Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Η Ιταλία, η Λιβύη και η... UniCredit ή απλά τι κάνουν τα πολλά χρήματα...

tags :
Η Ιταλία, η Λιβύη και η... UniCredit ή απλά τι κάνουν τα πολλά χρήματα...
Η στενή σχέση μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης ήλθε στην επιφάνεια μετά τις δραματικές εξελίξεις για το καθεστώς Καντάφι στη χώρα της Βορείου Αφρικής, με τον ιταλικό επενδυτικό κόσμο να κρατά την ανάσα του για την έκβαση των αναταραχών. Το καθεστώς Καντάφι πάντα ξεχώρισε από άλλα καθεστώτα της περιοχής, καθώς η εξωστρέφεια του "ακουμπούσε" κυρίως την ευρωπαϊκή ήπειρο με πολλές συμμετοχές σε μεγάλες εταιρείες, και ιδιαίτερα στην Ιταλία.
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, η οποία έχει "φιλοξενήσει" μετά τιμών πολλές φορές στην Ιταλία τον Καντάφι, δεν έχει σχολιάσει την καταστολή των διαδηλώσεων στη Λιβύη που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 200 ανθρώπους.
Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης είναι ο τρίτος μεγαλύτερος μέτοχος της Ιταλικής πανευρωπαϊκής τράπεζας UniCredit η οποία έχει συνολικό ενεργητικό  που αγγίζει το 1 τρις ευρώ. Επιπλέον η κρατική επενδυτική εταιρεία LIA (Libyan Investement Authority), η οποία δημιουργήθηκε το 2006 υπό τον έλεγχο του Καντάφι και διαχειρίζεται περίπου 70 δις δολάρια, κατέχει το 2,59% της UniCredit με αποτέλεσμα το συνολικό ποσοστό που ελέγχει ο Καντάφι στην ιταλική τράπεζα να ανέρχεται στο 7,6% ήτοι περίπου 70 δις ευρώ.
Η Λιβύη ενίσχυσε το ποσοστό της τον Οκτώβριο του 2008 συμμετέχοντας σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας και βοηθώντας την να ξεπεράσει τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Στις αρχές του 2009 ο Καντάφι μετά από επαφές με τον ιταλικό πρωθυπουργό Μπερλουσκόνι, προέβη για δεύτερη φορά στη διάσωσης της UniCredit αγοράζοντας ομόλογα της εταιρίας αξίας 250 εκ ευρώ προκειμένου να τη βοηθήσει σε βραχυπρόθεσμη κρίση ρευστότητας που αντιμετώπιζε.
Ο πετρελαϊκός όμιλος ENI, που ανάμεσα στους ξένους ομίλους εκμεταλλεύεται τα πλουσιότερα λιβυικά κοιτάσματα, αντλώντας περίπου 250 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως, ποσοστό που είναι το 14% της συνολικής παραγωγής της.
Οι επενδύσεις της Λιβύης φτάνουν ακόμη και στη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ποδοσφαιρικής ομάδας Juventus της οποίας το κρατικό επενδυτικό σχήμα LIA κατέχει το 7,7%. Ο Αλ-Σαάντι Καντάφι, ο έτερος γιος του Λίβυου ηγέτη, είχε μάλιστα θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Juventus ενώ ο ίδιος ήταν παίκτης της Perugia και της Udine.
Τέλος, το LIA συμμετέχει ακόμη και τη μεγαλύτερη εταιρία αμύνης της χώρας, την Finmeccanica, της οποίας και κατέχει το 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης