Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στα 300-400 εκατ το ύψος της αμκ της ΑΤΕ – Θα χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του ΤΠ&Δ - Στα 60 εκατ το όφελος από ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ

tags :
   Στα 300-400 εκατ το ύψος της αμκ της ΑΤΕ – Θα χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό του ΤΠ&Δ  - Στα 60 εκατ το όφελος από ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ
Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση το ελληνικό δημόσιο ανακοινώνει ότι τις αμέσως προσεχείς μέρες θα οριστικοποιηθεί το ύψος της αύξησης κεφαλαίου της ΑΤΕ Bank.
Σύμφωνα με το ελληνικό δημόσιο για την ΑΤΕ, ο έλεγχος του χαρτοφυλακίου των δανείων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από έναν υψηλού κύρους διεθνή λογιστικό οίκο, επιβεβαίωσε την ύπαρξη κεφαλαιακής ανάγκης της τάξεως των 300 έως 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ακριβές μέγεθος της κεφαλαιακής αύξησης θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου του 2011, βασιζόμενο επιπλέον σε αξιολόγηση από την Τράπεζα της Ελλάδος, και μετά θα προχωρήσουμε σε όλα τα άλλα αναγκαία βήματα, συμπεριλαμβανομένης της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ΤτΕ έχει στείλει επιστολή στην ΑΤΕ και της έχει ζητήσει άμεση επίσπευση της αύξησης κεφαλαίου.
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού εκεί τα εμπόδια είναι πολυσύνθετα καθώς έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις για την παρελθούσα βοήθεια των 675 εκατ με τις προνομιούχες όσο και για το ότι το Ταμείο Παρακαταθηκών ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου δεν μπορεί να τοποθετήσει μεγάλο μέρος των αποθεματικών του περί τα 640 εκατ σε μια τράπεζα. To Tαμείο κατά το πιθανότερο θα συμμετάσχει ως μέτοχος στην αμκ της ΑΤΕ. Μετά την αύξηση το Ταμείο θα κατέχει το 16% με 18% της ΑΤΕ....
Σημειώνεται ότι στον σχεδιασμό του δημοσίου είναι οι προνομιούχες μετοχές των 675 εκατ θα μετατραπούν σε κοινές…
Στο αναθεωρημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι το δημόσιο σκοπεύει να ικανοποιήσει τον  μεγαλύτερο όγκο των κεφαλαιακών αναγκών της ΑΤΕ βασιζόμενοι στα πλεονάζοντα αποθεματικά του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, και προχωράμε με το διαχωρισμό των εμπορικών δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Τι θα κερδίσει από ΕΒΖ και ΕΛΒΙΖ;

Η ΑΤΕ αποφάσισε να πωλήσει την ΕΒΖ και την ΕΛΒΙΖ.
Την ΕΒΖ την έχει αποτιμημένη η ΑΤΕ περί τα 75 με 80 εκατ ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες ζημίες αλλά και τα δάνεια της εταιρίας αλλά και την υφιστάμενη δομή της καθαρής θέσης αν η ΑΤΕ πετύχει τίμημα 60 εκατ ευρώ θα είναι επιτυχία.
Η ΕΒΖ έχει ακίνητη περιουσία όμως αρκετά μεγάλης αξίας ειδικά στην Λάρισα.
Το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας είναι εν λειτουργία και βεβαίως αποτελεί την εταιρία παραγωγό ζάχαρης στην Ελλάδα.
Για την ΕΛΒΙΖ που δραστηριοποιείται στις ζωοτροφές αν ληφθεί υπόψη ότι εμφανίζει δανεισμό 23 εκατ αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει όφελος για την ΑΤΕ αρκεί να την πωλήσει και ο αγοραστής θα αναλάβει τις υποχρεώσεις..
Πάντως και η ΕΒΖ και η ΕΛΒΙΖ τελούν  υπό μια προϋπόθεση να εμφανισθούν αγοραστές…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης