Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα κέρδη στο α΄ τρίμηνο αποδεικνύουν γιατί είναι 100% λάθος η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Φως στο τούνελ και για την TBank

 Τα κέρδη  στο α΄ τρίμηνο αποδεικνύουν γιατί είναι 100% λάθος η πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Φως στο τούνελ και για την TBank
Τα κέρδη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο α΄ τρίμηνο του 2011 καταδεικνύουν γιατί είναι λάθος η πώληση του.
Το ΤΤ πέτυχε κέρδη 22 εκατ ευρώ στο α΄ τρίμηνο και τα οποία προήλθαν κατά βάση από τα καθαρά έσοδα από τόκους στα 102 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2011 σε σχέση με τα 78,8 εκατ στο α΄ τρίμηνο του 2010.
Κατεγράφησαν και έκτακτα κέρδη ενώ αυξήθηκαν και οι προβλέψεις στα 19,16 εκατ ευρώ.

Το συνολικό ενεργητικό του ΤΤ μειώθηκε στα 15,6 δις ευρώ από 16,5 δις ευρώ στο τέλος του 2010.
Τα δάνεια διαμορφώθηκαν στα 8 δις ευρώ από 8,2 δις ευρώ στο τέλος του 2010.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν οριακά στα 11,8 δις ευρώ από 12,12 δις ευρώ στο τέλος του 2010 δηλαδή μείωση μόλις 320 εκατ ευρώ.
Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν στα 968 εκατ ευρώ από 912,8 εκατ ευρώ στο τέλος του 2010.
To TT συνεχίζει έστω και μειούμενο να διατηρεί μεγάλο χαρτοφυλάκιο ομολόγων. Τα έντοκα στα 845 εκατ ευρώ έναντι 800 εκατ της Εθνικής ενώ η θέση σε CDS αποτιμώμενα σε ευρώ διαμορφώνονται στα 96,5 εκατ ευρώ.
Οι επιδόσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δεν αποτελούν πυροτέχνημα αλλά όπως είναι δομημένο το ενεργητικό της τράπεζας μπορεί να επιτυγχάνει σε μέτριες οικονομικές συνθήκες 80 εκατ ετησίως.
Αν υποθέσουμε ότι πωλείται σήμερα το ΤΤ το 34% ή ακόμη και το 44% μαζί με τα ΕΛΤΑ.
Το ελληνικό δημόσιο θα λάβει άμεσα και έμμεσα 345 εκατ ευρώ.
Όμως το ΤΤ μπορεί μέσα σε 4 χρόνια να επιτύχει κέρδη παραπλήσια.
Τι σημαίνει αυτό δεν πωλείται ένα περιουσιακό στοιχείο όταν έχει τόσο σημαντικά μικρό χρόνο  απόσβεση.
Το www.bankingnews.gr από την πρώτη στιγμή και με αυστηρά αξιολογικά κριτήρια τάχθηκε κατά της πώλησης του ΤΤ. Ίσως από το 2013 ή 2014 να υπάρχει σκοπιμότητα επαναξέτασης στρατηγικής σε αυτή την συγκυρία η πώληση του ΤΤ θα χαρακτηριστεί και θα είναι ξεπούλημα.
Αν και όλοι είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων όταν πραγματοποιούνται με αναπτυξιακές προοπτικές αλλά η πώληση του ΤΤ σε αυτή την συγκυρία θα είναι μια ιστορικά λανθασμένη απόφαση και επιζήμια για τα συμφέροντα του κράτους.

Φως στο τούνελ για την TBank

Αν αξιολογηθούν  τα αποτελέσματα της Τbank στατικά κατέγραψε ζημίες 9,9 εκατ μειούμενες μεν αλλά ζημίες.
Αν τα αξιολογήσει δυναμικά καταδεικνύεται ότι η διοίκηση Χατζηνικολάου αρχίζει να αποδίδει καρπούς και το πρόγραμμα εξυγίανσης να φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Οι καταθέσεις λόγω ΤΤ αυξάνονται, τα δάνεια έστω και οριακά αυξάνονται ενώ η τράπεζα συνεχίζει να πάσχει στα κεφάλαια 66,7 εκατ καθίσταται κεφαλαιακά ανεπαρκής.
Οι θέσεις σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνονται στα 436 εκατ από 550 εκατ μήνες νωρίτερα.
Η TBank διοίκηση και εργαζόμενοι αποδείχθηκαν αρκετά ευπροσάρμοστοι στις δύσκολες συνθήκες και είναι πιθανό από το 2012 η τράπεζα να περάσει στην κερδοφορία αν μέχρι τότε δεν έχουμε μη προβλέψιμες εξελίξεις στην οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης