Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Ανησυχούν η Τρόικα και η ΤτΕ για τις καθυστερήσεις στην αύξηση κεφαλαίου της ATE bank

tags :
   Ανησυχούν η Τρόικα και η ΤτΕ για τις καθυστερήσεις στην αύξηση κεφαλαίου της ATE bank
Μείζον θέμα εγείρεται για τις καθυστερήσεις άνευ προηγουμένου στην ΑΤΕ Bank όσον αφορά την σχεδιαζόμενη και επιβεβλημένη αύξηση κεφαλαίου.
Προφανώς για τις καθυστερήσεις να μην ευθύνεται άμεσα η διοίκηση αλλά ο βασικός μέτοχος το δημόσιο που έχει επιδείξει…απαράδεκτη καθυστέρηση.
Με βάση πληροφορίες τόσο η Τρόικα όσο και η ΤτΕ ανησυχούν για τις καθυστερήσεις στην αύξηση κεφαλαίου.

Μάλιστα κατά ορισμένες πληροφορίες που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί η ΤτΕ πριν μικρό χρονικό διάστημα έστειλε επιστολή στην ΑΤΕ ζητώντας διευκρινήσεις για τον χρόνο και το ύψος της αύξησης κεφαλαίου.
Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν από τον βασικό μέτοχο εγείρουν πολλά ερωτηματικά.
Κάποιοι μιλούν για δημιουργία τεχνικών καθυστερήσεων ώστε να υιοθετηθούν …άλλες λύσεις.
Προφανώς και δεν δεχόμαστε τα σενάρια συνωμοσίας αλλά όπως διαμορφώνονται τα πράγματα η ΑΤΕ δεν θα περάσει ούτε τα νέα stress tests και προφανώς θα εκτεθεί και η τράπεζα και κυρίως το ελληνικό δημόσιο.
Πρόσφατα είχε αναφερθεί ότι τον Μάιο ή Ιούνιο θα υλοποιηθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1 δις ευρώ στην ΑΤΕ Bank.
Mε βάση νεότερες πληροφορίες η ΑΤΕ στην αύξηση θα απευθυνθεί σε όλους τους μετόχους. Στο δημόσιο που θα μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές σε κοινές και στους  μικρομετόχους ώστε να συμμετάσχουν στην διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Εξετάζεται παράλληλα και η συμμετοχή του ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων ως μετόχου στην αμκ αλλά προφανώς υπάρχει ζήτημα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.
Με βάση ένα νεότερο σχεδιασμό η ΑΤΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου με εγγυητές αναδόχους…
Η τιμή της αύξησης πρέπει να είναι δελεαστική.
Η μετοχή στα 81 ευρώ επιτρέπει η τιμή της αύξησης να προσδιοριστεί στα 0,30 ευρώ με discount 65% περίπου και όχι 0,40 ευρώ ή  discount 50% ώστε το κίνητρο για τους μετόχους που κατέχουν το 22,5% της ΑΤΕ να είναι υπαρκτό και ρεαλιστικό.
Η ΑΤΕ θα αναπροσαρμόσει την ονομαστική της αξία αλλά το κυριότερο αν προσδιορίσει στα 0,30 ευρώ την τιμή της αύξησης θα δώσει ένα καλό κίνητρο συμμετοχής των επενδυτών.
Ο στόχος πρέπει να είναι ένας η αύξηση να έχει καλούς όρους ώστε να δελεαστούν και οι μικρομέτοχοι και να πιστέψουν στην προσπάθεια κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Αν αυτό καταστεί δυνατό τότε η διοίκηση Πανταλάκη θα έχει υλοποιήσει το πρώτο θετικό βήμα.
Αν η αύξηση καλυφθεί όπως σχεδιάζεται σε εύθετη βάση θα πρέπει το ελληνικό δημόσιο να λάβει μια απόφαση πώλησης του 10% με 15% της ΑΤΕ μέσω placement.
Αν η ΑΤΕ δείξει καλά δείγματα γραφής ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί…
Πρωτίστως θα πρέπει να γίνουν βήματα στην αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων με τους υψηλούς συντελεστές κάλυψης και να περιοριστεί η πίεση στις καταθέσεις που διαμορφώνονται κάτω από τα 19 δις ευρώ.


Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης