Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ο δρόμος είναι στρωμένος με νάρκες για τον ΟΔΔΗΧ – Τι θα συμβεί στα έντοκα και στην δολαριακή έκδοση αν υλοποιηθεί;

 Ο δρόμος είναι στρωμένος με νάρκες για τον ΟΔΔΗΧ – Τι θα συμβεί στα έντοκα και στην δολαριακή έκδοση αν υλοποιηθεί;
Χθες το ελληνικό δημόσιο εκταμίευσε τα 5 δις ευρώ από την 7ετία.Το επιτόκιο που πλήρωσε στο 6% και χθες η 7ετία έκλεισε στο 7%.
Το ελληνικό δημόσιο κέρδισε ουσιαστικά 1% επιτόκιο από την έκδοση και ταυτόχρονα οι κάτοχοι της έκδοσης χάνουν 1% από το κεφάλαιο τους δηλαδή σε 8 μέρες χάνουν 50 εκατ ευρώ.
Όλα αυτά συνέβησαν.
Το μείζον ερώτημα είναι τι θα συμβεί προσεχώς;
Στις 13 και 20 Απρίλιου θα υλοποιηθούν δημοπρασίες εντόκων 12μηνης 6μηνης και 3μηνης διάρκειας. Λήγουν 2,5 δις αλλά το κράτος θα αντλήσει περίπου 1 δις ευρώ.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους , έχει να καλύψει τις εκδόσεις που λήγουν με φθηνότερα κεφάλαια και λόγω του ότι οι αποδόσεις των εντόκων βρίσκονται σε δυσθεώρητα ύψη να δανεισθεί το δημόσιο στο 7% σε έντοκο γραμμάτιο δεν θα είναι επιτυχία.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η απόδοση του 3μήνου εντόκου διαμορφώνεται στο 6,95%, του 6μήνου στο 6,81% και του 12μήνου στο 6,77%.
Η πρώτη απόπειρα του δημοσίου θα υλοποιηθεί προσεχώς και η μεγάλη απόπειρα να δανεισθεί τέλη Απριλίου με την δολαριακή έκδοση 1,5 έως 3 δις δολάρια ο στόχος αν τελικά υλοποιηθεί.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα η απόδοση θα διαμορφωθεί στο 8%.
Το ελληνικό δημόσιο δεν είναι βέβαιο αν θέλει να δανεισθεί σε αυτά τα επίπεδα αλλά είναι γεγονός ότι καλύτερα να δανεισθείς ακριβά από το να μην δανεισθείς καθόλου.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης