Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

H συμφωνία αναδιάρθρωσης στην Μπήτρος που «κλείνει τους επόμενους μήνες» αλλά έχουν περάσει 4 χρόνια

H συμφωνία αναδιάρθρωσης στην Μπήτρος που «κλείνει τους επόμενους μήνες» αλλά έχουν περάσει 4 χρόνια
Επαναλαμβάνονται οι ίδιες αναφορές εδώ και 4 χρόνια αλλά ούτε ο ορκωτός, ούτε οι εποπτικές αρχές έχουν κάτι να πουν
Την πολιτική του copy paste φαίνεται πως έχει υιοθετήσει για τα καλά η διοίκηση της Μπήτρος αναφορικά με την ενημέρωση που δίνει για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης των δανείων, η οποία κλείνει εδώ και τέσσερα χρόνια «εντός των επόμενων μηνών».
Η ίδια διατύπωση περιλαμβάνεται στους ισολογισμούς των τελευταίων τριών ετών, χωρίς να υπάρχει αποτέλεσμα, ενώ την ίδια ώρα το ύψος των δανείων μεγαλώνει.
Προφανώς και προκαλεί ερωτήματα, γιατί κάποια εποπτική αρχή δεν έχει ρωτήσει κάτι για αυτήν την επανάληψη, την οποία δέχεται εδώ και χρόνια ο ορκωτός ελεγκτής χωρίς κάποια αναφορά.
Αν και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι άλλες κινήσεις που προβλέπονταν από τη συμφωνία εξυγίανσης και έχει λάβει το 25% των μετοχών της ΣΙΔΜΑ, η αναδιάρθρωση δεν ολοκληρώνεται.
Σήμερα μάλιστα συμπληρώνονται 5 χρόνια από τη μέρα που υπογράφθηκε η συμφωνία.
Στο μεσοδιάστημα τα ίδια κεφάλαια από αρνητικά κατά 48,5 εκατ. ευρώ που ήταν το 2019, έχουν φτάσει στα -105 εκατ. ευρώ το 2023, ενώ τα δάνεια αυξάνονται.
Όπως αναφέρει ο ισολογισμός του 2023 «τα ληξιπρόθεσμα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμοι τόκοι, τα ανέρχονται σε 178,4 εκατ. ευρώ. Επίσης οι συνεχιζόμενες λειτουργικές ζημίες, έχουν ως αποτέλεσμα τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου να έχουν καταστεί αρνητικά. Αποτέλεσμα αυτών είναι ότι αυξάνεται ο κίνδυνος ο όμιλος να μην μπορέσει να αποπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις κατά τη συνήθη πορεία της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας».
Για την καθυστέρηση η διοίκηση αναφέρει πως η συμφωνία μεταξύ των εταιρειών ΜΠΗΤΡΟΣ, ΣΙΔΜΑ και όλων των πιστωτριών τραπεζών υπεγράφη στις 8 Μαΐου 2019 και τροποποιήθηκε στις 15 Απριλίου 2020 και προέβλεπε τρία βασικά στάδια.
Το πρώτο ήταν η εισφορά των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕΒΕ τα οποία αφορούσαν τον μεταλλουργικό κλάδο έναντι της απόκτησης του 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ.
Το στάδιο αυτό ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο 2020.
Το δεύτερο ήταν η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΣΙΔΜΑ καθώς και των θυγατρικών της που ολοκληρώθηκε το Νοέμβριο του 2021.
Το τελευταίο στάδιο είναι η αναδιάρθρωση του δανεισμού της ΜΠΗΤΡΟΣ η οποία καθυστέρησε λόγω της μεταβίβασης των χορηγηθέντων από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ δανείων προς τη ΜΠΗΤΡΟΣ στην κοινοπραξία bain capital credit και fortress investment group. Λόγω της παραπάνω μεταβίβασης η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ σταμάτησε πρακτικά να διαχειρίζεται τα δάνεια από το Νοέμβριο του 2021 ενώ η κοινοπραξία απέκτησε τη διαχείριση το Μάρτιο του 2022.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να μην έχει ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση των δανείων της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ μέχρι την 31.12.2023.
Η διαδικασία των συζητήσεων μεταξύ της Διοίκησης και των εκπροσώπων των πιστωτών για την υλοποίηση των όσων προβλέπονταν στο MOU βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών του 2024 να υπάρξει πλέον οριστική συμφωνία.

Τα ίδια αναγράφονταν και στον ισολογισμό χρήσης 2022.
Τότε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων δανείων ήταν 157,157 εκατ. ευρώ και επίσης τονιζόταν πως «η διαδικασία των συζητήσεων μεταξύ της Διοίκησης της εταιρείας και των εκπροσώπων των πιστωτών για την υλοποίηση των όσων προβλέπονταν στο MOU βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται εντός των επόμενων μηνών του 2023 να υπάρξει πλέον οριστική συμφωνία».

Τι έλεγε το 2021; Τα ίδια!
Τότε τα βραχυπρόθεσμα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμοι τόκοι ανέρχονταν σε 151,909 εκατ. ευρώ, πως περίμενε «η αναδιάρθρωση των δανείων της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών».

Τι έλεγε το 2020.
Τότε τα δάνεια ανέρχονταν στα 116,179 εκατ. ευρώ και αναμενόταν η αύξηση κεφαλαίου της ΣΙΔΜΑ και η εισφορά σε είδος της Μπήτρος.
«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με τη ΣΙΔΜΑ, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναδιάρθρωσης του δανεισμού της ΜΠΗΤΡΟΣ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ, που θα ολοκληρωθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης