Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Οργισμένη αντίδραση Στουρνάρα – «Όποιος έκανε τη δήλωση για τα μίλια, να έχει το θάρρος να πει το όνομά του» - «Μας χωρίζουν μέτρα με τους δανειστές, όχι μίλια» - Έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών - Συνεχίζονται μετά το Eurogroup οι διαβουλεύσεις

Οργισμένη αντίδραση Στουρνάρα – «Όποιος έκανε τη δήλωση για τα μίλια, να έχει το θάρρος να πει το όνομά του» - «Μας χωρίζουν μέτρα με τους δανειστές, όχι μίλια» - Έσπασε ο πάγος μεταξύ των δύο πλευρών - Συνεχίζονται μετά το Eurogroup οι διαβουλεύσεις
(upd5)"Όποιος έκανε τη δήλωση για τα μίλια, την ώρα που στην Ελλάδα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, να έχει το θάρρος να πει και το όνομά του. Μας χωρίζουν μέτρα, όχι μίλια με τους δανειστές".
Τούτο δήλωσε μετά το πέρας της δεύτερης - απογευματινής - συνάντησής του με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, απαντώντας στον Ευρωπαίο αξιωματούχο που έκανε λίγο νωρίτερα τη σχετική δήλωση, αναφορικά με την απόσταση που χωρίζει την ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα.
Κατά τις πληροφορίες, ο πάγος φαίνεται πως έσπασε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα μέτρα του δημοσιονομικού κενού του 2014.
Ωστόσο, οριστική συμφωνία δεν έχει υπάρξει. Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών θα συνεχιστούν και μετά το Eurogroup της ερχόμενης Πέμπτης 14 Νοεμβρίου.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Οι διαφωνίες στο εσωτερικό της τρόικας (μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων) σε συνδυασμό με το κυβερνητικό «κενό» στη Γερμανία, καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.
H πρωινή σύσκεψη των επικεφαλής της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη ξεκίνησε στις 12 και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Επί τάπητος βρέθηκε το ζήτημα των πλειστηριασμών.
Στην πρωινή σύσκεψη η διαπραγμάτευση κινήθηκε γύρω από το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ωστόσο σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις.
Με πρόσχημα την παροχή πρόσθετων στοιχείων για τα προαπαιτούμενα της δόσης, οι εκπρόσωποι των δανειστών παίζουν καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα εμμένουν στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων για το επόμενο έτος, προκαλώντας την αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών η οποία έχει απορρίψει το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων και ειδικά την περικοπή μισθών και συντάξεων.
«Εμείς ήμασταν καθ' όλα έτοιμοι, ενώ τα δημοσιονομικά μεγέθη είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά», υπογραμμίζουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων και επιρρίπτουν την ευθύνη εξ ολοκλήρου στην τρόικα.
Οι συναντήσεις που έχουν προηγηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν έχουν οδηγήσει μέχρι τώρα σε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, ενώ δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των συζητήσεων, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για την ελληνική πλευρά. Στις 21 Νοεμβρίου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός, την ώρα που δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος στο μείζον ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, όπου υπάρχει τεράστιο χάσμα στις εκτιμήσεις των δύο πλευρών.
«Προσπαθούμε να συμφωνήσουμε σε ένα βασικό σενάριο για το δημοσιονομικό κενό του 2014 βάσει των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό και την εκτιμώμενη αύξηση των εσόδων από την φορολογική συμμόρφωση», υπογραμμίζουν από το υπουργείο Οικονομικών. Σήμερα το οικονομικό επιτελείο θα έχει διπλή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας (στις 12 το μεσημέρι και στις 5 το απόγευμα), με στόχο να υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις. Η αίσθηση πάντως που επικρατεί είναι ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να τραβήξουν ακόμα και τη νέα χρονιά, λόγω του γερμανικού παράγοντα. Χωρίς την «έγκριση» της γερμανικής κυβέρνησης, οι εκπρόσωποι των δανειστών (τουλάχιστον των Ευρωπαίων), δεν επιθυμούν να δεσμευθούν σε μείζονες αποφάσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Απ' την άλλη μεριά η καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση ίσως ευνοήσει την κυβέρνηση η οποία «χτίζει» τις θέσεις της (όπως ότι δεν θα ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα) και οι οποίες θα είναι δύσκολο να ανατραπούν όταν αυτές θα ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η ελληνική πλευρά είναι αναγκασμένη να προχωρήσει μονομερώς (χωρίς την έγκριση της τρόικας) στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τον φόρο ακινήτων και του Προϋπολογισμού 2014, καθώς και στο σχέδιο για την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ και ΕΛΒΟ).
Πάντως, από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται παράπονα για καθυστερήσεις και αστοχίες σε ορισμένους τομείς. Η κριτική εστιάζεται στη μη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στην απουσία προόδου στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης