Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οι δύο όψεις της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων της ΑΤΕ Bank και η υποχρεωτική αμκ

tags :
 Οι δύο όψεις της ανάγνωσης των αποτελεσμάτων της ΑΤΕ Bank και η υποχρεωτική αμκ
Με δύο λογιστικού τύπου κινήσεις την αύξηση των προβλέψεων για δάνεια κατά 619,5 εκατ ευρώ και την απομείωση των υποαξιών από το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών ύψους 205,8 εκατ ευρώ στα αποτελέσματα και όχι στην καθαρή θέση ,  η ΑΤΕ Bank βρέθηκε με ζημίες 405,1 εκατ ευρώ που αποτελεί ανατροπή σκηνικού.
Συνολικά προβλέψεις και  υποαξίες μετοχών και συμμετοχών επιβάρυναν τα αποτελέσματα κατά 825,3 εκατ ευρώ και συνέβαλλαν στις μεγάλες ζημίες της ΑΤΕ Bank.
Πέραν από τις προβλέψεις στις ζημίες συνέβαλλαν η ΑΤΕ Leasing με 25 εκατ ευρώ, η FBBank με 13,5 εκατ ευρώ , η ΕΒΖ με 40,3 εκατ ευρώ.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα όμως;
1)Η μια πλευρά του νομίσματος έδειξε ότι η τράπεζα εμφάνισε αύξηση ενεργητικού , χορηγήσεων καταθέσεων. Καλά στοιχεία σε μια πραγματικά δύσκολη περίοδο.
2)Η άλλη πλευρά βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την πρώτη.
Διενεργήθηκαν 197 εκατ ευρώ προβλέψεις για προβληματικά δάνεια στο δ΄ τρίμηνο και 166 εκατ ευρώ απομείωση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών.
Εδώ όμως πρέπει να γίνουν δύο παρατηρήσεις.
Α) Τα 197 εκατ ευρώ ποια δάνεια αφορούσαν;  Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι αφορούν την Ντιούκ Ένερτζι και Αγροπακ.
Ενδείξεις υπάρχουν ότι αφορά και το δάνειο της ΑΤΕ στην FBBank αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Αν όμως ισχύουν οι πληροφορίες τα δάνεια αυτά έχουν κάτι κοινό δόθηκαν επί εποχής Π Λάμπρου και καθαρίζονται άρον άρον.
Β)Περνώντας από το αποτέλεσμα την απομείωση του χαρτοφυλακίου μετοχών είναι προφανής η σκοπιμότητα.
Στόχος είναι να χαμηλώσει το κόστος κτήσης ποντάροντας σε μελλοντικά κέρδη.  





Από τα σημαντικότερα στοιχεία του ισολογισμού της ΑΤΕ ήταν η διατήρηση της πιστωτικής επέκτασης σε υψηλά επίπεδα 7% η αύξηση των καταθέσεων 7,8%, η διαμόρφωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων 7,6% ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 9,2% αυξάνοντας την υποχρέωση της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου.
Τέσσερις  είναι κατά βάση οι παράμετροι στα αποτελέσματα της ΑΤΕ Bank
1)Η μεγάλη αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια τα οποία προέρχονται κατά βάση από δάνεια που είχαν χορηγηθεί επί εποχής Π Λάμπρου.
2)Παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι εγγράφηκαν στα αποτελέσματα  οι υποαξίες από το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών π.χ. Πειραιώς, ΟΤΕ, ΚΑΕ , ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ κ.α.
Είναι προφανές ότι με την κίνηση αυτή πριμοδοτούνται τα επόμενα τρίμηνα αν και εφόσον βοηθήσει το κλίμα στο χρηματιστήριο.
3)Τα ποιοτικά στοιχεία του ισολογισμού της  ΑΤΕ , έσοδα από τόκους , δάνεια και καταθέσεις έδειξαν ότι η διοίκηση Μηλιάκου είχε διαμορφώσει  ισχυρή βάση για την τράπεζα.
4)Η ΑΤΕ εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Σε σύνολο 1,36 δις ευρώ τα 675 εκατ ευρώ αποτελούν προνομιούχες μετοχές.

Οι προβλέψεις

Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη ανατροπή στα αποτελέσματα της ΑΤΕ Bank σημειώθηκε λόγω των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.
Ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 7,6% από 5,6% το 2008.
Η μεγάλη ανατροπή σημειώθηκε στο δ΄ τρίμηνο του 2009 όπου διενεργήθηκαν 619,5 εκατ ευρώ προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και 166 εκατ ευρώ για απομείωση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου μετοχών.
Μια από τις βασικές αιτίες για την αύξηση των επισφαλειών σε ετήσια βάση   ήταν οι περιπτώσεις Ντιούκ Ένερτζι και Αγροπακ οι οποίες βάρυναν τον ισολογισμό της τράπεζας κατά 70 εκατ ευρώ.
Οι εταιρίες αυτές είχαν συνάψει δάνεια επί εποχής διοίκησης Λάμπρου.

Χορηγήσεις – Καταθέσεις

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από το μέτωπο των χορηγήσεων και καταθέσεων καθώς τα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 22 δις ευρώ η αύξηση 5,1% και οι καταθέσεις στα 22,5 δις ευρώ ή αύξηση 7,8%.
Το χαρτοφυλάκιο ομολόγων αυξήθηκε από 2,8 σε 4,89 δις ευρώ ενώ τα δάνεια που χορηγήθηκαν σε άλλες τράπεζες διαμορφώθηκαν στα 2,4 δις ευρώ από 957 εκατ ευρώ.


Κεφαλαιακή επάρκεια

Οι ζημίες του 2009 είναι προφανές ότι επηρεάζουν το αποτέλεσμα αλλά κατ΄ ουσία τα κεφάλαια καθώς μεταφέρονται αφαιρετικά από τα κεφάλαια. Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας διαμορφώνονται στα 1,36 δις ευρώ και πλέον καθιστούν ανάγκη στο μέλλον να υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου.

news@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης