Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μερική λύση στην ελληνική κρίση χρέους από τη σημερινή σύνοδο κορυφής

Συγκρατημένη αισιοδοξία για μερική λύση στην ελληνική κρίση χρέους από τη σημερινή σύνοδο κορυφής
(upd) Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ίσως είναι η πιο απρόβλεπτη Σύνοδος των τελευταίων ετών, με τις αγορές να έχουν λάβει θέση για την άμεση αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων που θα τους φέρουν πιο κοντά στο να προβλέψουν την τύχη όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του ίδιου του ευρώ.
Οι διαπραγματεύσεις και οι μετακινήσεις των αξιωματούχων την τελευταία εβδομάδα έχουν κορυφωθεί, ενώ παρά τις σκληρές αρχικές δηλώσεις, έχουν αρχίσει να διαφαίνονται ορισμένα κοινά σημεία συμφωνίας τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη διατύπωση του διαγράμματος της λύσης που θα προωθηθεί το επόμενο διάστημα.
Τις τελευταίες ημέρες οι Ευρωπαίοι έχουν αντιληφθεί ότι μία λέξη βρίσκεται στα χείλη των επενδυτών: “Μετάδοση” της ελληνικής κρίσης στην ευρωζώνη. Όλα μοιάζουν με ένα παιχνίδι ντόμινο. Πέρσι διερωτώμεθα εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει και φέτος το πότε, αναφέρουν οι αναλυτές επικρίνοντας τις πολύπλοκες και χρονοβόρες λύσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι. Κάθε φορά που Ευρωπαίοι πολιτικοί αποτυγχάνουν να ανακοινώσουν ένα αξιόπιστο και εφαρμόσιμο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, τότε η Ευρώπη θα χάνει ακόμη ένα κομμάτι επενδυτών, προσθέτουν.
Για την Ευρώπη μάλλον τα ψέματα τελείωσαν. Οι διακηρύξεις και οι λεκτικές διαβεβαιώσεις ότι θα στηρίξουν το ευρώ και τους αδύναμους εταίρους έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια ελιγμών τόσο γρήγορα, που η διεθνής κοινότητα περιμένει πλέον έργα. Αυτό άλλωστε ζήτησε και η αμερικανική πλευρά, με το τηλεφώνημα Ομπάμα στη Μέρκελ, και την τρίτη παρέμβαση των Αμερικανών μέσα σε μόλις επτά μήνες, να επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν πια περιθώρια πολιτικών ακροβασιών.

Οι επικεφαλής μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης

Οι επικεφαλής πολλών μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με την εφημερίδα Bild.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Γιόζεφ 'Ακερμαν, ο πρόεδρος της Deutsche Bank, θα λάβει μέρος στις συνομιλίες, καθώς οι εκπρόσωποι του τραπεζικού τομέα θα πρέπει να δώσουν το "πράσινο φως" για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, οι όροι του οποίου θα καθοριστούν κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών.

Τι υπάρχει όμως στο τραπέζι μέχρι τώρα;

Ήδη βρίσκονται πολλές λύσεις στο τραπέζι, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι είναι ένα συνδυαστικό πακέτο πολλών επιλογών, ανάμεσα στις οποίες:
-επαναγορά κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά
-roll over ελληνικών ομολόγων
-νέο δάνειο
-μείωση των επιτοκίων από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας και των αντίστοιχων της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας
-νέα επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής τους
-Σαφής και 'γενναιόδωρη” στήριξη του ελληνικού και του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν, το νέο δάνειο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ,  αναμένεται να ανέλθει στα 71 δισ. ευρώ.
Το νέο πακέτο θα περιλαμβάνει τη διάθεση εσόδων στην Ελλάδα από τραπεζικό φόρο έως και 50 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή των ιδιωτών θα καλύπτει εκείνους που διαθέτουν ομόλογα που λήγουν μέσα στην επόμενη 8ετία. Αυτοί θα κληθούν να ανταλλάξουν σε εθελοντική βάση τα παλιά τους ομόλογα με νέα διάρκειας 30 ετών, με σκοπό να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας κατά 90 δισ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μείωση του επιτοκίου δανεισμού από το μηχανισμό, γερή κεφαλαιακή ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου, αναβάθμιση του ρόλου του προσωρινού μηχανισμού (EFSF) και αποφυγή του ελληνικού selective default.
Σημαντικό κεφάλαιο θα αφιερωθεί στην ενίσχυση του τραπεζικού κλάδου και ιδιαίτερα του ελληνικού. Η πρόταση θα είναι δομημένη σε τρεις άξονες:
-Κεφαλαιακή ενίσχυση
-Παροχή εγγυήσεων από τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF)
-Παρέμβαση ΤτΕ μέσω της ενεργοποίησης του ειδικού μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, του ELA (την ύστατη στιγμή).
Στο μεταξύ, εντονη φημολογία υπάρχει στην αγορά ότι το ΙΙF αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα το σχέδιο συμμετοχής των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρόταση του IIF θα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και θα περιλαμβάνει σειρά επιλογών για τον τρόπο που θα συμμετάσχουν οι τράπεζες στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Οι επιλογές δεν αποκλείεται να φτάσουν ακόμη και τις έξι, ώστε να διασφαλιστεί και η δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής σε κάποια από αυτές των τραπεζών, αν και πάνω από τις μισές οδηγούν σε selective default. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η Γερμανία πλέον εξετάζει τη λύση της στήριξης του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου από το EFSF, τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, πρόταση που στο παρελθόν την είχε απορρίψει.

Ορατός ο κίνδυνος domino effect

Πάντως σε ανάλυση του το Reuters αναφέρει ότι σε περίπτωση που οδηγηθεί η Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία τότε θα υπάρξουν σειρά από αρνητικά γεγονότα. Δηλαδή η λύση της επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά και η εθελοντική μετακύλιση χρέους (rollover) στη βάση της γαλλικής πρότασης:
1. θα οδηγούσαν στα ύψη τα spreads
2. θα έθεταν στην γκιλοτίνα της υποβάθμισης Πορτογαλία και Ιταλία
3. θα προωθούσαν το κόστος δανεισμού της Ισπανίας, η οποία θα οδηγούνταν σε εξωτερικό δανεισμό, στα επίπεδα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας πριν προσφύγουν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό
4. θα απαιτούσαν για τις ελληνικές τράπεζες περαιτέρω funds από την ΕΚΤ, η οποία όμως δεν θα δεχόταν κάτι τέτοιο που θα παραβίαζε τις καταστατικές της υποχρεώσεις
5. επόμενη στάση θα ήταν το ELA
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ένα "πιστωτικό επεισόδιο" θα άνοιγε τον δρόμο για την πληρωμή των κατόχων CDS επί ελληνικών ομολόγων, αλλά μία εθελοντική συμφωνία με τους πιστωτές θα μπορούσε να είναι τμήμα ενός νέου πακέτου μέτρων και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και της πρόσθετης χρηματοδότησης της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ από εφέτος ώς το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης