον περασμένο Ιούλιο.
Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν με μεγαλύτερο ρυθμό τη δημοσιονομική προσαρμογή, διεμήνυσε παράλληλα ο τραπεζίτης, καθιστώντας σαφές ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα είναι αυτά που ευθύνονται για τη διευρυμένη ανισορροπία που σημειώνεται στις αγορές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην αγνοούν τις αγορές, τους κανόνες και τα προγράμματα...
Σύμφωνα με τον Trichet, στο δεύτερο εξάμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί με πολύ χαμηλό ρυθμό, καθώς η οικονομία έχει επιβραδύνει λόγω της αβεβαιότητας αυτής. "Πριν από ένα μήνα λέγαμε ότι οι κίνδυνοι για την Ευρωζώνη είναι ισορροπημένοι, αυτό σήμερα δεν ισχύει...", τόνισε χαρακτηριστικά. "Πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Η κρίση δεν προκλήθηκε από ένα μικρό γεγονός. Είναι φαινόμενο", ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της ΕΚΤ και έκανε γνωστό ότι η τράπεζα παρακολουθεί την πολυπλοκότητα της κατάστασης και παραμένει έτοιμη να παρέμβει.
Το 2011 το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται στο 1,4% και το 2012 στο 1,8% (από 1,5% και 2,3% αντίστοιχα στις προηγούμενες εκτιμήσεις), επισήμανε παράλληλα ο τραπεζίτης. Κληθείς να σχολιάσει την πορεία των αδύναμων οικονομιών της Ευρωζώνης, ο Trichet έκανε λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και στήριξης των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουν.
Αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), o επικεφαλής της ΕΚΤ ανέφερε ότι δεν είναι αρμοδιότητα της τράπεζας να αποφασίζει για το ύψος του EFSF, καθώς αποτελεί ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Εστιάζοντας στην Ιταλία, ανέφερε ότι οι αγορές ιταλικών ομολόγων από την ΕΚΤ είναι ένα μήνυμα, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.  Όσο για την Ιρλανδία ο Trichet σχολίασε ότι πρόκειται για μία χώρα που εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμά της και ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών μέρα με τη μέρα...Ο τραπεζίτης εμφανίστηκε καθησυχαστικός και για την κατάσταση της πορτογαλικής οικονομίας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά το συμφωνηθέν πρόγραμμα...

Αμετάβλητο στο 1,5% το επιτόκιο της ΕΚΤ

Στο μεταξύ, αμετάβλητο στο 1,50% ανακοίνωσε ότι διατηρεί το βασικό επιτόκιο δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια κίνηση η οποία είχε ούτως ή άλλως προεξοφληθεί από τις αγορές.

Nωρίτερα το www.bankingnews.gr μετέδιδε:


Σε ρυθμούς... ΕΚΤ και Trichet κινείται  σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη, με αφορμή την καθιερωμένη μηνιαία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, όπου αναμένονται οι αποφάσεις για τη διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής, αλλά και οι πλέον βαρυσήμαντες δηλώσεις του επικεφαλής της για την πορεία της ευρωπαϊκής - και όχι μόνο - οικονομίας.
Η συνέντευξη Τύπου του Trichet αναμένεται με αυξημένο ενδιαφέρον, ίσως το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης είναι κάτι περισσότερο από σίγουρο ότι θα δεχθεί για μια ακόμη φορά πληθώρα ερωτήσεων για την Ελλάδα και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή τη φορά όμως η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική και - το ορθότερο - αρκετά πιο ανησυχητική. Αιτία οι πρόσφατες δηλώσεις του Trichet ότι η τρόικα δίνει ακόμη λίγο χρόνο στην Ελλάδα, προκειμένου να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις και να τηρήσει την πλειάδα δεσμεύσεων που έχει λάβει.
Επί της ουσίας ο τραπεζίτης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη χώρα μας, προειδοποιώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ο χρόνος της τελειώνει...
Τι άλλαξε ωστόσο τώρα κι ενώ μέχρι πρότινος ο Trichet μονίμως ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπαθεί, τώρα δηλώνει ότι η χώρα δεν έχει άλλο χρόνο; Άραγε θα τηρήσει την ίδια, σκληρή στάση και σήμερα ή θα επανέλθει στα συγκρατημένα αλλά ενθαρρυντικά σχόλια που μας έχει συνηθίσει, ειδικά και μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος; Η απάντηση θα έρθει σε λίγες ώρες....
Ένα άλλο μεγάλο θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ είναι το πρόγραμμα αγοράς ιταλικών και ισπανικών ομολόγων. Τι αναμένεται να δηλώσει επί τούτου ο Trichet; Ως πότε θα αγοράζει η ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα κρατικά ομόλογα των δύο χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης χρέους και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στις αγορές;

Η ΕΚΤ αναμένεται να βάλει τέλος στον κύκλο αύξησης των επιτοκίων


Το τρίτο μείζον θέμα της νέας κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ είναι η διαμόρφωση της νομισματικής της πολιτικής. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, ενώ ο Trichet παραδοσιακά μιλά με σκληρά λόγια για την πορεία διαμόρφωσης του πληθωρισμού, σήμερα δεν αναμένεται να αφήσει αιχμές για νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ, στον απόηχο των έντονων ανησυχιών για τον κίνδυνο η ευρωπαϊκή οικονομία να εισέλθει σε ύφεση.
"Στη συνέντευξη Τύπου του Αυγούστου ο Trichet μας προειδοποίησε για μια νέα αύξηση, κατά 0,25%, των βασικών επιτοκίων δανεισμού της ΕΚΤ τον Οκτώβριο. Ωστόσο η μεγάλη αύξηση από τότε των πιέσεων και των αναταραχών στις αγορές, υπό το βάρος των φόβων για επιβράδυνση της ανάπτυξης, θα σηματοδοτήσουν την αλλαγή στρατηγικής της τράπεζας", δηλώνει χαρακτηριστικά ο Erik F. Nielsen, αναλυτής της UniCredit.
"Με τους κινδύνους για νέα άνοδο του πληθωρισμού να έχουν ελαφρώς μετριαστεί, η πιθανότητα μιας νέας αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ μοιάζει να έχει εξατμιστεί", σχολιάζει με τη σειρά της η Jennifer McKeown, οικονομολόγος της Capital Economics. Η ίδια μάλιστα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε απανωτές μειώσεις των επιτοκίων της τον Δεκέμβριο του 2011 και τον Μάρτιο του 2012.
"Η πιθανότητα για νέες αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχει πεθάνει...", τονίζουν με μεγαλύτερη έμφαση οι αναλυτές της KBC Bank.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην αύξηση του βασικού της επιτοκίου δύο φορές αυτό το χρόνο, τον περασμένο Απρίλιο και Ιούλιο. Το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης